ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορoνοϊός: Οι δυνάμεις του ΕΣΥ δεν είναι απεριόριστες -Υπευθυνότητα από όλους ζήτησε ο Β. Κικίλιας

Για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας αλλά και τη διαθεσιμότητα των ΜΕΘ, εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορoονοϊού, ενημέρωσε τους πολίτες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι πολίτες οφείλουν να δείξουν απόλυτη υπευθυνότητα, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «η κυβέρνηση έχει σχέδιο, αλλά οι δυνάμεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας δεν είναι απεριόριστες». 

Κορoνοϊός: Οι δυνάμεις του ΕΣΥ δεν είναι απεριόριστες -Υπευθυνότητα από όλους ζήτησε ο Β. Κικίλιας

Ο κ. Κικίλιας παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για τον υγειονομικό χάρτη της χώρας, τα τεστ, την κατάσταση στις ΜΕΘ αλλά και τους επαγγελματίες υγείας, τονίζοντας ότι το Σεπτέμβριο του 2019 απασχολούνταν 88.690 επαγγελματίες υγείας, ενώ το Νοέμβριο του 2020 ο αριθμός αυτός έφτασε τα 100.984 άτομα.

Για την κατάσταση στις ΜΕΘ

Εν συνεχεία, ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ, επισημαίνοντας ότι τον Ιούνιο του 2019 υπήρχαν 557 κλίνες ΜΕΘ, ενώ μέχρι το τέλος του 2020 δημιουργούνται 234 νέες, με το σύνολο των διαθεσίμων κλινών να φτάνει τις 1.082.

Σύμφωνα με τις διαφάνειες που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, το 2020 υπάρχουν 297 κενές κλίνες ΜΕΘ, ενώ επισήμανε ότι κάθε χρόνο κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο είχαμε 30 - 35 αναμονές την ημέρα σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ.

«Παραλάβαμε από την προηγούμενη διακυβέρνηση, τον Ιούλιο του 2019, 557 κλίνες ΜΕΘ, και έχουμε φτάσει να έχουμε τον Νοέμβριο του 2020, 1.082, και μέχρι το τέλος του έτους άλλες 234 νέες ΜΕΘ», ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

Σημείωσε πως «σήμερα έχουμε μηδέν αναμονές για κρεβάτι εντατικής θεραπείας εν μέσω πανδημίας, σε αντίθεση με τις 30-35 αναμονές πέρυσι».

«Κανένας πολίτης δεν περιμένει για ΜΕΘ», ξεκαθάρισε ο Βασίλης Κικίλιας.

Σε όλο το ΕΣΥ, υπάρχουν 4.590 απλές κλίνες Covid 19, προκειμένου να στηριχθεί η μεγάλη διασπορά του κορονοϊού και να αποκοπεί η μεγάλη πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία.

Όπως είπε, εξάλλου, ο κ. Κικίλιας συνολικά 224 Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία Covid 19 εισήλθαν στη «μάχη» κατά του κορονοϊού. Παράλληλα, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας γίνεται το 30,03% των συνολικών τεστ έναντι του κορονοϊού. Αυτό σημαίνει πως πλέον υπάρχει μεγάλη βοήθεια προς τα νοσοκομεία και τα ΤΕΠ, καθώς τα τεστ διενεργούνται πλέον σε σημαντικό ποσοστό στα Κέντρα Υγείας. Στο σύνολο της χώρας πηγαίνει το 30% πλέον να εξεταστεί ή να λάβει ιατρικές οδηγίες σε κάθε εφημερία που υπάρχει στα κέντρα υγείας ή στα περιφερειακά ιατρεία.

Διαβεβαίωσε πως το ΕΣΥ προσφέρει υπηρεσίες σε όλους όσοι έχουν ανάγκη και όχι μόνο στον κορονοϊό.

Για τα τεστ Covid 19

Σε ό,τι αφορά τα τεστ, σημείωσε ότι στη χώρα μας έχουν διενεργηθεί μέχρι σήμερα συνολικά 2.000.000 τεστ (PCR και Rapid).

Υπογράμμισε δε πως η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που έχει χρησιμοποιήσει rapid test πάνω από 98%.

Μιλώντας για τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Κικίλιας είπε πως «ήρθε η στιγμή της μεγάλης μάχης». «Η θετικότητα είναι 32% στη Θεσσαλονίκη», είπε και σημείωσε πως «αυτή είναι μια τεράστια διασπορά».

Ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά έκαναν, κάνουν και θα κάνουν ό,τι χρειαστεί, ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, αλλά και ό,τι κατά περίπτωση κρίνεται αναγκαίο «ώστε μαζί με την ελληνική κοινωνία να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση», διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας.

«Οι δυνάμεις του ΕΣΥ δεν είναι απεριόριστες, αποδείξαμε ότι έχουμε σχέδιο και ότι μπορούμε να το εφαρμόσουμε», τόνισε.

Ο Βασίλης Κικίλιας επέκρινε, παράληλλα, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

«Απέναντι στην εθνική προσπάθεια υπάρχει ο Αλέξης Τσίπρας και όσοι σύντροφοι ακολουθούν αυτή τη λαϊκίστικη αντιπολίτευση με ψέματα και fake news γύρω από τη δημόσια υγεία αυτή τη δύσκολη ώρα. Θέλω να ξέρουν ότι δεν χτυπούν εμάς, χτυπούν τους πολίτες. Το έκαναν στην αρχή της πανδημίας, το επαναλαμβάνουν αδίστακτα και τώρα», ανέφερε.

«Ο πρωθυπουργός κι εγώ θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό ώστε μαζί με την ελληνική κοινωνία να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση. Θέλω να πω ένα μεγάλο "ευχαριστώ", σε γιατρούς, νοσηλευτές, τραπεζοκόμους, καθαρίστριες, κλιμάκια του ΕΟΔΥ που δίνουν μάχη με τον κορονοϊό», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.

Κοτανίδου: Η «καρδιά» του συστήματος είναι οι ΜΕΘ

Ξεκινώντας την εισήγησή της η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας ευχαρίστησε τους εργαζόμενους που νυχθημερόν δίνουν μάχη για τη ζωή των ανθρώπων, αναφέροντας τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τις καθαρίστριες, όλους όσοι σαν ομάδα δουλεύουν στο ΕΣΥ.

«Αυτό που σε αυτή την πρωτοφανή κρίση φάνηκε είναι ότι η "καρδιά" του συστήματος είναι οι ΜΕΘ οι οποίες καλούνται 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα να αντιμετωπίζουν τα δύσκολα, να κάνουν την προσπάθεια να σωθεί η ζωή» είπε η κυρία Κοτανίδου.

«Οι ΜΕΘ δεν είναι μόνο τα μηχανήματα» προσέθεσε η κυρία Κοτανίδου, «είναι το προσωπικό, υγειονομικό, φυσιοθεραπευτές, καθαρίστριες, μια ομάδα που προσπαθεί να σώσει τη ζωή των ανθρώπων».

Κοτανίδου: Χαμηλή η θνησιμότητα στην Ελλάδα λόγω Covid 19

Σύμφωνα με την κυρία Κοτανίδου, «στις ΜΕΘ έχουν νοσηλευτεί πάνω από 900 ασθενείς και πάνω από 330 έχουν βγει σε άριστη κατάσταση, ποσοστό εξαιρετικό σε σχέση με τα διεθνή δεδομένα».

«Οι ΜΕΘ δεν είναι μονάδες στις οποίες ο άρρωστος μπαίνει για να καταλήξει, αλλά για να βγει υγιής και να προσφέρει και πάλι στην κοινωνία» δήλωσε η ίδια, σημειώνοντας ότι «από την αρχή της πανδημίας μέχρι τώρα στις ΜΕΘ έχουν νοσηλευτεί πάνω από 900 ασθενείς και πάνω από 330 έχουν βγει σε άριστη κατάσταση».

«Υπάρχει ποσοστό ασθενών που δυστυχώς δεν τα κατάφερε» είπε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας, αλλά επισήμανε ότι σε σχέση με τα διεθνή δεδομένα «το ποσοστό είναι εξαιρετικό», δηλαδή «έχουμε μια θνησιμότητα στις ΜΕΘ ασθενών που είναι πάρα πολύ βαριά» και ανέφερε ότι η θνητότητα είναι γύρω στο 35%-37%, «ένα εξαιρετικό σκορ για τις ΜΕΘ σε οποιαδήποτε χώρα», και αυτό «το οφείλουμε στο προσωπικό που είναι εξαιρετικά καλά εκπαιδευμένο, έτσι που να κάνει τη δουλειά του χωρίς να σκέφτεται τον εαυτό του».