ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι γυναίκες άνω των 55 ετών που ροχαλίζουν αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο υπνικής άπνοιας

Επειδή το ροχαλητό εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι γυναίκες που πάσχουν από διαταραγμένη αναπνοή μπορεί να μην γνωρίζουν ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο υπνικής άπνοιας.

Οι γυναίκες άνω των 55 ετών που ροχαλίζουν αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο υπνικής άπνοιας

Οι γυναίκες ηλικίας 55 ετών και άνω που ροχαλίζουν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο υπνικής άπνοιας, η οποία μπορεί να είναι θανατηφόρα, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.

Ποια γυναίκα κινδυνεύει περισσότερο;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, επειδή το ροχαλητό εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι γυναίκες που πάσχουν από διαταραγμένη αναπνοή μπορεί να μην γνωρίζουν καν ότι πάσχουν από κάποιο πρόβλημα που τις θέτει σε αυξημένο κίνδυνο για υπνική άπνοια.

Η μελέτη, που διεξήχθη από τους Δρ. Alona Emodi-Perlman, Δρ. Ilana Eli, Δρ. Jawan Sleiman και Δρ. Pessia Friedman-Rubin από το Τμήμα Στοματικής Αποκατάστασης στη Σχολή Οδοντιατρικής Maurice και Gabriela Goldschleger στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, εξέτασε εκατοντάδες ισραηλινές γυναίκες χωρισμένες σε δύο ομάδες: προ-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας 20-40 ετών και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας 55 ετών και άνω.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου το 15% της ηλικιωμένης ομάδας (55 ετών και άνω) διατρέχει σημαντικό κίνδυνο για υπνική άπνοια, σε σύγκριση με μόνο το 3,5% περίπου της νεότερης ομάδας.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το 11% των γυναικών που ροχαλίζουν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για υπνική άπνοια – δέκα φορές περισσότερο από το 1% που δεν ροχαλίζουν.

Τι είναι οι διαταραχές της αναπνοής ύπνου;

«Οι διαταραχές ύπνου και αναπνοής κυμαίνονται σε ένα ευρύ φάσμα που ξεκινά από ήπιο ροχαλητό έως την πιο σοβαρή και επικίνδυνη διαταραχή άπνοια ύπνου, η οποία προκαλεί μείωση της συγκέντρωσης οξυγόνου στο αίμα και μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή», εξήγησε η Eli.

«Εάν το φαινόμενο δεν διαγνωστεί και δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη ποικίλων ασθενειών, όπως υπέρταση, καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο».

Η έλλειψη διαγνώσεων οφείλεται κυρίως στην έλλειψη επίγνωσης και ελλιπούς αναφοράς, καθώς οι γυναίκες που πάσχουν από το εν λόγω πρόβλημα δεν το γνωρίζουν επειδή εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Πιθανά η κόπωση, οι πονοκέφαλοι, ο πόνος των μυών κατά το πρωινό ξύπνημα ή διαταραχές του ύπνου όπως η αϋπνία θα μπορούσαν να παρατηρηθούν από γυναίκες που πάσχουν από το εν λόγω πρόβλημα».

«Η έλλειψη έγκαιρης διάγνωσης είναι ιδιαίτερα αισθητή σε μία από τις δημογραφικές ομάδες-στόχους: γυναίκες άνω των 50 ετών, οι οποίες πάσχουν από αύξηση της συχνότητας εμφάνισης της διαταραγμένης αναπνοής λόγω ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης», δήλωσε η Eli, προσθέτοντας ότι «θέλαμε να εξετάσουμε εν τω βάθει το φαινόμενο σε αυτή την ηλικιακή ομάδα προκειμένου να κρούσουμε τον «κώδωνα του κινδύνου» εφόσον κριθεί απαραίτητο.