Η ιστορία της υγιεινής των χεριών από το 1894 μέχρι σήμερα

Η αλήθεια είναι, ωστόσο, ότι στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, η υγιεινή των χεριών δεν περιλαμβανόταν στις καθημερινές συνήθειες της ανθρωπότητας.

Αυτός ήταν ενδεχομένως ένας από τους βασικούς λόγους που σε περιόδους επιδημιών και πανδημιών, όπως εκείνες της χολέρας και της ισπανικής γρίπης, οι λίστες των θυμάτων ήταν ιδιαίτερα μεγάλες.

Πότε, λοιπόν, το σαπούνι και δη, το πλύσιμο των χεριών, άρχισε να γίνεται μέρος της καθημερινότητάς μας; Πίσω από την ιστορία της υγιεινής των χεριών, βρίσκεται ένα όνομα-θρύλος, που παρότι είναι ολίγον τι ασυνήθιστο, έχει καταφέρει να σώσει πολλές ζωές μέχρι σήμερα: Ο λόγος για το Lifebuoy.

Ένα «σωσίβιο» για την ανθρωπότητα

Το Lifebuoy σημαίνει «σωσίβιο» στα αγγλικά και πρόκειται για την ονομασία που δόθηκε το 1894 από τον Βρετανό εφευρέτη και ανθρωπιστή Ουίλιαμ Χέσκεθ Λέβερ, σε ένα από τα πλέον γνωστά και αγαπημένα σαπούνια στον κόσμο. Η ονομασία του αποδείχθηκε πως δεν ήταν τυχαία. Διότι πρόκειται ουσιαστικά για το σαπούνι το οποίο χρησιμοποίησαν οι άνθρωποι για να φροντίσουν την υγιεινή τους και να προστατευτούν, τόσο κατά τη διάρκεια της επιδημίας της χολέρας στη βικτωριανή Αγγλία, όσο και μερικά χρόνια αργότερα, στην εποχή της ισπανικής γρίπης.

Για την ακρίβεια, ο Λέβερ έφτιαξε ουσιαστικά το Lifebuoy προκειμένου να βοηθήσει τους Βρετανούς κατά την εποχή της χολέρας. Το Lifebuoy ήταν συνεπώς ένα σαπούνι με αποστολή και δη, με σκοπό να καταστήσει την καθαριότητα κοινό τόπο για όλους, όπως συνήθιζε να λέει ο δημιουργός του.

Οικονομικά προσιτό και διαθέτοντας αντιβακτηριακές ιδιότητες, το Lifebuoy αποτέλεσε ένα πραγματικό «σωσίβιο» για τους ανθρώπους της εποχής, όσον αφορά στην προστασία και την υγιεινή τους. Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο όμως για το θρυλικό αυτό σαπούνι, είναι πως δεν χάθηκε με το πέρασμα του χρόνου.

Αντιθέτως, απέδειξε πως αντέχει στον χρόνο και συνέχισε την αποστολή του, δηλαδή την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων για τη σημασία της υγιεινής των χεριών. Να αναφέρουμε απλώς ότι σήμερα, το Lifebuoy είναι το Νο1 σαπούνι υγιεινής στο κόσμο, αποτελώντας ένα brand που συνιστά σήμα-κατατεθέν της καθαριότητας και μας προσφέρει μία ευρεία γκάμα κορυφαίων προϊόντων με αντιβακτηριδιακή δράση για την υγιεινή των χεριών, προϊόντα τα οποία πολύ σύντομα θα έρθουν και στην Ελλάδα.

LIFEBUOY2

Ένα ιστορικό σαπούνι με ανθρωπιστικό «πρόσωπο»

Όπως, λοιπόν, στις αρχές του 20ου αιώνα, οι άνθρωποι του Lifebuoy εκπαίδευσαν χιλιάδες οικογένειες στη σημασία της υγιεινής των χεριών -γεγονός που συνέβαλε στην καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας της ισπανικής γρίπης- έτσι και σήμερα, στην εποχή της πανδημίας του Covid-19, το brand συνεχίζει να μας ενημερώνει και να μας ευαισθητοποιεί σχετικά με τη σωτήρια αξία του πλυσίματος των χεριών, αποδεικνύοντας το πόσο εύστοχη ήταν τελικά, η ονομασία που του δόθηκε. Αυτός είναι ενδεχομένως ο λόγος που η ονομασία του θρυλικού σαπουνιού, δεν άλλαξε ποτέ, ούτε βέβαια η αποστολή του, η οποία ήταν και παραμένει κατά βάση ανθρωπιστική.

Η λίστα με τις δράσεις του Lifebuoy, από τη δημιουργία του μέχρι σήμερα, είναι μεγάλη και δεν αφορά μόνο στο μακρινό παρελθόν. Να υπογραμμίσουμε ότι το 2010 το brand ξεκίνησε μια εκστρατεία, η οποία διήρκεσε δέκα χρόνια και είχε ως σκοπό να εκπαιδεύσει ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους σε πάνω από 30 χώρες -κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο- αναφορικά με το πλύσιμο των χεριών, μια απλή συνήθεια που προστατεύει από τη διάδοση ασθενειών. Στη λίστα με τις ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες του Lifebuoy περιλαμβάνεται επίσης το πρόγραμμα «Help a Child Reach 5», που βοηθά τα παιδιά να επιβιώσουν από ασθένειες όπως η διάρροια και η πνευμονία, δηλαδή ασθένειες που μπορούν να μην αποβούν θανατηφόρες, μέσα από την καλή υγιεινή των χεριών με ένα αντιβακτηριδιακό σαπούνι.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, λοιπόν, πως το Lifebuoy είναι ένα όνομα-θρύλος στον τομέα της υγιεινής και δη, της καθαριότητας των χεριών. Όσο παράξενη ή ασυνήθιστη και αν φαντάζει η ονομασία που δόθηκε σε αυτό το ιστορικό σαπούνι, το σίγουρο είναι πως αποδείχθηκε ιδιαίτερα εύστοχη. Διότι από το 1894 και την εποχή της χολέρας μέχρι σήμερα, συνιστά ένα καθημερινό «σωσίβιο» για την ανθρωπότητα, βοηθώντας τους ανθρώπους να αλλάζουν συνήθειες για να προστατεύουν τον εαυτό τους και συνεχίζοντας παράλληλα την κοινωνική του αποστολή: Εκείνη του να καταστήσει την καθαριότητα κοινό τόπο για όλους.

LIFEBUOY3