ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρομποτική χειρουργική στην Ωτορινολαρυγγολογία – Η εξέλιξη και τα οφέλη για τον ασθενή

Τα νέα δεδομένα για τη χρήση της ρομποτικής χειρουργικής στην ωτορινολαρυγγολογία και τα οφέλη της για την υγεία των ασθενών ήταν το αντικείμενο του 4ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Ενδοσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής στην Ωτορινολαρυγγολογία, που έγινε πριν από λίγες μέρες στην Ινδία.

Ρομποτική χειρουργική στην Ωτορινολαρυγγολογία – Η εξέλιξη και τα οφέλη για τον ασθενή

Διακεκριμένοι επιστήμονες από κάθε γωνιά του πλανήτη παρουσίασαν τις εργασίες τους και τα συμπεράσματά τους από την χρήση της ρομποτικής χειρουργικής στην αντιμετώπιση ιδιαίτερα δύσκολων περιστατικών, που η έκβασή τους ήταν ιδιαίτερα επιτυχής, χωρίς τις συνήθεις επιπτώσεις των κλασικών χειρουργείων.

«Στις χειρουργικές ειδικότητες, αυτό που πάντα φοβίζει και τρομάζει τους ασθενείς, που πρέπει να αποφασίσουν ένα χειρουργείο, είναι αν θα επιτευχθεί ριζική λύση στο πρόβλημά τους, αλλά είναι και ο πόνος, η ταλαιπωρία, η ασφάλεια στη νάρκωση και στο χειρουργείο και, γενικά, η έκβαση όλης αυτής της διαδικασίας της εγχείρησης», αναφέρει η Δρ. Ανατολή Παταρίδου, η οποία συμμετείχε στο συγκεκριμένο συνέδριο.

«Στην ωτορινολαρυγγολογία τα τελευταία χρόνια έχουν συντελεστεί σημαντικές αλλαγές, τόσο με την ενδοσκοπική χειρουργική στη μύτη και στους παραρρίνιους κόλπους, όσο και στον λάρυγγα, με την εφαρμογή του λέιζερ.

Όμως η ρομποτική χειρουργική ήρθε να προσθέσει κάτι ακόμη. Την τρισδιάστατη κάμερα, που δίνει άλλη ασφάλεια στον χειρουργό, επειδή έχει τη δυνατότητα να έχει άλλη, ευρύτερη εκτίμηση στο βάθος του χειρουργικού πεδίου και ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια στους χειρισμούς.

Είναι ένα, ακόμη, σύγχρονο όπλο στα χέρια ενός έμπειρου και εκπαιδευμένου χειρουργού, που μπορεί να προσφέρει την καλύτερη δυνατή λύση στους ασθενείς του.

Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η κυρία Ανατολή Παταρίδου: «Οι ενδείξεις της διαστοματικής ρομποτικής χειρουργικής, όπως αποσαφηνίστηκαν στην Ινδία, στο 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ενδοσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής στην Ωτορινολαρυγγολογία, αφορούν σε καλοήθεις παθήσεις, όπως η αποφρακτική άπνοια στον ύπνο και σε κακοήθεις παθήσεις του στόματος, του φάρυγγα και του λάρυγγα στα αρχικά στάδια.

Ειδικότερα η διαστοματική ρομποτική χειρουργική με το σύστημα Da Vinci - που άρχισε να εφαρμόζεται ερευνητικά το 2004, από τον Gregory Weinstein και τον Bert O Malley στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια - έχει καθιερωθεί ως ασφαλής εναλλακτική μέθοδος στην αντιμετώπιση καλοήθων και κακοήθων παθήσεων του στοματοφάρυγγα, υποφάρυγγα, λάρυγγα. Κι αυτό διότι επιτρέπει για πρώτη φορά στους χειρουργούς - ωτορινολαρυγγολόγους πολύ μεγαλύτερη προσπέλαση στις περιοχές του στόματος, του φάρυγγα και του λάρυγγα».

Το κύριο πλεονέκτημα της ρομποτικής χειρουργικής είναι η ακρίβεια στην εκτομή και η διατήρηση των υγιών ιστών, με αποτέλεσμα την ταχύτερη ανάρρωση και την ταχύτερη επούλωση στην τόσο ευαίσθητη περιοχή του ανώτερου αεραγωγού, με το λέιζερ να παραμένει ένα ισχυρό όπλο στη φαρέτρα των εξειδικευμένων χειρουργών.

Η χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής & τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ εξηγεί: «Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στον καρκίνο που αφορά στις φωνητικές χορδές, καθώς σε αυτή την περίπτωση έχει το σημαντικό πλεονέκτημα ότι σε ένα χειρουργείο μπορεί να γίνει βιοψία και αφαίρεση όλου του καρκίνου, με άριστα αποτελέσματα στην διατήρηση της φωνής του ασθενούς».

Οι φετινές ανακοινώσεις από το συνέδριο στην Ινδία έρχονται ως συνέχεια των όσων είχαν συζητηθεί τον περασμένο Φεβρουάριο στο Ορλάντο της Φλόριντα των ΗΠΑ. Εκεί είχε δοθεί έμφαση στις νεότερες εξελίξεις στην θεραπεία του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου και στη σχέση τους με τον ιο HPV.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος του λάρυγγα: Και όμως, ιάσιμος σε ποσοστό πάνω από 90%

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