ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αφαίρεση καταρράκτη: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο άνοιας

Η επέμβαση αφαίρεσης καταρράκτη από τα μάτια σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Αφαίρεση καταρράκτη: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο άνοιας

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Οφθαλμολογίας Σεσίλια Λι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 3.000 ανθρώπους άνω των 65 ετών. Από αυτούς, οι 853 εμφάνισαν άνοια (οι 709 Αλτσχάιμερ), ενώ οι 1.382 (το 45%) είχαν κάνει επέμβαση αφαίρεσης καταρράκτη.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν αφαιρέσει τον καταρράκτη είχαν περίπου 30% μικρότερη πιθανότητα να διαγνωστούν με Αλτσχάιμερ ή άλλη μορφή άνοιας μέσα στην επόμενη δεκαετία από την επέμβαση στα μάτια τους. «Είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι καμία άλλη ιατρική παρέμβαση δεν έχει φανεί να έχει τόσο ισχυρή συσχέτιση με τη μείωση του κινδύνου για άνοια στους ηλικιωμένους», δήλωσε η δρ Λι.

Δεν είναι σαφείς οι μηχανισμοί που συνδέουν την αφαίρεση καταρράκτη με τη μείωση του κινδύνου άνοιας. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η καλύτερη ποιότητα των οπτικών ερεθισμάτων μετά την αφαίρεση του καταρράκτη έχει θετική επίδραση στον εγκέφαλο. Μία άλλη εξήγηση είναι ότι μετά την αφαίρεση του καταρράκτη οι άνθρωποι παίρνουν περισσότερο μπλε φως, το οποίο σχετίζεται με τις γνωστικές λειτουργίες και τη ρύθμιση του ύπνου. Ο καταρράκτης μπλοκάρει ιδίως το μπλε φως.

Προηγούμενες έρευνες έχουν βρει στενή σχέση ανάμεσα σε παθήσεις των ματιών, όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, με τη νόσο Αλτσχάιμερ και γενικότερα με την άνοια.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)