ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορονοϊός: Ο ρόλος των ασυμπτωματικών στη μετάδοση του ιού

Τη σημασία της τήρησης των οδηγιών για χρήση μάσκας, της τήρησης των αποστάσεων και του πλυσίματος των χεριών, άσχετα με το εάν κάποιος νιώθει άρρωστος ή όχι αναδεικνύει νέα μελέτη.

Κορονοϊός: Ο ρόλος των ασυμπτωματικών στη μετάδοση του ιού

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ενός νέου μαθηματικού-επιδημιολογικού μοντέλου των επιστημόνων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, οι χωρίς συμπτώματα φορείς του κορονοϊού -προσυμπτωματικοί και ασυμπτωματικοί- μεταδίδουν περισσότερα από τα μισά νέα κρούσματα, σχεδόν έξι στα δέκα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 59% της μετάδοσης του κορονοϊού (νέα κρούσματα) προέρχεται από ανθρώπους χωρίς συμπτώματα. Αυτό το ποσοστό περιλαμβάνει το 35% των νέων κρουσμάτων που οφείλεται σε προσυμπτωματικούς φορείς του ιού SARS-CoV-2, οι οποίοι μολύνουν άλλους πριν οι ίδιοι εμφανίσουν συμπτώματα (αυτό θα συμβεί αργότερα, αφού έχουν πια κάνει τη «ζημιά» στους γύρω τους), καθώς και το 24% των νέων κρουσμάτων που οφείλεται σε ασυμπτωματικούς ανθρώπους, οι οποίοι ποτέ δεν θα αναπτύξουν συμπτώματα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον λοιμωξιολόγο του CDC δρα Τζέι Μπάτλερ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open». «Το συμπέρασμα είναι ότι για να ελέγξουμε την πανδημία Covid-19, πραγματικά θα απαιτηθεί να θέσουμε υπό έλεγχο τη σιωπηλή πανδημία της μετάδοσης από ανθρώπους χωρίς συμπτώματα», ανέφερε ο Μπάτλερ σύμφωνα με την «Ουάσινγκτον Ποστ».

Αυτή η διαπίστωση αποκτά επιπρόσθετη σημασία μετά την ανακάλυψη της νέας πιο μεταδοτικής «βρετανικής» μετάλλαξης του κορονοϊού, η οποία πρόσφατα ανιχνεύτηκε και στην Ελλάδα. Ένα μέρος της ασυμπτωματικής μετάδοσης του κορονοϊού συμβαίνει μέσα στα νοικοκυριά.

Ερωτηματικό παραμένει σε ποιο βαθμό τα εμβόλια κατά της Covid-19 θα καταφέρουν να «φρενάρουν» -εκτός από τη σοβαρότητα της νόσου- και τη μετάδοση του κορονοϊού, κάτι που δεν ελήφθη υπόψη από το νέο μοντέλο, καθώς, σύμφωνα με τον Μπάτλερ, «τα δεδομένα για την επίπτωση των εμβολίων στην ασυμπτωματική λοίμωξη ακόμη είναι πολύ περιορισμένα». Περισσότερα στοιχεία επ' αυτού αναμένονται σε μερικούς μήνες, αφού έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί διεθνώς.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)