ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς χρησιμοποιούν οι γυναίκες τα ωάριά τους χρόνια μετά την κατάψυξή τους;

Μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Ισραήλ διαπίστωσε ότι πολλές γυναίκες δεν χρησιμοποίησαν τα ωάριά τους, και μόνο λίγες κατάφεραν τελικά να μείνουν έγκυες.

Πώς χρησιμοποιούν οι γυναίκες τα ωάριά τους χρόνια μετά την κατάψυξή τους;

Η κατάψυξη των ωαρίων είναι ένας τρόπος με τον οποίο οι γυναίκες μπορούν να «παρατείνουν» τη δυνατότητα να γονιμοποιήσουν και να αυξήσουν τις πιθανότητες να μείνουν έγκυες στο μέλλον, ακόμη και αν υποφέρουν από ιατρικά προβλήματα που επηρεάζουν τη γονιμότητά τους ή είναι άνω των 35 ετών.

Πρόσφατα αυτή η επιλογή έχει γίνει ευρέως διαθέσιμη σε όλον τον κόσμο, και πολλές γυναίκες επιλέγουν την εν λόγω μέθοδο για να αυξήσουν τις πιθανότητές τους να μείνουν έγκυες στο μέλλον. Η προγραμματισμένη διατήρηση ωαρίων φαίνεται να είναι μια λογική επιλογή για τις γυναίκες στα 30 τους που επί του παρόντος δεν ενδιαφέρονται να κάνουν παιδιά, αλλά θέλουν να διατηρήσουν τη δυνατότητα χρήσης των ωαρίων τους για να μείνουν έγκυες αργότερα.

Μια νέα μελέτη στην οποία ηγήθηκε η ψυχολόγοςTalia Miron Schatz που μελέτησε τις ιατρικές αποφάσεις των ασθενών και των γιατρών στο Ακαδημαϊκό Κολέγιο Ono κοντά στο Τελ Αβίβ, εξέτασε τις διαδικασίες που υποβλήθηκαν οι γυναίκες που αποφάσισαν να καταψύξουν τα ωάριά τους. Η έρευνα περιελάμβανε 108 γυναίκες που είχαν προβεί στη διαδικασία τουλάχιστον 4 χρόνια νωρίτερα.

Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά και στις συμμετέχουσες ετέθησαν 34 ερωτήσεις οι οποίες, μεταξύ άλλων αφορούσαν τους προβληματισμούς τους σχετικά με τις σωματικές και συναισθηματικές συνέπειες της διαδικασίας διατήρησης των ωαρίων.

Μεταξύ του 2011 και του 2018, εξετάστηκαν 477 γυναίκες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ψύξης των ωαρίων τους και σχεδόν όλες ήταν εργένισσες και άτεκνες. Οι περισσότερες είχαν ακαδημαϊκή εκπαίδευση και αρκετές ήταν δασκάλες, δικηγόροι και αρχιτέκτονες. Μέρος των εν λόγω γυναικών ασχολιόντουσαν, επίσης, με την κοινωνική εργασία και άλλες εργαζόντουσαν στον κλάδο των υπηρεσιών όπως οι πωλήσεις και η ασφάλειες. Η δε μέση ηλικία κατά τη διαδικασία κατάψυξης των ωαρίων ήταν 36,6 έτη. Η έρευνα ωστόσο πραγματοποιήθηκε 5-6 χρόνια αργότερα, όταν η μέση ηλικία ήταν 42,6 έτη.

Πόσες γυναίκες χρησιμοποίησαν τα ωάριά τους

Σε αυτή τη μελέτη, το ποσοστό χρήσης ωαρίων ήταν περίπου 20% και μόνο τρεις γυναίκες έμειναν έγκυες χρησιμοποιώντας τα ωάρια. Η μη χρήση των ωαρίων είχε δύο κύριες αιτίες: εγκυμοσύνη χωρίς τη χρήση κατεψυγμένων ωαρίων ή καθυστέρηση της σύλληψης λόγω μη ύπαρξης συντρόφου. Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, το 63% ανέφερε ότι προσπάθησε να συλλάβει φυσικά ή χρησιμοποιώντας βοηθητική αναπαραγωγική τεχνολογία με φρέσκα ή διατηρημένα ωάρια. Από αυτές τελικώς μόνο το 64% προσπάθησε να συλλάβει.

Όταν ρωτήθηκαν αν η κατάψυξη ωαρίων επηρέασε τις προσπάθειές τους να συλλάβουν, μόνο 13 γυναίκες (19%) απάντησαν θετικά. Απ’ αυτές, όλες εκτός από μια σημείωσαν ότι η εμπειρία κατάψυξης ωαρίων τις παρακίνησε να αναλάβουν δράση όπως η προσπάθεια σύλληψης νωρίτερα από ό, τι αναμενόταν προηγουμένως, η έναρξη θεραπείας γονιμότητας λίγο μετά το γάμο ή η επιλογή ενός δότη σπέρματος αντί να περιμένουν έναν σύντροφο.

Φαίνεται ότι οι γυναίκες που κατέψυξαν τα ωάρια τους το έκαναν για να κερδίσουν αναπαραγωγικό χρόνο. Προτίμησαν να «σώσουν» τα κατεψυγμένα ωάριά τους και να προσπαθήσουν να συλλάβουν φυσικά ή μέσω δότη σπέρματος και φρέσκων ωαρίων, και γι΄ αυτές, η διαδικασία κατάψυξης ήταν ένα είδος «ασφάλειας». Ένα άλλο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό ήταν ο μεγάλος αριθμός των μεμονωμένων υπερορθόδοξων εβραίων γυναικών που πάγωσαν τα ωάριά τους λόγω της πίστης τους.