Check ups: Οι προληπτικοί έλεγχοι που αξίζει να κάνουμε με βάση το φύλο και την ηλικία μας

Η προληπτική ιατρική έχει αναδειχθεί στον «κανόνα» σε ό,τι αφορά στην ποιότητα της ζωής, στην ευεξία και στη μακροζωία μας. Αυτός είναι ο και λόγος που σήμερα, οι ειδικοί επισημαίνουν τη σημασία των συχνών προληπτικών ελέγχων για την Υγεία μας και τη μεγάλη διαφορά που μπορεί να κάνει η πρόληψη στη ζωή μας. Ακόμη περισσότερο, αυτό που αποτελεί μια αποτελεσματικότερη πρακτική είναι το να φροντίζουμε την υγεία μας περισσότερο εξατομικευμένα, δηλαδή με βάση το φύλο, την ηλικία, τον τρόπο ζωής και τις ξεχωριστές μας ανάγκες.

Μπορεί, λοιπόν, στο παρελθόν να φαινόταν αρκετό ένα γενικό check up, αυτό που θα ονομάζαμε «απλό», για τον έλεγχο της υγείας μας. Το περιεχόμενο αυτού του «απλού» προληπτικού ελέγχου αποτελούσε μια γενική συλλογή εξετάσεων για όλους . Λίγο πολύ, προσέφερε μια καλή αφορμή για να ελέγξει κανείς την υγεία του, αλλά συχνά αποδεικνύονταν μια μάλλον ανάλαφρη ανακούφιση, χωρίς βάθος, με περισσότερο διαγνωστική, παρά προληπτική αξία. Πολλές από τις εξετάσεις δεν είχαν να προσφέρουν στην πρωτογενή πρόληψη, δηλαδή πριν γίνει το κακό, αλλά στην αναγνώριση μιας βλάβης της υγείας που είχε ήδη γίνει, αυτό που λέγεται και δευτερογενής πρόληψη. Στην εποχή μας η πρόληψη πρέπει να ξεχωρίζει την ιδιαιτερότητα καθενός και να υλοποιείται έγκαιρα πολύ πριν το γιατρό και πολύ πριν τη βλάβη, των ιστών και των οργάνων. Έτσι, η Υγεία και η παρακολούθησή της έχει αναδειχθεί σε μία περισσότερο εξατομικευμένη υπόθεση. Τα καλά νέα είναι πως οι ιατρικές και οι τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων ετών, μας επιτρέπουν τώρα να πάρουμε τον έλεγχο της ζωής μας στα χέρια μας, αφού μας προσφέρουν, νέες και πιο σύγχρονες επιλογές σε επίπεδο προληπτικών ελέγχων, επιλογές οι οποίες μετατρέπουν την πρώιμη διάγνωση στο «κλειδί» για την καλή υγεία και τη μακροζωία.

Ποιοι είναι, λοιπόν, οι προληπτικοί έλεγχοι που αξίζει και μπορούμε να κάνουμε τώρα, με βάση το φύλο, την ηλικία και το ιατρικό μας ιστορικό; Με λίγα λόγια, ποιες είναι οι επιλογές που έχουμε τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε, σε προληπτικό επίπεδο;

Untitled

Οι γενικοί προληπτικοί έλεγχοι που δεν πρέπει να αμελούμε

Οι επιλογές στο επίπεδο της πρόληψης και των σύγχρονων check ups που μπορούμε να κάνουμε σήμερα στον Όμιλο ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ είναι πολλές και είτε αφορούν τη γενική πρόληψη είτε πιο στοχευμένα και εξατομικευμένα προγράμματα.

Σε επίπεδο γενικών προληπτικών ελέγχων, έχουν σχεδιαστεί Check ups για το γενικό επίπεδο υγείας και για τον έλεγχο του μεταβολισμού μας. Με μια ματιά βλέπει κανείς ότι προσφέρονται προληπτικοί έλεγχοι που κάθε άτομο κάτω των 40 ετών αξίζει να κάνει, μέσα από έναν συνδυασμό εργαστηριακών και απεικονιστικών εξετάσεων, μπορούν να μας βοηθήσουν να παρακολουθήσουμε καλύτερα την υγεία μας. Υπάρχουν όμως και πιο στοχευμένοι έλεγχοι που εκτός από το γενικό επίπεδο υγείας, μας δίνουν μία ολοκληρωμένη εικόνα και σαφή δεδομένα για την απόδοση της νεφρικής λειτουργίας, της ηπατικής λειτουργίας και της υγείας του γαστρεντερικού μας συστήματος.

