ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής: Δωρεάν έλεγχος για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

Με δωρεάν εξέταση ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, ξεκίνησε σήμερα, πιλοτικά, από το ΚΕΠ Υγείας Μεγάρων, το πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής, το οποίο υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής και το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ).

Πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής: Δωρεάν έλεγχος για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

Ο περιφερειάρχης και πρόεδρος του Δικτύου, Γιώργος Πατούλης, στη συνάντηση του με τον δήμαρχο Μεγαρέων, Γρηγόρη Σταμούλη, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Λ. Κοσμόπουλου, του υπεύθυνου ιατρού του κέντρου, Κ. Καράμπελα και συνεργατών τους, επισήμανε ότι η δράση θα αποτελέσει πιλότο για την υλοποίηση του συνολικού προγράμματος για τη Πρόληψη και τον Προσυμπτωματικό Έλεγχο της Υγείας των πολιτών.

Εξέφρασε δε την ικανοποίηση για την πρόθεση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει πάνω από 150 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την πρόληψη και τη θωράκιση της υγείας των πολιτών.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα πρόληψης, ο κ. Πατούλης τόνισε, πως κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή έχουν τα ΚΕΠ Υγείας. «Έχουμε δημιουργήσει ένα μεγάλο καθολικό πρόγραμμα πρόληψης και προσυμπτωματικού Ελέγχου Υγείας για τους 66 δήμους της Αττικής, για όλους τους πολίτες, σε 11 θανάσιμα νοσήματα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Γ. Σταμούλης, ευχαρίστησε την περιφέρεια για την δωρεάν εξέταση των πολιτών, τονίζοντας ότι τόσο δική του επιθυμία όσο και του Κ. Καράμπελα, είναι η προστασία της δημόσιας Υγείας και η ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας σε θέματα πρόληψης της υγείας τους.

Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης Λ. Κοσμόπουλος, δήλωσε ότι η παρουσία του περιφερειάρχη στα Μέγαρα στηρίζει τη σημαντική προσπάθεια που γίνεται από το ΚΕΠ Υγείας Μεγάρων, ενώ ο κ. Καράμπελας τόνισε ότι το ΚΕΠ προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους συμπολίτες μας, με γνώμονα πάντα ότι «η πρόληψη σώζει ζωές».

Τέλος σημειώνεται, ότι βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Τα νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας, είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο καρκίνος του μαστού, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο καρκίνος του προστάτη, το μελάνωμα, η κατάθλιψη, η οστεοπόρωση, η ΧΑΠ και η άνοια.