Στο Αρεταίειο το πρώτο Pampering Room για γυναίκες με καρκίνο στην Ελλάδα

Αυτό το πρότυπο Pampering Room δημιουργείται στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, με την υποστήριξη της doValue Greece.

Πρόκειται ουσιαστικά για έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός του νοσοκομείου όπου οι γυναίκες με καρκίνο απευθύνονται για τη θεραπεία τους, στον οποίο όμως αισθάνονται πως «ξεφεύγουν». Καθώς, σε πολλές περιπτώσεις, οι γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπευτική αγωγή κατά του καρκίνου έχουν τη δυνατότητα να είναι πλήρως λειτουργικές, το να παραμένουν καθηλωμένες στο δωμάτιο του νοσοκομείου ενδέχεται να τις επηρεάζει ψυχολογικά, με πιθανές επιπτώσεις ακόμα και στην ίδια τη θεραπεία. Το Pampering Room, αυτός ο χώρος φροντίδας που θυμίζει περισσότερο χώρο ευεξίας παρά νοσοκομειακό τμήμα, μπορεί να συμβάλλει στον περιορισμό τέτοιων πιθανών ενδεχόμενων. Η συγκεκριμένη πρακτική άλλωστε, έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε διάφορες χώρες όπως η Αμερική και η Αυστραλία.

Σε πρόσφατη εκδήλωση του Συλλόγου Φίλων Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής Αρεταίειου Νοσοκομείου και Ιατρού, που διοργανώθηκε με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, δόθηκε η ευκαιρία σε ειδικούς γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων αλλά και σε ασθενείς, να αναφερθούν στη σημασία ενός τέτοιου χώρου στη συνολική διαδικασία θεραπείας από τον καρκίνο.

Αναφερόμενη σε αυτή την πρωτοβουλία, η πρόεδρος του Συλλόγου, Πόπη Καλαϊτζή, επισήμανε χαρακτηριστικά πως «εκτός από το σώμα, πρέπει να θεραπεύουμε και την ψυχή γι’ αυτό και έχουμε στόχο να σταθούμε δίπλα στη γυναίκα προσφέροντας ολιστική υποστήριξη μετά τη διάγνωση του καρκίνου, πριν και μετά το χειρουργείο, στη διάρκεια των θεραπειών και στη νέα τους ζωή μετά τον καρκίνο».


Η ολιστική υποστήριξη της ασθενούς είναι ο βασικός στόχος του πρώτου Pampering Room στην Ελλάδα, που θα δημιουργηθεί σύντομα, μέσα στο Αρεταίειο Νοσοκομείο. Εκεί οι γυναίκες με καρκίνο θα έχουν την ευκαιρία να ηρεμούν μόνες ή με την οικογένειά τους, με μια φίλη τους ή διαβάζοντας ένα βιβλίο, όπως ανέφερε η κ. Καλαϊτζή. Παράλληλα, πρόσθεσε, στο Pampering Room που θα διαμορφωθεί ειδικά για να εξυπηρετεί αυτόν τον σκοπό, οι γυναίκες θα μπορούν «να κάνουν θεραπευτική άσκηση, να μιλάνε με ψυχολόγο, να βλέπουν ταινίες ή να ακούν μουσική, αργότερα να λαμβάνουν συμβουλές για τον τρόπο της ζωής τους και ειδικά τη διατροφή, ώστε συμπληρωματικά με την αγωγή τους, να αντιμετωπίζουν την ασθένειά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ο Διευθυντής Γυναικολογικής-Μαιευτικής Κλινικής Αρεταιείου Νοσοκομείου, Καθηγητής Γυναικολογίας & Μαιευτικής ΕΚΠΑ, Νίκος Βλάχος τόνισε από την πλευρά του πως «είναι πολύ σημαντικό το πώς αντιμετωπίζουν οι ασθενείς την είδηση ότι έχουν μια δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια, είναι σημαντική η ψυχολογική υποστήριξη ώστε να τους δώσει ώθηση να παλέψουν και να έχουν την καλύτερη δυνατή θεραπεία». Πρόσθεσε δε πως με τη δημιουργία του Pampering Room το Αρεταίειο θα αποτελέσει ένα πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα για την καλύτερη φροντίδα των ασθενών.

