ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορονοϊός: 86 θάνατοι στην Ελλάδα - 71 νέα κρούσματα - 1.955 στο σύνολο

Ακόμα τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, εξαιτίας του κορονοϊού, όπως ανακοινώθηκε κατά την ενημέρωση του υπουργείο Υγείας σχετικά με την πορεία του ιού στη χώρα μας.

Κορονοϊός: 86 θάνατοι στην Ελλάδα - 71 νέα κρούσματα - 1.955 στο σύνολο

Ο αριθμός των θανόντων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον σε 86, εκ των οποίων οι 23 είναι γυναίκες και οι 66 είναι άντρες, με μέση ηλικία τα 73 έτη.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα είναι 71, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 1.955.

Από αυτά, 518 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 734 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Την ίδια στιγμή, 79 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με μέση ηλικία τα 67 έτη, ενώ 16 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Συνολικά, έχουν ελεγχθεί περισσότερα από 33.634 κλινικά δείγματα.

Παγκοσμίως έχουν καταγραφεί συνολικά 1.538.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 89.975 θάνατοι, ενώ 340.000 ασθενείς έχουν γίνει καλά.

Οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη χρήση μάσκας

Παρά τις αρχικές διαφωνίες των ειδικών ως προς την αναγκαιότητα ή μη της χρήσης μάσκας ως μέσου πρόληψης απέναντι στον κορονοϊό, σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες η μάσκα πρέπει να χρησιμοποιείται από όλους λόγω της ύπαρξης πολλών μη ασυμπτωματικών ασθενών.

Εκτός από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, τους φροντιστές ασθενών και όσους έχουν συμπτώματα του αναπνευστικού, όπως βήχα και πυρετό, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου, πρέπει να φορούν μάσκες και όσοι δεν έχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματά τους είναι ήπια.

Με αυτό τον τρόπο, οι υγιείς που φορούν μάσκες προφυλάσσονται από τους ασυμπτωματικούς που δεν φορούν μάσκα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα βήματα για να χρησιμοποιήσετε σωστά τη μάσκα είναι τα εξής:

- Πριν αγγίξετε τη μάσκα, καθαρίστε τα χέρια σας με σαπούνι ή αντισηπτικό.

- Πάρτε τη μάσκα και ελέγξτε την για τυχόν ελαττώματα, όπως τρύπες.

- Βρείτε ποια είναι η πάνω πλευρά (σε όσες τη διαθέτουν, είναι αυτή όπου βρίσκεται η μεταλλική ταινία).

- Βεβαιωθείτε ότι η σωστή πλευρά της μάσκας είναι στραμμένη προς τα έξω (η χρωματιστή πλευρά).

- Τοποθετήστε τη μάσκα στο πρόσωπό σας. Πιάστε τη μεταλλική ταινία ή την άκαμπτη άκρη της μάσκας, έτσι ώστε να προσαρμοστεί στο σχήμα της μύτης σας.

- Τραβήξτε το κάτω μέρος της μάσκας έτσι ώστε να καλύψει το στόμα και το πηγούνι σας.

- Μετά τη χρήση, αφαιρέστε τη μάσκα, τραβώντας τα κορδόνια πίσω από τα αυτιά σας και κρατώντας παράλληλα τη μάσκα μακριά από το πρόσωπο και τα ρούχα σας, για να αποφύγετε την επαφή με ενδεχομένως μολυσμένες επιφάνειες της μάσκας.

- Πετάξτε τη μάσκα σε κλειστό κάδο αμέσως μετά τη χρήση.

- Αφού πετάξετε τη μάσκα, καθαρίστε τα χέρια σας με αντισηπτικό ή με σαπούνι και νερό.

Tα μέτρα ατομικής προστασίας των επαγγελματιών υγείας

Τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουν οι επαγγελματίες υγείας που φροντίζουν ασθενείς με τη νόσο COVID-19 στις υγειονομικές μονάδες της χώρας, εξέτασε η Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες.

