ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μία μαμά γράφει: «Το παιδί μου δίνει μάχη με τον καρκίνο κι αυτά είναι όσα θέλω να ακούσω από εσένα»

Μία μαμά εξηγεί πώς μπορείς να βοηθήσεις μία οικογένεια που παλεύει με τον παιδικό καρκίνο. Πώς μπορείς να στηρίξεις τον γονιό και ποια είναι τα λόγια που έχει ανάγκη να ακούσει από εσένα.

Μία μαμά γράφει: «Το παιδί μου δίνει μάχη με τον καρκίνο κι αυτά είναι όσα θέλω να ακούσω από εσένα»

Φόβος, ανησυχία, αμφιβολία, θλίψη, οργή, απόγνωση, απελπισία, ενοχές είναι κάποια από τα συναισθήματα που βιώνουν οι γονείς παιδιών με καρκίνο. Ο τρόπος που διαχειρίζονται τα συναισθήματα αυτά είναι διαφορετικός σε κάθε γονιό. Ωστόσο, οι περισσότεροι έχουν ανάγκη από στήριξη, συμπαράσταση κι ένα χέρι βοηθείας από συγγενείς και φίλους, στο Γολγοθά, που καλούνται να ανέβουν.

Μία μαμά βρέθηκε στη θέση αυτή, όταν η 9χρονη κόρη της της διαγνώσθηκε με λευχαιμία. Και μοιράζεται με τον κόσμο, όσα έχει ανάγκη ένας γονιός να ακούσει από συγγενείς και φίλους, όσα δεν πρέπει να του πεις και κυρίως, εξηγεί πώς μπορείς να τον βοηθήσεις στην πιο δύσκολη αυτή περίοδο της ζωής του.

paidikos karkino 1

«Όταν η 9 ετών κορούλα μου διαγνώσθηκε με λευχαιμία, η υποστήριξη που είχα από τους ανθρώπους γύρω μου με βοήθησε απίστευτα. Η οικογένεια μου και η οικογένεια του συζύγου μου, μας επισκέφθηκαν για να μας συμπαρασταθούν. Οι φίλοι μάς βοήθησαν με τη φροντίδα των άλλων παιδιών μας. Ωστόσο, πολλοί ήταν οι άνθρωποι, οι οποίοι δεν ήξεραν τι να μας πουν, πώς να μας μιλήσουν, την περίοδο εκείνη. Γι’ αυτό το λόγο, θα ήθελα να δώσω μερικές συμβουλές σε όσους έχουν στο περιβάλλον τους, ανθρώπους που τα παιδιά τους υποφέρουν από καρκίνο! Αυτά είναι τα λόγια, που ένας γονιός έχει ανάγκη να ακούσει από εσάς. Αλλά και τα λόγια, που δεν θα πρέπει να του πείτε.

Πείτε: «Πως είναι το παιδί σου/η οικογένεια σου;»

Σε ευχαριστώ που αναγνωρίζεις τις δύσκολες στιγμές που περνά η κόρη μου και περισσότερο εκτιμώ, όταν οι άνθρωποι περιλαμβάνουν στην έγνοια τους (για το πώς είναι) όλα μου τα παιδιά. Αυτή η ανοιχτή ερώτηση, μου επιτρέπει να μοιραστώ μαζί σου μόνο ότι νιώθω άνετα να μοιραστώ εκείνη τη στιγμή. Η μόνη περίπτωση να σου γυρίσει μπούμερανγκ είναι αν δε μπορείς να διαχειριστείς την απάντηση. Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, θα σου πρότεινα να πεις καλύτερα: “Σε σκέφτομαι». Με αυτό τον τρόπο μου δείχνεις ότι νοιάζεσαι για εμένα και την οικογένεια μου αλλά θέλεις να αποφύγεις το ενδεχόμενο να ακούσεις λεπτομέρειες που θα σε κάνουν να νιώσεις άβολα.

Διαβάστε περισσότερα στο Mothersblog.gr