ΥΓΕΙΑ

Κατάψυξη ωαρίων: Μια απλή διαδικασία που ξεπερνά τους φυσικούς φραγμούς της γονιμότητας

Λόγοι κοινωνικοί, οικονομικοί ή υγείας, εκπαιδευτικοί στόχοι, επαγγελματική αποκατάσταση και καθιέρωση, υποχρεώσεις, καριέρα,προσωπική αυτονομία, επιλογή συντρόφου, πεποιθήσεις ζωής οδηγούν αρκετές γυναίκες στην απόφαση να μεταθέσουν χρονικά την τεκνοποίηση.

Κατάψυξη ωαρίων: Μια απλή διαδικασία που ξεπερνά τους φυσικούς φραγμούς της γονιμότητας

Η σύγχρονη γυναίκα πλέον διεκδικεί το χώρο και τον χρόνο της όπως επιθυμεί. Και όταν δεν τα καταφέρνει αναζητά διεξόδους και εναλλακτικές.

Αυτό είναι και το σημείο, που οι ειδικοί πρέπει να σταθούν αρωγοί στην προσπάθειά της ενημερώνοντάς την και δίνοντάς της τις δυνατές επιλογές ως προς αυτό που έχει ανάγκη κάθε φορά. Στην περίπτωση της γονιμότητας της, ειδικός είναι ο γυναικολόγος της ο οποίος, πέρα από τους ιατρικούς λόγους για τους οποίους μπορεί να τον έχει επισκεφθεί, καλό θα ήταν να μπορέσει να αφουγκραστεί και αυτό που αναζητά όταν τον επισκέπτεται.

Είναι ο άνθρωπος που θα της εξηγήσει με ιατρικούς όρους ότι η εσφαλμένη γενική παραδοχή ότι η κύηση συμβαίνει σχετικά εύκολα οποτεδήποτε κάποιος το επιλέξει δεν ισχύει.

Για παράδειγμα, η γονιμότητα της γυναίκας βρίσκεται στην καλύτερη φάση της στην ηλικία των 20 με 25 χρόνων. Μετά σταδιακά φθίνει... και κοντά στην ηλικία των σαράντα, ενόσω δηλαδή βρίσκεται μία γυναίκα στην πιο όμορφη και δημιουργική φάση της ζωής της, αναπαραγωγικά δυστυχώς τις περισσότερες φορές βρίσκεται σε "τελική έκπτωση".

Ο πολυδιάστατος ρόλος του γιατρού στις σύγχρονες κοινωνίες δεν είναι μόνο να θεραπεύσει και να απαλύνει τον πόνο του ανθρώπου αλλά και να τον "προλάβει". Ο στόχος δεν είναι μόνο να απαλλάξει κάποιον από βασανιστικές ασθένειες αλλά και να τον εκπαιδεύσει με τέτοιον τρόπο ώστε να τις αποφύγεις, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό.

Στο πλαίσιο αυτό, της προληπτικής ιατρικής, ο γυναικολόγος μπορεί να υπενθυμίζει στις κοπέλες από τη νεαρή τους ήδη ηλικία ή και στα ζευγάρια που τον συμβουλεύονται τα όριά της γονιμότητας τους.

Μια άμεσα διαθέσιμη πρόταση αποτελεί η κατάψυξη ωαρίων που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες να "παγώσουν" τις δραματικές συνέπειες που έχει ο χρόνος από αναπαραγωγικής άποψης, να κάνει την επιλογή που της ταιριάζει εκείνη τη χρονική στιγμή και να την επαναδιαπραγματευτεί αργότερα με τον ίδιο της τον εαυτό ανάλογα με τις συνθήκες ζωής της αλλά και τις αλλαγές στον τρόπο αντίληψής της.

Πρόκειται για μια "έξυπνη" κίνηση για γυναίκες που δεν θέλουν συμβιβασμούς αλλά παράλληλα μπορούν να κατανοήσουν και τις αλλαγές που μπορούν να υπάρξουν στο μέλλον .

Η διαδικασία είναι σχετικά απλή και ήδη, εταιρείες κολοσσοί το προσφέρουν ως δωρεάν εργοδοτική παροχή στις γυναίκες που απασχολούν.

Apple και Facebook ξεκίνησαν πρώτες καθώς ήθελαν να προσφέρουν τη δυνατότητα στις γυναίκες να μπορέσουν να καθυστερήσουν μεν τη μητρότητα προκειμένου να κατακτήσουν ανεμπόδιστα τους επαγγελματικούς τους και άλλους στόχους, χωρίς ωστόσο τις συνέπειες που θα μπορούσαν να την ματαιώσουν.

