ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καρκίνος: Μείωση των προληπτικών ελέγχων λόγω πανδημίας

Η αναμονή των καρκινοπαθών κατά την διάρκεια της πανδημίας για τις απαραίτητες εξετάσεις και τη θεραπεία έχει αυξηθεί, καθώς δίνεται προτεραιότητα κυρίως σε ασθενείς με κορονοϊό, ενώ κλίνες και προσωπικό παραμένουν περιορισμένα.

Καρκίνος: Μείωση των προληπτικών ελέγχων λόγω πανδημίας

Η πανδημία του κορονοϊού δεν επηρεάζει μόνο την θεραπεία των ασθενών με καρκίνο, αλλά έχει οδηγήσει σε τεράστιες ελλείψεις στην έγκαιρη διάγνωση και μετέπειτα φροντίδα των καρκινοπαθών, σύμφωνα με τους ειδικούς. «Η κατάσταση που βιώνουμε θα εξακολουθήσει να είναι δύσκολη για ένα με δύο χρόνια», λέει η Σουζάνε Βεγκ-Ρέμερς από το γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (DKFZ) στη Χαϊδελβέργη. Η ίδια κατανοεί την απροθυμία των ασθενών να επισκεφτούν κάποιο ιατρείο ή νοσοκομείο μόνο και μόνο για προληπτική φροντίδα. «Υπό τον φόβο της μόλυνσης, πολλοί άνθρωποι δεν εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου». Η μαστογραφία και η κολονοσκόπηση γίνονται, όπως αναφέρει, πολύ σπανιότερα σε σύγκριση με ό,τι συνέβαινε προ πανδημίας.

Ο πρόεδρος της Γερμανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (DKG), Τόμας Σόιφερλαϊν, επισημαίνει -με κάποιους δισταγμούς- πως «η πλειονότητα των λοιμώξεων από κορονοϊό δεν συμβαίνουν σε κλινικές και ιατρεία, αλλά στον ιδιωτικό τομέα, επειδή εκεί τείνουν να παραλείπονται ορισμένα από τα μέτρα προστασίας».

Φόβος μπροστά στον κίνδυνο μόλυνσης από κορονοϊό

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου βοηθά στον εντοπισμό των όγκων, όσο ακόμη υπάρχουν καλές πιθανότητες ανάρρωσης, κάτι το οποίο ισχύει ιδιαίτερα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του τραχήλου της μήτρας, υπογραμμίζουν οι δυο ειδικοί. Αλλά για μερικούς ανθρώπους, αυτά τα πλεονεκτήματα φαίνεται να είναι λιγότερο σημαντικά από τον κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό. «Τα επόμενα χρόνια θα έρθουμε αντιμέτωποι με πιο προχωρημένους καρκίνους», επισημαίνει η Βεγκ-Ρέμερς.

Πολλοί Γερμανοί δεν εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες έγκαιρης διάγνωσης και προληπτικών ελέγχων. Σύμφωνα με το γερμανικό ασφαλιστικό ταμείο υγείας ΑΟΚ, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με το ταμείο, μειώθηκαν οι προληπτικοί έλεγχοι, γεγονός που δημιουργεί ήδη φόβους για τις συνέπειες που θα έχει αυτό στην υγεία. Ιδιαίτερα μεγάλες μειώσεις, ύψους σχεδόν 20 %, καταγράφηκαν στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος το 2020, με περαιτέρω πτωτική τάση στις αρχές του 2021. Μειώσεις σε σύγκριση με το 2019, ύψους 8,1 % διαπιστώθηκαν στις μαστογραφίες και στην πρώιμη διάγνωση καρκίνου του προστάτη. Τέλος, η πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μειώθηκε κατά 5,5 %.

Κίνδυνος αύξησης της θνησιμότητας από καρκίνο

Η Ούρσουλα Μάρσελ, γιατρός στην πόλη Μπάρμερ, υπολογίζει ότι περίπου 71.000 άνθρωποι στη Γερμανία έλαβαν αργοπορημένη διάγνωση καρκίνου ή δεν την έλαβαν καθόλου. Συνοψίζοντας, επισημαίνει ότι αυτό «ενδέχεται να οδηγήσει σε μία σημαντική αύξηση της θνησιμότητας από καρκίνο». Ο ογκολόγος Αντρέας Σάλχορν, με μακρά πείρα, απευθύνει έκκληση σε όλους όσους έχουν την παραμικρή υποψία, να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις το συντομότερο – παρά τους ενδεχόμενους φόβους λοίμωξης από κορoνοϊό που μπορεί να έχει κανείς.

Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, επισημαίνει πως σχεδόν 1,45 εκατομμύρια καρκινοπαθείς νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα το 2020 – 6% λιγότεροι σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ ο αριθμός των επεμβάσεων σε ασθενείς με καρκίνο μειώθηκε κατά 5% το 2020 σε σύγκριση με το 2019.

(DW)