Τι γίνεται όμως μετά τα 40 και ποια είναι τα check ups που δεν πρέπει να αμελούμε, ανάλογα με το φύλο μας; Για τις γυναίκες άνω των 40 ετών, ένας έλεγχος τόσο για το καλό γενικό επίπεδο υγείας, όσο και για τον πολύπλοκο τρόπο λειτουργίας του γυναικείου σώματος, που ορίζεται από ορμονικές ισορροπίες, κρίνεται απαραίτητος. Ταυτόχρονα, για τους άντρες είναι σημαντικό να γίνεται κάθε χρόνο ένας εκτεταμένος έλεγχος προδιαθεσικών παραγόντων για τα νοσήματα της επόμενης εικοσαετίας της ζωής τους, όπως έλεγχος της καρδιακής λειτουργίας και του μεταβολισμού τους. Τόσο για τους άντρες, όσο και για τις γυναίκες άνω των 40 ετών, είναι πολύ χρηστικό ένα πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου προσανατολισμένο στην καλύτερη δυνατή κάλυψη της μέσης ηλικίας. Ένα τέτοιο πρόγραμμα, περιλαμβάνει πλήρη υπερηχογραφικό και θυρεοειδικό έλεγχο, αλλά και σχολαστικό έλεγχο της ηπατικής λειτουργίας και όπου χρειάζεται, έλεγχο της πηκτικότητας και της θρομβωτικής προδιάθεσης του αίματος, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μια πλειάδα περιπτώσεων.

vioiatriki ins1

Τα απαραίτητα ειδικά προληπτικά check ups και οι έλεγχοι για τον Covid-19

Εκτός όμως από τα γενικά, σύγχρονα check ups που μπορούμε και αξίζει να κάνουμε, σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να στραφούμε στο Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής και Μακροβιότητας του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ που προσεγγίζει με νέο τρόπο τον προληπτικό έλεγχο, προκειμένου να πραγματοποιήσουμε μία σειρά από εξατομικευμένους, ειδικούς ελέγχους, με βάση τις παθήσεις και το ιατρικό ιστορικό μας.

Ουσιαστικά, με τους ειδικούς ελέγχους μπορεί να διαγνωστεί μία προδιάθεση, μια πάθηση, αλλά και να παρακολουθείται μια χρόνια νόσος. Τα πιο σημαντικά από τα ειδικά προγράμματα προληπτικού ελέγχου που αξίζουν την προσοχή μας, είναι εκείνα που αφορούν στον διαβήτη, τα λιπίδια, τον θυρεοειδή, την καρδιά, την οστεοπόρωση, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τις αλλεργίες.

Φυσικά, εν μέσω πανδημίας, οι συχνοί έλεγχοι που αφορούν στη νόσο του Covid-19 κρίνονται επίσης απαραίτητοι, είτε πρόκειται για εξετάσεις που μπορούν να διαγνώσουν τυχόν ενεργή νόσο και να αξιολογήσουν σε ποιο επίπεδο βαρύτητας έχει την τάση να εξελιχθεί το περιστατικό, είτε για έναν προεμβολιαστικό έλεγχο, που μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτατα χρήσιμος πριν τον εμβολιασμό κατά της νόσου και να εντοπίσει ακόμη και πιθανές, αδιάγνωστες μέχρι σήμερα αλλεργικές προδιαθέσεις.

Picture2

Ο σχεδιασμός των προγραμμάτων προληπτικού ελέγχου της ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗΣ κινήθηκε από τη δημιουργία γενικών προγραμμάτων προληπτικού ελέγχου δομημένων ανά ηλικία και φύλο, μέχρι τα εξειδικευμένα check ups, που στοχεύουν στη διαχείριση νόσων, ενώ καλύφθηκε και η ανάγκη για ειδικούς ελέγχους, που σχετίζονται με διάφορες παθήσεις και φυσικά, επιπλέον, με τη νόσο Covid-19.

Η λίστα σε ό,τι αφορά στα σύγχρονα check up που έχουμε τη δυνατότητα και αξίζει να κάνουμε σήμερα, είναι μεγάλη. Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι ότι, όπως όλα δείχνουν, η σύγχρονη προσέγγιση για την υγεία, επικεντρώνεται όλο και περισσότερο στην πρόληψη και την πρώιμη διάγνωση και το γεγονός αυτό, σίγουρα δεν είναι τυχαίο. Το γνωστό σε όλους μας check up είναι απαραίτητο ήδη από την παιδική ηλικία και μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο, εφόσον όμως γίνεται στον χρόνο που πρέπει και με βάση τις προσωπικές ανάγκες και τις προδιαθέσεις μας. Με λίγα λόγια, τη δεκαετία του 2020 η προστασία της υγείας μας εξατομικεύεται και μας δίνεται η ευκαιρία να πάρουμε τη ζωή μας και την Υγεία μας στα χέρια μας, μέσα από σύγχρονα προγράμματα προληπτικού ελέγχου, που κάνουν τη διαφορά!

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Κέντρου Προληπτικής Ιατρικής και Μακροβιότητας του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ.