Εξωσωματική με Δωρεά Ωαρίων: Σε εφαρμογή το Μητρώο Δοτριών Ωαρίων

Και αυτό διότι εδώ και λίγο καιρό, η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής έχει ενεργοποιήσει το Μητρώο Δοτριών Ωαρίων.

Αυτό σημαίνει ότι όλες οι Μονάδες Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στη χώρα μας, έχουν στο εξής την υποχρέωση να καταγράφουν τις δότριες και τις λήπτριες ωαρίων (ανώνυμα) στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει αναπτυχθεί για αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

Ο στόχος του Μητρώου είναι αφενός να διασφαλίζεται η κάθε θεραπεία και αφετέρου, να ελέγχεται ο επιτρεπόμενος αριθμός κυήσεων από κάθε δότρια, σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Ποια είναι όμως η άποψη των ειδικών για το συγκεκριμένο ζήτημα; Σύμφωνα με τον γυναικολόγο αναπαραγωγής και μαιευτήρα κ. Ευριπίδη Μαντούδη, «πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη και ένα βήμα προς τα μπρος για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή».

«Προσωπικά, είχα αναφερθεί αρκετές φορές σε αυτό το θέμα κατά το παρελθόν», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Onmed.gr ο κ. Μαντούδης, υπογραμμίζοντας πως κατά την άποψή του, «η διαδικασία καταγραφής των θεραπειών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής θα δώσει τέλος στους όποιους ενδοιασμούς μπορεί να είχαν οι ασθενείς για τη δωρεά ωαρίων». Έτσι, σύμφωνα με τον ίδιο, «περισσότερα ζευγάρια θα μπορέσουν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα, δηλαδή να αποκτήσουν τα μωράκια τους και να νιώσουν τη χαρά του να είσαι γονιός».

baby

Σε ποιες περιπτώσεις συστήνεται όμως, η δωρεά ωαρίων;

Η αλήθεια είναι ότι η δωρεά ωαρίων είναι η μόνη επιλογή για κάποια ζευγάρια που επιθυμούν να γίνουν γονείς. Με τη συγκεκριμένη θεραπεία, λοιπόν, μπορούν να αποκτήσουν παιδί γυναίκες με το εξής προφίλ:

-Με μεγαλύτερη ηλικία και χαμηλό απόθεμα και ποιότητα ωαρίων

-Με πρόωρη εμμηνόπαυση

-Με ιστορικό χειρουργικών επεμβάσεων στις ωοθήκες, όπως για παράδειγμα κύστες ενδομητρίωσης

-Μετά από χημειοθεραπεία λόγω κακοήθειας

-Μετά από πολλαπλές αποτυχίες με εξωσωματική

Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικό στοιχείο είναι πως πρόκειται για μία απόλυτα νόμιμη θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, η οποία έχει βοηθήσει χιλιάδες ζευγάρια να αποκτήσουν το μωράκι τους. Μάλιστα, καλύπτεται από ανωνυμία, δηλαδή η δότρια δεν μπορεί να γνωρίζει την ταυτότητα του ζευγαριού, αλλά ούτε το ζευγάρι να γνωρίζει την ταυτότητα της δότριας. Όλα αυτά ενώ η ελληνική νομοθεσία παρέχει ένα πλήρες πλαίσιο, το οποίο εξασφαλίζει τη θεραπεία κάθε ζευγαριού.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στη διαδικασία, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι δότριες δωρίζουν οικειοθελώς και αφιλοκερδώς τα ωάριά τους. Ωστόσο, προβλέπεται μία νόμιμη αποζημίωση για τα έξοδα που προκύπτουν από τη διαδικασία της θεραπείας, ενώ η όλη θεραπεία ολοκληρώνεται με σχετικές έγγραφες και ενυπόγραφες συναινέσεις, τόσο από τη δότρια, όσο και από το ζευγάρι.

mantoudis

Ο κ. Ευριπίδης Μαντούδης FRCOG, Γυναικολόγος αναπαραγωγής-Μαιευτήρας και Επιστημονικά υπεύθυνος ΜΙΥΑ «Γέννημα IVF».

Περισσότερες πληροφορίες:
www.gennima.com
facebook.com/Gennima
Instagram.com/gennimaivf