ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναστέλλουν την απεργία της 12ης Οκτωβρίου οι ιδιωτικές μονάδες ΠΦΥ

Αναστέλλουν την προειδοποιητική απεργιακή κινητοποίηση που είχαν εξαγγείλει για 12 Οκτωβρίου οι ιδιωτικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δίνοντας πίστωση χρόνου στον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη μέχρι τέλος του μήνα για την επίλυση των ζητημάτων που τους απασχολούν και τα οποία είναι, επαρκής χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και κατάργηση του clawback.

Αναστέλλουν την απεργία της 12ης Οκτωβρίου οι ιδιωτικές μονάδες ΠΦΥ

Τονίζουν όμως ότι εάν δεν έχουν επιλυθεί τα ζητήματα που τους απασχολούν ή εάν δεν έχουν δρομολογηθεί προς επίλυση, θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις διαρκείας, ξεκαθαρίζοντας ότι «ο χρόνος που δίνεται στον υπουργό Υγείας, δεν είναι αδυναμία, αλλά ένδειξη καλής διάθεσης».

Σε τηλεδιάσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στις 6 Οκτωβρίου, παρουσία των εκπροσώπων των ομίλων των διαγνωστικών εργαστηρίων, συμμετείχε και ο κ. Πλεύρης, ο οποίος, σύμφωνα με ανακοίνωση του συντονιστικού οργάνου, έκανε ανάλυση της οικονομικής κατάστασης του προϋπολογισμού για τις διαγνωστικές εξετάσεις, ενώ «ενημέρωσε ότι πιστεύει ότι το μέτρο του clawback είναι άδικο» και «ζήτησε να υπάρξει αναστολή των κινητοποιήσεων και παράταση χρόνου έως τις 30 Οκτωβρίου για να απαντήσει, για το πώς θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί ο προϋπολογισμός των διαγνωστικών εξετάσεων για το 2020 και το 2021, πέραν της υφιστάμενης έξτρα χρηματοδότησης των 30 εκατομμυρίων ευρώ (15 εκατ. ευρώ για το 2020 και 15 εκατ. ευρώ για το 2021)».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του συντονιστικού οργάνου ΠΦΥ, ζητήθηκε ελάττωση της προείσπραξης του clawback για το 2021, για την οποία ο υπουργός είπε ότι «θα προσπαθήσει να βρει λύση, χωρίς να δεσμευτεί γιατί το ζήτημα είναι νομικό» και επιπλέον, ενημέρωσε ότι «θα υπάρξει πρόταση για διαρθρωτικά μέτρα που θα οδηγήσουν στην μεγάλη μείωση του clawback έως και την κατάργησή του».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