ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απλοποιώντας τη διαδικασία στη διέγερση ωοθηκών, μεγιστοποιούμε το αποτέλεσμα στην εγκυμοσύνη!

Δρ Παναγιώτης Καραντζής,Μαιευτήρας - Γυναικολόγος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής,Αναπλ. Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ& Επιστημ. Συνεργάτης της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβυογένεσις

Απλοποιώντας τη διαδικασία στη διέγερση ωοθηκών, μεγιστοποιούμε το αποτέλεσμα στην εγκυμοσύνη!

Η εξωσωματική γονιμοποίηση εδώ και 40 και πλέον χρόνια έχει βοηθήσει εκατομμύρια ζευγάρια να αποκτήσουν ένα ή περισσότερα παιδιά. Στην προσπάθειά τους αυτή, οι γυναίκες χρειάζονται να υποβληθούν σε ενέσιμα φάρμακα με διαφορετική σύσταση και δοσολογία πράγμα που εξαρτάται από την ηλικία και το ορμονικό τους προφίλ.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε για την διέγερση των ωοθηκών λέγονται γοναδοτροπίνες. Με την πάροδο των ετών τα φάρμακα αυτά άλλαξαν διάφορες μορφές και τρόπους χρήσης. Στις πρώτες δεκαετίες οι συσκευασίες αφορούσαν σκόνη (το φάρμακο) και διαλύτη. Αυτό απαιτούσε προετοιμασία και ενημέρωση για την ενδιαφερόμενη και το κυριότερο γίνονταν ενδομυϊκά. Αυτό σήμαινε ότι η ενδιαφερόμενη έπρεπε να βασίζεται σε ‘τρίτο’ άτομο πράγμα που δεν ήταν πάντα πρακτικό και κυρίως συναισθηματικά άβολο.

Θα πρέπει να τονισθεί ότι μέχρι και την αλλαγή του καινούργιου αιώνα, τα συνήθη πρωτόκολλα κρατούσαν αρκετές ημέρες, πράγμα που αύξανε το άγχος στην γυναίκα.

Σήμερα, τα σκευάσματα διέγερσης ωοθηκών, όπως και τα περισσότερα συμπληρωματικά φάρμακα που είναι απαραίτητα στα θεραπευτικά πρωτόκολλα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, γίνονται υποδόρια. Έτσι, οι γυναίκες μπορούν να αυτοεξυπηρετούνται μιας και ο τόπος που γίνονται οι ενέσεις είναι συνήθως η κοιλιακή χώρα και συγκεκριμένα η περιοχή γύρω από τον ομφαλό. Επίσης, τα περισσότερα σκευάσματα είναι έτοιμα προς χρήση και δεν χρειάζονται ειδική προετοιμασία.

Προσπαθώντας να επιτύχει κανείς το βέλτιστο αποτέλεσμα από πλευράς διέγερσης των ωοθηκών, αλλά ταυτόχρονα να μειώσει το άγχος στις γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία, η βιοτεχνολογία κατάφερε να φέρει προς χρήση την κοριφολιτροπίνη άλφα (corifllitropin alfa). Το εν λόγω φάρμακο ανήκει και αυτό στις γοναδοτροπίνες και η περιεκτικότητα αντιστοιχεί σε 2100 IU.

Η ιδιαιτερότητα του εν λόγω φαρμάκου είναι διττή. Πρώτον, η διάρκεια δράσης του είναι 7 ημέρες που σημαίνει ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν χρειάζεται να κάνει άλλη ένεση διέγερσης. Έτσι, μιας και τα σημερινά πρωτόκολλα διέγερσης δεν ξεπερνούν τις 10 ημέρες οι εναπομείνασες μέρες θεραπείας δεν είναι περισσότερες από 2 - 4. Το δεύτερο και ίσως και σημαντικότερο είναι ότι η φαρμακοκινητική του δράση είναι τέτοια, ώστε έχει την ικανότητα να στρατολογεί από την αρχή της θεραπείας το μέγιστο δυνατό αριθμό των ωοθυλακίων και η δράση αυτή να παραμένει εξίσου παραγωγική για όλο το διάστημα αυτών των 7 ημερών. Αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της δράσης του κάνει την κοριφολιτροπίνη άλφα, ένα φάρμακο όχι αποκλειστικά για γυναίκες που λόγω του φυσιολογικού ορμονικού τους προφίλ περιμένουμε να παράγουν ικανοποιητικό αριθμό ωοθυλακίων, αλλά - θα έλεγα και αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία - και για τις γυναίκες που το ορμονικό τους προφίλ μας προϊδεάζει ότι θα ανήκουν στις γυναίκες με πτωχότερη απόκριση.

Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά στο group αυτών των γυναικών με ένα επιπρόσθετο κέρδος: τη μη έκθεσή τους σε υπερβολικά υψηλές ημερήσιες δόσεις γοναδοτροπίνων, κάτι που και ο κλινικός ιατρός και η κάθε γυναίκα λαμβάνει σοβαρά υπόψη τους.

Η κοριφολιτροπίνη άλφα είναι, λοιπόν, μια πολύ ικανοποιητική λύση διέγερσης των ωοθηκών που θα ικανοποιήσει από την μια τον κλινικό ιατρό αναπαραγωγής ως προς το αποτέλεσμα την ώρα της ωοληψίας, αλλά και τη γυναίκα όχι μόνο από το αποτέλεσμα της θεραπείας που είναι πάντα το ζητούμενο αλλά και από το ότι δεν επηρεάζεται σημαντικά η καθημερινότητά της και γενικά ο τρόπος ζωής της. Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι το άγχος μειώνεται σημαντικά, με τελικό επιστέγασμα την επιτυχία να έρχεται ακόμα πιο κοντά!

More info:
www.karantzisivf.gr
https://www.facebook.com/karantzisivf/
Τηλ. 210 6424198 | Βασ. Σοφίας 117, Αθήνα
Τηλ. 210 68 69 827 - 210 68 69 830 | MΗΤΕΡΑ IVF, Ερ. Σταυρού 6, Αθήνα

Σύντομο βιογραφικό

Ο Παναγιώτης Καραντζής ΜD, PhD, DRCOG σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικεύθηκε στην Μαιευτική - Γυναικολογία εξ ολοκλήρου στη Μ. Βρετανία (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του MANCHESTER, ROYAL MATERNITY HOSPITAL και PRINCESS ROAL HOSPITAL στο HULL – YORKSHIRE) και τέλος εκπαιδεύτηκε για 2 χρόνια στην ενδοσκοπική χειρουργική. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ασχολείται ενεργά με την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και αποτέλεσε βασικό στέλεχος της ομάδας του Κ. Πάντου στην κλινική Genesis Αθηνών. Έχει, παράλληλα, συμμετάσχει σε σειρά εργασιών, πολλές από τις οποίες παρουσίασε σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια και fora. Ο ιατρός διετέλεσε εκλεγμένο μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΜΗΤΕΡΑ, Επιστημονικός Υπεύθυνος της Μονάδας IVF του ΜΗΤΕΡΑ επί σειρά ετών και ταμίας στο Δ.Σ της Ένωσης Μαιευτήρων Γυναικολόγων Ελλάδος. Εκπόνησε την διδακτορική του διατριβή στην Β' Πανεπιστημιακή Μαιευτική - Γυναικολογική Κλινική του Καθηγητού Γ. Κρεατσά και ορκίσθηκε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2012. Τον Οκτώβριο του 2016 του απονεμήθη από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Γυναικολογικής Ενδοσκόπησης στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Διαπίστευση ικανοτήτων στην υστεροσκοπική και λαπαροσκοπική χειρουργική. Από τον Μάιο του 2020 είναι Αναπληρωτής Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΜΗΤΕΡΑ και από τον Ιανουάριο του 2022 είναι Επιστημονικός Συνεργάτης της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις.

karantzis