Όπως αποφασίστηκε ομόφωνα κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη χθες, Τετάρτη:

Α. Όταν παρέχουν άμεση φροντίδα στον ασθενή με COVID-19 και δεν υπάρχουν διαδικασίες δημιουργίας αερολύματος, επαρκή και ενδεδειγμένα μέτρα ατομικής προστασίας είναι τα ακόλουθα:

• Απλή χειρουργική μάσκα (κατηγορίας IR ή IIR)
• Προστατευτική Μπλούζα
• Γάντια
• Προστασία ματιών (γυαλιά / ασπίδα προσώπου)

Β. Όταν παρέχουν άμεση φροντίδα στον ασθενή με COVID-19, η οποία εκτελείται σε χώρους όπου υπάρχουν διαδικασίες δημιουργίας αερολύματος, επαρκή και ενδεδειγμένα μέτρα ατομικής προστασίας είναι τα ακόλουθα:

• Μάσκα (Respirator-N95/ FFP2 ή FFP3)
• Προστατευτική Μπλούζα
• Γάντια
• Ασπίδα προσώπου
• Προστατευτική ποδιά

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για πρόωρη άρση των περιοριστικών μέτρων στην Ευρώπη

Ακόμη και αν ο αριθμός των νεκρών της επιδημίας του κορονοϊού μειώνεται σταδιακά στην Ευρώπη και τα περιοριστικά μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς αμβλύνοντας την πίεση επί των συστημάτων υγείας, η επιφυλακή πρέπει να διατηρηθεί, αν ο στόχος είναι η υποχώρηση της επιδημίας, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Τα ελπιδοφόρα μηνύματα ήλθαν τις τελευταίες ημέρες με την μείωση του αριθμού των νεκρών της Covid-19 στην Ιταλία, την Γαλλία και την Ισπανία, που διακόπηκε την Δευτέρα με τους αριθμούς να εκτοξεύονται και πάλι. Ωστόσο, μία καθοδική τάση αρχίζει να διαμορφώνεται στις τρεις χώρες.

Ο άλλος δείκτης που δίνει ενθαρρυντικά μηνύματα είναι ο αριθμός των νοσηλευομένων σε μονάδες εντατικής θεραπείας, που μειώνεται στις τρεις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί σκληρά από την επιδημία.

«Αν και αργά, κάποια μείωση της πίεσης αρχίζει να γίνεται αντιληπτή στα περιστατικά που νοσηλεύονται στην εντατική», επεσήμανε η επικεφαλής του συντονιστικού κέντρου υγειονομικών κρίσεων της Ισπανίας.

Στην Ιταλία, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στην εντατική συνεχίζει επίσης καθοδική πορεία. Η ίδια τάση παρατηρείται στην Γαλλία, όπου η αύξηση των ασθενών στις ΜΕΘ επιβραδύνεται αργά αλλά σταθερά. «Είναι το πιο σημαντικό κριτήριο, διότι αυτός είναι ο παράγοντας που αυξάνει την πίεση επί των νοσοκομείων», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν.

Μικροενδείξεις

«Αυτές οι ενθαρρυντικές μικροενδείξεις δημιουργούν την πεποίθηση ότι η καμπύλη της επιδημίας αμβλύνεται», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Λυών Philippe Vanhems.

«Ο κατ΄οίκον περιορισμός μαζί με τα άλλα θεμελιώδη μέτρα που είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση και οι κανόνες υγιεινής φαίνεται ότι φέρνουν αποτελέσματα στην εξέλιξη της επιδημίας στις τρεις αυτές χώρες», λέει ο Arnaud Banos, ερευνητής του CNRS, ειδικός στην ανάλυση μαθηματικών μοντέλων.

«Αυτό μειώνει τον αριθμό των προσβαλλόμενων ατόμων και χρειάζεται χρόνος για να φανούν τα αποτελέσματα», λέει η επιδημιολόγος Catherine Hill που μελετά καθημερινά τις καμπύλες της επιδημίας στον κόσμο.

Ομως, «οι άνθρωποι συνεχίζουν να προσβάλλονται», αφού ο SARS CoV-2 συνεχίζει να κυκλοφορεί, προειδοποιεί. Εξ ου και η απόλυτη ανάγκη διατήρησης των περιοριστικών μέτρων, επιμένουν οι επιστήμονες. «Ακριβώς επειδή έχουμε τα πρώτα στοιχεία ότι τα περιοριστικά μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς, οφείλουμε να συνεχίσουμε», επιμένει ο Jean-François Delfraissy, πρόεδρος του γαλλικού Επιστημονικού Συμβουλίου.