Αν λοιπόν κάποιες γυναίκες τρομάζουν στη σκέψη να επισπεύσουν λόγω ηλικιακού ορίου μια εγκυμοσύνη ή διατηρούν αμφιβολίες για το τι μπορεί να θελήσουν στο μέλλον, θα πρέπει να εξετάσουν κάποιες άλλες εναλλακτικές. Είναι γεγονός πως με την πάροδο της ηλικίας υψώνονται φυσικοί φραγμοί γονιμότητας.

Εμείς ως γιατροί από την πλευρά μας έχουμε υποχρέωση να προετοιμάσουμε τη νέα γενιά για ένα "ενημερωμένο μέλλον".

Για να μπορεί να κάνει συνειδητές επιλογές και για το εάν, και για το πότε θα κάνει οικογένεια.

Γυναικολογικά και ανδρολογικά δεδομένα για τη λειτουργία και φυσιολογία του αναπαραγωγικού συστήματος και φυσικά για τη γονιμότητά τους, μπορούν να ενταχθούν στην εκπαιδευτική ύλη και να μεταλαμπαδευθούν στους νέους, με απλά λόγια, ακόμα και μέσα στα σχολεία.

Πάντος Κωνσταντίνος

Υπεύθυνος της Κλινικής Γένεσις Αθηνών, ΓΓ Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Αντιπρόεδρος ΔΣ ΕΛΙΤΟΥΡ, Αντιπρόεδρος Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας, Αντιπρόεδρος Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Γιατρών.

Έλαβε το πτυχίο της ιατρικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1981. Ειδικεύθηκε στη Μαιευτική-Γυναικολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 1988 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εξειδικεύτηκε στον τομέα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο Βασιλικό Νοσοκομείο της Μελβούρνης στην Αυστραλία (1987-1989).

Με σχεδόν τριάντα πέντε χρόνια πείρας στη μαιευτική και γυναικολογία και τριάντα χρόνια ως ειδικός στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας δέχεται υπογόνιμα ζευγάρια από 67 χώρες από ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, της Αυστραλίας και των Η.Π.Α.

Ακούραστος στην έρευνα για βελτιώσεις στην φροντίδα των ασθενών του, και ταξιδεύοντας αδιάκοπα, είναι παγκοσμίως γνωστός για την αφοσίωσή του στο αντικείμενό του. Συνδυάζει την κλινική πράξη και την επιστημονική έρευνα διεξάγοντας πρωτοποριακές μελέτες όπως αυτή, της ανάπτυξης διεθνώς, του PRP (έγχυση αιμοπεταλίων στις ωοθήκες-ενδομήτριο) σε περι-εμμηνοπαυσιακές και εμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Είναι μέλος διεθνών οργανώσεων, μεταξύ άλλων της ESHRE-Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, της εταιρείας Γονιμότητας Αυστραλίας, της Ακαδημίας Επιστημών Νέας Υόρκης, της Αμερικανικής Εταιρείας Γονιμότητας, καθώς και εθνικών οργανώσεων περιλαμβανομένης της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής της οποίας είναι Γενικός Γραμματέας. Είναι Αντιπρόεδρος της ΕΛΙΤΟΥΡ, ιδρυτής και Επιστημονικός Διευθυντής της Κλινικής "ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ" και συνεχίζει να ανοίγει το δρόμο με τις νέες ιδέες του και τις εφαρμογές του στην αναπαραγωγική γενετική.

Η Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ έχει πρωταγωνιστήσει διεθνώς με τις επιστημονικές πρωτιές της.

Το επιστημονικό έργο της έχει συμπεριληφθεί στην παγκόσμια ιστορία του ivf.

Από την ΜΙΥΑ της κλινικής γεννήθηκε:

- το πρώτο παιδί στον κόσμο με βιοψία βλαστοκύστεων απαλλαγμένο από μεσογειακή αναιμία πρώτο το 2004

- το πρώτο παιδί στον κόσμο απαλλαγμένο από χρόνια κοκκιωματώδη νόσο που παράλληλα με μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων έσωσε το πάσχον αδελφάκι του, το 2005

- πρώτες γεννήσεις για τη νόσο Cadasil το 2006, τη συγγενή υπερπλασία των επινεφριδίων το 2006, το σύνδρομο γναθοπροσωπικής δυσόστωσης το 2007

Το 2011 το διεθνές ειδησεογραφικό κανάλι CNN κάλυψε τη γέννηση υγιούς παιδιού σε μια οικογένεια φορέων του συνδρόμου LEBER με δυο τυφλά παιδιά

Το 2010 επετεύχθη η πρώτη εγκυμοσύνη στην Ελλάδα μετά από προεμφυτευτική διάγνωση όλων των χρωμοσωμάτων με τη μέθοδο Array-CGH.Σε λίγες μέρες θα γίνουν στη ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ και οι πρώτες μεταμοσχεύσεις ωοθηκικού ιστού σε γυναίκες που θεραπεύτηκαν από καρκίνο.

pantos