ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορονοϊός: Υποχρεωτικοί έλεγχοι σε γιατρούς και νοσηλευτές που επιστρέφουν από άδεια

Κορονοϊός: Υποχρεωτικοί έλεγχοι σε γιατρούς και νοσηλευτές που επιστρέφουν από άδεια

Με απόφαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, απεστάλη προς όλες τις υγειονομικές δομές της χώρας (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΤΟΜΥ) εγκύκλιος, σύμφωνα με την οποία θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε μοριακό έλεγχο (PCR) για κορονοϊό όλοι οι υγειονομικοί υπάλληλοι (γιατροί, νοσηλευτές, λοιπό προσωπικό) που επιστρέφουν από κανονική άδεια.

Οι εξετάσεις θα διενεργούνται δωρεάν στα κατά τόπους νοσοκομεία, όπου λειτουργεί μηχάνημα PCR.

Κίνδυνος μετάδοσης του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 σε επαγγελματίες υγείας σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό

Τα δεδομένα σχετικά με τον κίνδυνο μετάδοσης του SARS-CoV-2 σε επαγγελματίες υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και διαχειρίζονται ασθενείς με COVID-19 είναι περιορισμένα.

Οι Long H Nguyen και συνεργάτες σε πρόσφατη δημοσίευσή τους στο περιοδικό The Lancet Public Health προσδιόρισαν αυτό τον κίνδυνο καθώς και το όφελος από την εφαρμογή μέτρων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ).

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν αυτά τα δεδομένα.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια προοπτική μελέτη παρατήρησης στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής χρησιμοποιώντας δεδομένα που συλλέχθηκαν μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής κινητού τηλεφώνου. Οι συμμετέχοντες δήλωναν τα δημογραφικά χαρακτηριστικά τους και το ιατρικό τους ιστορικό, καθώς και τα συμπτώματα λοίμωξης COVID-19.

Συνολικά συμπεριελήφθησαν 2.035.395 άτομα από την κοινότητα και 99.795 υγειονομικοί υπάλληλοι, ενώ καταγράφηκαν 5.545 κρούσματα COVID-19 με θετική δοκιμασία PCR για τον ιό SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια 34.435.272 ανθρωπο-ημερών.

Συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό, οι υγειονομικοί υπάλληλοι στην πρώτη γραμμή είχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης COVID-19, και συγκεκριμένα 11,6 φορές υψηλότερο.

Επιπλέον, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια προσαρμοσμένη ανάλυση λαμβάνοντας υπόψη την πιθανότητα σφάλματος επιλογής λόγω της αυξημένης συχνότητας πραγματοποίησης ελέγχων για κορωνοϊό στους υγειονομικούς υπαλλήλους. Και σε αυτή την ανάλυση ο κίνδυνος λοίμωξης COVID-19 ήταν σχεδόν κατά 3,5 φορές υψηλότερος στους υγειονομικούς σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, ενώ ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος στο Ηνωμένο Βασίλειο (3,5 φορές) συγκριτικά με τις ΗΠΑ (σχεδόν 2 φορές).

Οι υπο-αναλύσεις έδειξαν επίσης ότι η χρήση μέτρων ατομικής προστασίας, το κλινικό υπόβαθρο και η εθνικότητα ήταν σημαντικοί παράγοντες που επηρέασαν την πιθανότητα μετάδοσης του SARS-CoV-2. Η μη χρήση μέτρων ατομικής προστασίας, η εργασία με νοσηλευόμενους ασθενείς και οι υγειονομικοί υπάλληλοι αφρικανικής, ασιατικής καταγωγής και όσοι ανήκουν σε μειονότητες είχαν αυξημένη πιθανότητα λοίμωξης COVID-19. Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν την ανάγκη καθολικής διασφάλισης των μέτρων ατομικής υγιεινής και προστασίας.

BEST OF NETWORK

Αποκάλυψη: «Κλείδωσε» η νέα παράταση του lockdown - Η απόφαση για τη μετακίνηση εκτός νομού

Σχολεία: Αυτή είναι η πιθανότερη ημερομηνία επιστροφής των μαθητών σε Γυμνάσια, Λύκεια

Συντάξεις: Τι ισχύει για τα μεταβατικά όρια ηλικίας - Ποιοι βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη

Αγριότητα: Τούρκος έριξε βραστό νερό στη σύζυγό του επειδή τον ξύπνησε

Survivor Spoiler 21/1: «Βόμβα» - Έτσι βγήκε πρώτη και προκάλεσε χαμό η Ανθή Σαλαγκούδη

Σάλος στη Ρόδο με το «δεν γ@@@ς κομμουνίστρια» από τον αντιπρόεδρο των ξενοδοχοϋπαλληλων

Survivor: Οι «απαγορευμένες» φωτογραφίες της Έλενας Κρεμλίδου (pics+vid)

Αυτό είναι το «κτήνος» του Μπάιντεν – Τα χαρακτηριστικά της προεδρικής λιμουζίνας (pics)

Πέταξαν «θησαυρό» στα σκουπίδια - Τι είχαν μέσα τα σφραγισμένα κουτιά;

Επίδομα 534 ευρώ: Πότε λήγει η προθεσμία για τις αναστολές Ιανουαρίου – Η πληρωμή των δικαιούχων

Διαδηλώσεις - συγκεντρώσεις: Αυτό είναι το σχέδιο Χρυσοχοΐδη - Με αίαντες και φραγμούς