ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Lockdown και κατάθλιψη: Ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Το λοκντάουν έχει επιφέρει σοβαρές κοινωνικές και προσωπικές επιπτώσεις.

Lockdown και κατάθλιψη: Ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Οι άνθρωποι δεν μπορούν να συναντηθούν με συγγενείς και φίλους, αισθάνονται μόνοι και ότι βρίσκονται έγκλειστοι στα σπίτια. Η κατάσταση αυτή επιβαρύνει ωστόσο ακόμα περισσότερο ασθενείς με κατάθλιψη.

Πανελλήνια έρευνα της Focus Bari εντόπισε στο 92% τη διείσδυση του ίντερνετ μεταξύ Ελλήνων 16-74 χρόνων. Ουσιαστικά, όλοι οι Έλληνες είναι πλέον χρήστες ίντερνετ, ενώ οι συνθήκες της πανδημίας πυροδότησαν την ήδη υπάρχουσα τάση ανάπτυξης της ψηφιακής (digital) ζωής στην καθημερινότητα: όλοι ενημερώνονται, διασκεδάζουν, ψυχαγωγούνται, επικοινωνούν, αλλά και ψωνίζουν διαδικτυακά.

Ως φυσικό επακόλουθο, επτά στους δέκα Έλληνες δηλώνουν ότι αύξησαν τον χρόνο (και ενέργεια) που αφιερώνουν στα σόσιαλ από την έναρξη των lockdown από τον περασμένο Μάρτιο έως σήμερα: το Facebook έχει φτάσει στο 75%, με τρεις στους τέσσερις Έλληνες να έχουν τουλάχιστον ένα προφίλ, ενώ ακολουθούν τα Youtube και Instagram στο 62% και 55% αντίστοιχα.

Όμως, ο αυξημένος χρόνος έκθεσης και διάδρασης στα σόσιαλ δεν είναι πάντα θετικός. Σύμφωνα με την έρευνα, δύο στους τρεις Έλληνες αγαπούν τα σόσιαλ γιατί τους κρατούν σ' επαφή με φίλους, με την κοινωνία και γενικότερα τους κάνουν να νιώθουν συνδεδεμένοι με τον «έξω κόσμο», καθώς και δύο στους πέντε χρησιμοποιούν τα σόσιαλ για να προβάλουν την δουλειά τους ή/και να προσφέρουν επαγγελματικές υπηρεσίες τους.

Τρεις στους πέντε παραδέχονται ότι αφιερώνουν στα σόσιαλ περισσότερο χρόνο απ' όσο θα ήθελαν και συχνά παρασύρονται από αυτά και αμελούν άλλες δράσεις που θα ήθελαν να κάνουν, όπως διάβασμα, κάποιο άλλο χόμπυ, άθλημα κλπ., ενώ δύο στους πέντε κάθε μέρα λένε το πρωί στον εαυτό τους ότι δεν θα παρασυρθούν από τα σόσιαλ, όμως δεν το καταφέρνουν.

Ένας στους τρεις τέλος, ομολογεί ότι συχνά τα σόσιαλ τον/την κάνουν να αισθάνεται ακόμα περισσότερη μοναξιά καθώς κάποιες αναρτήσεις (posts) φίλων τους κάνουν να αισθάνονται κατάθλιψη και ειδικά τα posts με φωτογραφίες από εποχές προ πανδημίας τους κάνουν να αισθάνονται θλίψη.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown και κατάθλιψη: Πώς θα την αποφύγετε

Ψυχικές διαταραχές: Πώς συνδέονται με τον κίνδυνο θανάτου από κορονοϊό

Οι τροφές που προκαλούν κατάθλιψη και «κόβουν» χρόνια από τη ζωή σας