ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυξημένοι παλμοί καρδιάς: Πώς συνδέονται με τον κίνδυνο άνοιας

Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι με αυξημένους παλμούς της καρδιάς σε φάση ηρεμίας έχουν αυξημένο κίνδυνο για άνοια.

Αυξημένοι παλμοί καρδιάς: Πώς συνδέονται με τον κίνδυνο άνοιας

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε σουηδική έρευνα επιστημόνων του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό για θέματα Αλτσχάιμερ και Άνοιας «Alzheimer & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association».

Η μελέτη σε 2.147 άτομα άνω των 60 ετών, που παρακολουθήθηκαν σε βάθος 12ετίας, έδειξε ότι όσοι είχαν πάνω από 80 παλμούς το λεπτό κατά μέσο όρο σε φάση ηρεμίας, είχαν 55% μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας, σε σχέση με εκείνους που είχαν 60 έως 69 παλμούς το λεπτό. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι επειδή η μέτρηση των παλμών είναι εύκολη, με αυτόν τον τρόπο θα είναι δυνατό να εντοπίζονται άνθρωποι με μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας, έτσι ώστε να αρχίζουν έγκαιρα κάποια θεραπεία.

Οι άνθρωποι με άνοια, παγκοσμίως, αναμένεται να αυξηθούν, από 55 εκατομμύρια το 2020 σε περίπου 139 εκατομμύρια το 2050. Αν και προς το παρόν η νευροεκφυλιστική πάθηση είναι ανίατη, υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής και η καρδιαγγειακή υγεία βοηθούν στην καθυστέρηση εκδήλωσης των συμπτωμάτων και στον μετριασμό τους.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)