Στην ίδια εκδήλωση, η υπεύθυνη Ογκολογικού Τμήματος Αττικού Νοσοκομείου, Καθηγήτρια Παθολογίας Ογκολογίας ΕΚΠΑ Αμάντα Ψυρρή έδωσε μία επιπλέον διάσταση της σημασίας ενός Pampering Room εντός του νοσοκομείου, καθώς όπως ανέφερε, αποτελεί συχνό φαινόμενο οι ασθενείς να απευθύνονται σε αυτοαποκαλούμενους ειδικούς στη διατροφή για καρκίνο. Οι άνθρωποι αυτοί σε πολλές περιπτώσεις εκμεταλλεύονται την αγωνία των ασθενών και τους υποβάλουν σε μη επιστημονικά τεκμηριωμένες δίαιτες. Επιπροσθέτως, η Κλινική Κοινωνική Λειτουργός, MSc, Ψυχοθεραπεύτρια στο Ειδικό Ιατρείο Ψυχικής Υγείας Γυναικών – A’ Ψυχιατρική Κλινική EKΠA- Aιγινήτειο Νοσοκομείο, Αγγελική Παπαϊωάννου, επισήμανε πως «η ψυχοθεραπεία δεν μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο, αλλά εγγυάται έναν τόπο ασφαλείας και κατανόησης, ώστε να δώσει στην ασθενή τα κατάλληλα νοήματα που θα την βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τη νέα πραγματικότητα».

Η doValue απλώνει χέρι υποστήριξης στις γυναίκες που δίνουν τη μάχη με τον καρκίνο

Στην εκδήλωση για τις γυναίκες ασθενείς με καρκίνο, όπου παρουσιάστηκε η πρωτοβουλία για τη δημιουργία Pampering Room στο Αρεταίειο, η Νατάσα Κουκουράκη, Διευθύντρια Marketing και Επικοινωνίας της doValue Greece, με τη δωρεά της οποίας διαμορφώνεται, αναφέρθηκε στο γεγονός πως πρόκειται για ενσωμάτωση μιας βέλτιστης διεθνούς πρακτικής. Παράλληλα, η ίδια επισήμανε το γεγονός πως μέσω του Pampering Room έρχεται ο άνθρωπος στο επίκεντρο μιας ολιστικής προσπάθειας, ενώ δίνει έμφαση σε προσωποποιημένες ανάγκες των ασθενών. «Είμαστε υπερήφανοι συνεπώς που μπορούμε να βοηθήσουμε, ώστε να απλώσουμε μαζί ένα χέρι υποστήριξης σε γυναίκες που δίνουν τη μάχη με τον καρκίνο και να βοηθήσουμε ώστε να κερδίσουν. Συμμετέχουμε ενεργά και ουσιαστικά στη δράση του Συλλόγου διότι πραγματικά πιστεύουμε, εμείς οι άνθρωποι της doValue Greece, ότι έχει σημασία να αξιοποιούμε την δυναμική που έχει αναπτύξει η εταιρεία μας, μετουσιώνοντας αυτή τη δυναμική σε πράξη προ τον συνάνθρωπο, προκειμένου για να αφήσουμε ένα ουσιαστικό κοινωνικό αποτύπωμα στη χώρα. Αντλώντας λοιπόν έμπνευση από τις εταιρικές μας αρχές και δύναμη από τις προσωπικές μας ευαισθησίες επιδιώκουμε να δημιουργούμε ουσιαστική αξία για το κοινωνικό σύνολο», ανέφερε η κ. Κουκουράκη.

Το Pampering Room στο Αρεταίειο Νοσοκομείο θα διαμορφωθεί καταλλήλως και το κόστος των απαραίτητων εργασιών έχει αναλάβει η doValue. Επιπλέον, η εταιρεία έχει αναλάβει και στήριξη της λειτουργίας του για τον πρώτο χρόνο, με την παροχή των απαραίτητων υπηρεσιών. Δείχνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον της, η doValue προχωρά σε μια πρωτοποριακή κίνηση για τα ελληνικά δεδομένα στη θεραπεία του καρκίνου, μέσω της ολιστικής, επιστημονικής προσέγγισης στους ασθενείς. Μια κίνηση, για την οποία όλοι οι εμπλεκόμενοι ελπίζουν να αποτελέσει την αρχή στον ελληνικό χώρο, ώστε οι ασθενείς με καρκίνο να έχουν στη διάθεσή τους όλα εκείνα που πραγματικά χρειάζονται για να θεραπευτούν.