Κοιλιοκήλη και Μετεγχειρητική κήλη: Η σύγχρονη Τεχνολογία στην Υπηρεσία των Ασθενών

Τι είναι η Κοιλιοκήλη;

Κοιλιοκήλη ονομάζεται η προβολή και πρόπτωση μέρους ενός εσωτερικού οργάνου, εκτός της ανατομικής θέσης του, μέσω ενός στομίου στο εσωτερικό του κοιλιακού τοιχώματος που εντοπίζεται στη κοιλιακή χώρα και προκαλεί εξόγκωμα στο σημείο. Η κοιλιοκήλη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του κοιλιακού τοιχώματος, ενώ ανάλογα με τα αίτια από τα οποία προκλήθηκε, καθώς και με το σημείο εμφάνισης της, χωρίζεται σε Επιγαστρική κήλη, Ομφαλοκήλη και Μετεγχειρητική Κήλη

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισής της;

Η Κοιλιοκήλη οφείλεται σε διάφορους παράγοντες και αιτίες όπως π.χ. η αδυναμία των μυών, ειδικότερα σε σημείο παλαιότερης χειρουργικής επέμβασης. Κύριες αιτίες είναι η προχωρημένη ηλικία, η παχυσαρκία, χρόνιες δυσκοιλιότητες και βήχας, αυξομείωση βάρους, τοκετός, κλπ.

Ποια είναι τα συμπτώματα και διάγνωση της;

Η διάγνωση της Κοιλιοκήλης αποτελεί εύκολη υπόθεση, λόγω της εύκολης διαδικασίας εντοπισμού των τυπικών συμπτωμάτων από τον ασθενή (οξύς, έντονος πόνος σε απότομες κινήσεις, ή προσπαθεί να σηκώσει βαριά αντικείμενα) είτε μέσω της κλινική εξέτασης του ασθενούς.

Πως δημιουργείται η Μετεγχειρητική κήλη;

Όπως αναφέραμε παραπάνω, η μετεγχειρητική κήλη ενδέχεται να αναπτυχθεί σε ουλώδη ιστό, γύρω από οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση που λαμβάνει χώρα στην κοιλιακή χώρα. Σε πολλές περιπτώσεις, τα ποσοστά εμφάνισης μετεγχειρητικής κήλης αγγίζουν το 13% μετά από ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις στην περιοχή, ενώ ενδέχεται να αναπτυχθούν ακόμη και μήνες μετά από αυτές.

Αποτελεσματική θεραπεία Κοιλιοκήλης και Μετεγχειρητικής κήλης

Δεν υπάρχει συντηρητική αγωγή για την αντιμετώπιση της πάθησης, παρά μόνο η χειρουργική οδός. Θα πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό, ότι όλες οι μορφές της πάθησης της κήλης θα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, ώστε να αποφευχθούν επώδυνες και συχνά, σοβαρές επιπλοκές, όπως περίσφιξη ή και νέκρωση του εντέρου.

Αν και υπάρχουν πολλοί τρόποι για την αποκατάσταση της πάθησης, όλα τα επιστημονικά δεδομένα συγκλίνουν στο ότι η λαπαροσκοπική, ελάχιστα επεμβατική μέθοδος με τη χρήση πλέγματος αποτελεί την καλύτερη επιλογή, ιδιαίτερα στην περίπτωση της μετεγχειρητικής κήλης. Η συγκεκριμένη επέμβαση γίνεται με το μέσω 3-4 οπών στο πλάι της κοιλιάς, που επιτρέπουν την εισαγωγή ειδικών λαπαροσκοπικών εργαλείων και μίας κάμερας, για την τοποθέτηση πλέγματος. Πρακτικά, δηλαδή, με τη χρήση της συγκεκριμένης μεθόδου, η ανάταξη της κήλης και η τοποθέτηση του πλέγματος πραγματοποιούνται από την εσωτερική μεριά της κοιλίας.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε ότι η εξέλιξη της ιατρικής μας έχει βοηθήσει στην επιλογή «πλεγμάτων» που είναι κατασκευασμένα από λεπτά κομμάτια συνθετικού υλικού, τα οποία καθηλώνονται στη θέση τους με διάφορους τρόπους (ράμματα, clips, tacks). Τα συγκεκριμένα «εργαλεία» είναι καλυμμένα με ειδικές αντισυμφυτικές μεμβράνες, ώστε να αποφεύγονται οι συμφύσεις και τα συρίγγια, κυρίως, έχουν ως σκοπό να ισχυροποιήσουν τα αδύναμα κοιλιακά τοιχώματα, και να κλείσουν, ερμητικά, την οπή της κήλης.

Οφέλη της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής

  1. Σύντομος χειρουργικός χρόνος, άρα μικρότερη επιβάρυνση για τον ασθενή.
  2. Μικρές τομές, οι οποίες ελαχιστοποιούν τον πόνο.
  3. Λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές.
  4. Λιγότερο χειρουργικό stress.
  5. Γρήγορη ανάρρωση και άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς, μέσα σε λίγες ημέρες.
  6. Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.
  • Τοποθέτηση του πλέγματος στη σωστή ανατομική θέση.

Για περισσότερα ιατρικά νέα πατήστε εδώ

Αναστάσιος Ξιάρχος

Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, Γενικός Χειρουργός και Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Περιστερίου, Ομίλου Ιατρικού Αθηνών