ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη: Με 15 λεπτά, σώζεις 3 ζωές

Δεν πρέπει να αφήσουμε καμία ζωή να κινδυνέψει από έλλειψη αίματος, λέει ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.
Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη: Με 15 λεπτά, σώζεις 3 ζωές

«Με 15 λεπτά από τον χρόνο σου, σώζεις 3 ζωές» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και ιατρός παθολόγος, Παναγιώτης Κατσίβελας, που με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στις 14 Ιουνίου κάθε χρόνο τιμώνται οι άνθρωποι που προσφέροντας αίμα χαρίζουν ζωή. Η Ελλάδα είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια στην αιμοδοσία.

Ωστόσο, ο χρόνος ζωής του αίματος, που κυμαίνεται από 35 έως 42 ημέρες, σε συνδυασμό με την ασταθή ροή αιμοδοτών συνεπάγεται ελλείψεις, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που τόσο οι ανάγκες είναι αυξημένες, όσο και η συμμετοχή μειωμένη.

«Η λύση είναι μία και μοναδική: να δημιουργήσουμε σταθερούς εθελοντές αιμοδότες και να κάνουμε κεντρική διαχείριση του αίματος» εξηγεί ο κ. Κατσίβελας.

Φέτος το ΕΚΕΑ προσθέτει στην φαρέτρα του, προκειμένου να φέρει κοντά του περισσότερους νέους ανθρώπους, την ψηφιακή εφαρμογή «Δίνουμε Αίμα» ενώ, με στόχο να δημιουργήσει και να ενισχύσει την κουλτούρα αιμοδοσίας ήδη από τις παιδικές ηλικίες, δημιούργησε το εκπαιδευτικό υλικό «Τι ζητούσε μια φορά η αλεπού στη ρεματιά».

Η πανδημία του κοροναϊού είχε στην Ελλάδα, όπως και διεθνώς, αρνητικές επιπτώσεις για τα αποθέματα αίματος.

Η επόμενη αιμοδοσία που διοργανώνει το ΕΚΕΑ θα γίνει στις 27 Ιουνίου (12.00-20.00) στο Σεράφειο Αθλητικό Κέντρο στην Αθήνα και ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη Σοφία Μανδηλαρά προσκαλεί όλους «να μην αφήσουμε καμία ζωή να κινδυνέψει από έλλειψη αίματος».

ΠΟΥ: Δώστε αίμα και κάντε τον κόσμο υγιέστερο

«Δώστε αίμα και κάντε τον κόσμο υγιέστερο». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη, που εορτάζεται στις 14 Ιουνίου.

Η φετινή εκστρατεία επιδιώκει:

  • Να τιμήσει και να ευχαριστήσει τα άτομα που δίνουν αίμα συστηματικά και να κινητοποιήσει νέους εθελοντές.
  • Να τονίσει την ανάγκη για αδιάλειπτη εθελοντική προσφορά σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.
  • Να συμβάλλει στη διατήρηση επαρκών αποθεμάτων αίματος, καθώς και στην καθολική και έγκαιρη πρόσβαση σε ασφαλή μετάγγιση αίματος.
  • Να εστιάσει την προσοχή στη συμβολή των δωρητών στην κοινότητα ως κρίσιμο παράγοντα για τη βελτίωση της υγείας.
  • Να καταδείξει την ανάγκη για καθολική πρόσβαση σε ασφαλή μετάγγιση αίματος.
  • Να ενισχύσει την υποστήριξη σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο μεταξύ των κυβερνήσεων εθνικών προγραμμάτων για το αίμα.

Παράλληλα ο ΠΟΥ στοχεύει στην από 100% εθελοντικά προσφερόμενο αίμα κάλυψη των αναγκών μιας χώρας και στην εξάλειψη δοτών συγγενικού περιβάλλοντος, που δυστυχώς δίνουν αίμα μόνο όταν υπάρχει ανάγκη για δικό τους άνθρωπο.

Για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων απαιτείται συνεχής ενεργοποίηση του προσωπικού των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας της χώρας, αναφέρει το υπουργείο Υγείας.

Αυτή τη χρονιά η ενημερωτική εκστρατεία και οι δράσεις για την εθελοντική αιμοδοσία για το έτος 2020 θα είναι προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες της επιδημίας του κορονοϊού και θα λαμβάνονται υπόψη όλα τα μέτρα που έχουν τεθεί για τον περιορισμό του, ώστε να μην πληγεί, αλλά αντίθετα να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των εθελοντών αιμοδοτών λαμβάνοντας όλα τα μέτρα που προβλέπονται στα πρωτόκολλα για την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