ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πόσο επιβιώνει ο κορονοϊός στα κέρματα;

Στην ΕΕ συζητιέται έντονα το τελευταίο διάστημα η κατάργηση των κερμάτων.

Πόσο επιβιώνει ο κορονοϊός στα κέρματα;

Οι πελάτες το βρίσκουν μάλλον εκνευριστικό να παίρνουν ρέστα πολύ μικρής αξίας, ενώ υπάρχει και το επιχείρημα πως η παραγωγή τους είναι ακριβότερη από την αξία που αντιπροσωπεύουν. Εκτός αυτού, εάν οι συναλλαγές γίνονται μέσω καρτών, οι αρχές μπορούν να ελέγξουν καλύτερα τους φοροφυγάδες.

Μία νέα επιστημονική έρευνα έρχεται τώρα να αποκαταστήσει την τιμή των κερμάτων. Η έρευνα επρόκειτο να παρουσιαστεί μαζί με άλλες στις 18 Απριλίου στο Παρίσι στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Κλινική Μικροβιολογία και τις Μολυσματικές Ασθένειες, το οποίο όμως αναβλήθηκε λόγω του κορονοϊού.

Τα μέλη μιας επιστημονικής ομάδας υπό τον καθηγητή Γιοχάνες Κνόμπλοχ από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Αμβούργου-Έπεντορφ εξέτασαν τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα. Οι επιστήμονες μόλυναν χαρτονομίσματα των 5 ευρώ και κέρματα των 5 και 50 σεντ και 1 ευρώ με τα βακτήρια Enterococcus faecium και Staphylococcus aureus.

Η σύνθεση των κερμάτων είναι διαφορετική. Αυτά των 5 σεντ έχουν πυρήνα από ατσάλι και εξωτερικά καλύπτονται από χαλκό. Τα κέρματα των 50 σεντ αποτελούνται κατά 89% από χαλκό, 5% από αλουμίνιο, 5% από ψευδάργυρο και 1% από κασσίτερο. Το κέρμα του ενός ευρώ αποτελείται κατά 75% από χαλκό, 20% σπό ψευδάργυρο και 5% από νικέλιο, ενώ ο εξωτερικός κύκλος που σχηματίζεται φαίνεται να χρυσίζει. Ο εσωτερικός κύκλος που σχηματίζεται φαίνεται αργυρός, αλλά είναι κατά 75% από χαλκό και 25% από νικέλιο. Το χαρτονόμισμα είναι από βαμβάκι.

xartonomismata

Χαρτονομίσματα: Απόλυτα φιλικά προς τα βακτήρια

Το αποτέλεσμα είναι ότι όλες οι επιφάνειες του χαλκού είχαν μια σαφώς αντιβακτηριδιακή δράση. Έτσι η μόλυνση με Staphylococcus aureus μειωνόταν μετά από 24 ώρες κατά 98,7% και 99,5% ανάλογα με τον τύπο του κέρματος. Για το βακτήριο Enterococcus faecium η μείωση ήταν ανάμεσα σε 96,8% και 99%. Στο χαρτί αντίθετα δεν υπήρχε καμία μείωση.

Είναι πιθανό ο χαλκός στα πόμολα της πόρτας για παράδειγμα να ανθίσταται ικανοποιητικά στον ιό SARS-CoV-2. Τα πόμολα από χαλκό έχει αποδειχθεί εδώ και χρόνια ότι είναι πολύ αποτελεσματικά απέναντι στα νοσοκομειακά βακτήρια.

Ίσως τώρα με την πανδημία του κορονοϊού να ήταν μια καλή ευκαιρία να σκεφθούν οι κεντρικές τράπεζες στο μέλλον να κυκλοφορούν και κέρματα αξίας 5,10,20, 50 και 100 ευρώ.

Βέβαια οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι πολύ πιο εύκολο να παραποιήσεις κέρματα σε σύγκριση με χαρτονομίσματα. Μια εναλλακτική λύση θα ήταν να πλένετε τα χαρτονομίσματα στους 60 βαθμούς Κελσίου και μαζί και το πορτοφόλι, αν βέβαια αυτό μπορεί να πλυθεί.

Τέλος, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πληρωμές με κάρτα ήταν και παραμένει ο πιο ασφαλής τρόπος συναλλαγών.

Πηγή: DW

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Μπορεί να επιβιώσει για ώρες στον αέρα, λένε οι επιστήμονες

Κορονοϊός: Γιατί οι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι

Κορονοϊός και κλιματιστικά: Ο ρόλος τους στην εξάπλωση του ιού