Στον γενικό πληθυσμό, υπάρχει «ένα ποσοστό, που δεν έχει ακόμη μετρηθεί με ακρίβεια, ατόμων που έχουν προσβληθεί και δεν είναι δυνατόν να εντοπισθούν. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι τα πρόσωπα αυτά παρουσιάζουν πολύ ελαφριά έως και καθόλου συμπτώματα, αλλά έχουν την ικανότητα να μολύνουν άλλους και να προκαλούν, εν δυνάμει, σοβαρή νόσο”, λέει ο δρ. Vanhems.

Η άμβλυνση της καμπύλης

Αυτό είναι ο μεγάλος άγνωστος που καθιστά δύσκολες τις προβλέψεις. Το αισιόδοξο σενάριο θα ήταν η άμβλυνση της καμπύλης καθώς θα κορυφώνεται η επιδημία. Στόχος είναι αυτό το σχήμα του μετριασμού να έχει χρονική διάρκεια, διότι η ισχύς των περιοριστικών μέτρων μάς επιτρέπει να κερδίσουμε χρόνο, εξηγεί ο Arnaud Banos. Και αν τα μέτρα συνεχίσουν να τηρούνται, αυτή η αμβλυμμένη καμπύλη μπορεί στο τέλος να αρχίζει να τείνει προς την κάθοδο, για να κερδίσουμε τελικά την παρτίδα.

Ομως, σε περίπτωση εσπευσμένης άρσης των μέτρων, ο κίνδυνος είναι να ξεκινήσει μία δεύτερη φάση της επιδημίας και η καμπύλη να αρχίσει και πάλι να ανεβαίνει κατακόρυφα. «Τα μοντέλα μας δείχνουν ότι όταν η επιδημία έχει φθάσει σε αμβλεία κορύφωση, αν χαλαρώσει η πίεση (τα μέτρα), υπάρχει νέα αναζωπύρωση, διότι αρχίζουν να κυκλοφορούν άτομα που μέχρι σήμερα ήταν προστατευμένα και τα οποία θα έλθουν σε επαφή με τον ιό, προειδοποιεί ο επιστήμονας.

Ο φόβος είναι ότι η υπερβολική αισιοδοξία θα φέρει χαλάρωση της επαγρύπνησης. Ετσι, ο επίτροπος της ιταλικής κυβέρνησης για την επιδημία Ντομένικο Αρτούρι, προειδοποίησε να μην πιστεύουμε τους «αντικατοπτρισμούς» διότι βρισκόμαστε μακριά από την έξοδο».

«Οταν γίνεται υπερβολικά νωρίς λόγος για άρση των περιοριστικών μέτρων, σε συνδυασμό με τον καλό καιρό, όταν οι άνθρωποι θέλουν να βγουν από τα σπίτια τους και, χωρίς να αγνοούμε τις οικονομικές πιέσεις, αυτές οι συνθήκες μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνη κατάσταση», προειδοποιεί ο καθηγητής Vanhems, που απευθύνει έκκληση για «μέγιστη προσοχή στην εξέταση όλων των επιδημιολογικών δεικτών (εισαγωγή σε μονάδες εντατικής, αριθμός κρουσμάτων, θάνατοι, κλήσεις στο κέντρο άμεσης βοήθειας, κλπ).

Στην πόλη Γουχάν, την γενέτειρα της επιδημίας, οι αρχές ήραν τα μέτρα αποκλεισμού που είχαν επιβληθεί εδώ και δυόμισι μήνες. Την προηγουμένη, για πρώτη φορά από την εμφάνιση της επιδημίας, η Κίνα δεν είχε ανακοινώσει κανέναν θάνατο από την Covid-19.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Πώς πρέπει να πλένονται φρούτα & λαχανικά ανάλογα με το είδος τους (εικόνες)

Κορονοϊός: Πόσο ανθεκτικός μπορεί να γίνει ο οργανισμός έναντι του ιού;

Κορονοϊός: 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις διαγνωστικές εξετάσεις από το Παστέρ