Σπυριδωνίδης, δ/ντής Ινστ. Κυτταρικών Θεραπειών: Τα «ζωντανά» φάρμακα έχουν έρθει για να μείνουν

Όπως εκτιμά ο ίδιος, σύντομα οι χημειοθεραπείες δεν θα χρησιμοποιούνται για την ίαση ασθενών με καρκίνο, καθώς θα αντικατασταθούν από κυτταρικές ή γονιδιακές θεραπείες. Οι θεραπείες αυτής της μορφής, τα «ζωντανά φάρμακα», όπως αποκαλούνται, εφαρμόζονται ήδη και στην Ελλάδα εδώ και χρόνια και παρότι κατατάσσονται στις πιο κοστοβόρες μεθόδους, υπερτερούν στα ποσοστά ίασης και στις καλύτερες προοπτικές που δίνουν στους ασθενείς.

Για την ορθότερη και πληρέστερη εφαρμογή τους, σύμφωνα με τον κ. Σπυριδωνίδη, απαιτείται κατάρτιση του προσωπικού, δημιουργία υποδομών στα νοσοκομεία, αλλά πάνω από όλα, όπως τονίζει ο ίδιος, απαιτείται η βούληση εκ μέρους των διοικήσεων των νοσοκομείων. Είναι απαραίτητο, επισημαίνει, οι διοικήσεις να αντιληφθούν εγκαίρως τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητα των «ζωντανών» φαρμάκων, που «ήρθαν για να μείνουν», προκειμένου να δρομολογήσουν και την κατάρτιση του προσωπικού και τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών.

Επιτομή των κυτταρικών θεραπειών είναι η μεταμόσχευση μυελού οστών, προσθέτει ο κ. Σπυριδωνίδης, θέλοντας να επισημάνει πως ήδη αυτού του είδους οι θεραπείες έχουν αποδείξει πόσο σημαντικές είναι για τους ασθενείς. Με τη συνδρομή της επιστημονικής έρευνας αλλά και της ιατρικής τεχνολογίας, οι κυτταρικές θεραπείες εξελίσσονται διαρκώς, πλέον εφαρμόζονται όλο και ευκολότερα στους ασθενείς και βελτιώνουν τόσο τα ποσοστά επιβίωσης όσο και τα επίπεδα ποιότητας ζωής. Ο κ. Σπυριδωνίδης, άλλωστε, δηλώνει αισιόδοξος και ειδικά για τη θεραπεία του λεμφώματος, το οποίο παρότι εμφανίζεται με πάρα πολλές μορφές, μπορεί θα θεραπευτεί: Στο λέμφωμα, στόχος εδώ είναι η ίαση, δηλώνει χαρακτηριστικά.

Είμαστε στην απαρχή των κυτταρικών θεραπειών, τονίζει καταλήγοντας τη συζήτηση ο κ. καθηγητής, προσθέτοντας πως έχουμε πολλά να περιμένουμε, ακόμα και στο άμεσο μέλλον, από τις κυτταρικές/γονιδιακές θεραπείες, τόσο ειδικά για το λέμφωμα όσο και για άλλες μορφές καρκίνου.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του καθηγητή Αιματολογίας, διευθυντή Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Μυελού των Οστών και του Ινστιτούτου Κυτταρικών Θεραπειών του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Αλέξανδρου Σπυριδωνίδη:

ONMED | ΛΕΜΦΩΜΑ - Αλ. Σπυριδωνίδης from DPG Digital Media on Vimeo.