ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς να αφαιρέσετε αποτελεσματικά τους λιπαρούς λεκέδες από το αντηλιακό στα ρούχα και τις πετσέτες

Το αντηλιακό είναι απαραίτητο χειμώνα – καλοκαίρι στα μεσογειακά κλίματα που τις περισσότερες ημέρες του χρόνου μας περιβάλει το φως του ηλίου. Όμως, τι γίνεται αν πάνω στη βιασύνη μας ή από καθαρή απροσεξία πέσει αντηλιακό πάνω σε ύφασμα; Πώς θα διώξουμε το ενοχλητικό λιπαρό σημάδι από τα ρούχα ή τις πετσέτες θαλάσσης;

Πώς να αφαιρέσετε αποτελεσματικά τους λιπαρούς λεκέδες από το αντηλιακό στα ρούχα και τις πετσέτες

Είναι λογικό να μας πιάνει άγχος όταν πέσει αντηλιακό πάνω στα ρούχα μας αφήνοντας ένα τεράστιο λιπαρό κίτρινο σημάδι; Ναι, είναι κατανοητό να εκνευριζόμαστε αλλά όλα τα προβλήματα έχουν και τη λύση τους. Να θυμάστε πως δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο!

Το αντηλιακό περιέχει χημικές ουσίες που σπέρνουν τον όλεθρο σε ορισμένους τύπους υφασμάτων και μπορούν να προκαλέσουν έναν μεγάλο λεκέ βάζοντάς μας στο πειρασμό να ανοίξουμε τη σακούλα των σκουπιδιών και να πετάξουμε το άλλοτε αγαπημένο μας ρούχο.

Ο λεκές από αντηλιακό μπορεί να καταστρέψει ένα ρούχο καθώς η αβοβενζόνη στο αντηλιακό συμβάλλει στη χρώση του υφάσματος. Η αβοβενζόνη δημιουργεί μια χημική αντίδραση που προκαλεί, ουσιαστικά, λεκέδες σκουριάς. Για να αφαιρέσετε λεκέδες από αντηλιακό, πρέπει δια ροπάλου να αποκλείσετε το χλώριο και την οξυγονωμένη χλωρίνη. Και τα δύο αυτά προϊόντα θα κάνουν τους λεκέδες σκουριάς χειρότερους.

antiliako

Πρώτες ενέργειες

Εάν εντοπίσετε ένα λεκέ από αντηλιακό και δεν μπορείτε να τον καθαρίσετε ευθύς αμέσως, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πασπαλίσετε λίγο κορν φλάουρ ή σκόνη ταλκ στην λεκιασμένη περιοχή. Στη συνέχεια αφήστε την πάνω στο ύφασμα για 15-20 λεπτά για να απορροφήσει λίγο το λάδι. Αυτό σας βοηθά να έχετε τον χρόνο με το μέρος σας μέχρι να βάλετε το λεκιασμένο ρούχο για πλύσιμο στο πλυντήριο.

Όταν πλένετε τα ρούχα, το λεκιασμένο από αντηλιακό ένδυμα καλό είναι να το απομονώστε και να βάλετε πάνω στο λεκέ ένα καθαριστικό λεκέδων που θα βρείτε στα σούπερ μάρκετ στο τμήμα των απορρυπαντικών. Αφήστε το να ενεργήσει για τουλάχιστον 15 λεπτά. Στη συνέχεια, βάλτε το στο πλυντήριο και χρησιμοποιήστε την πιο ζεστή θερμοκρασία νερού που μπορεί να αντέξει η σύνθεση του ενδύματος.

Για να το πλύνετε χωρίς να χρησιμοποιήσετε πλυντήριο πιέστε το χυμό μισού λεμονιού στους λεκέδες και στη συνέχεια ρίξτε μια καλή δόση αλατιού πάνω από το χυμό. Αφήστε το μείγμα όλη τη νύχτα πάνω στο ύφασμα και στη συνέχεια βουρτσίστε μέχρι να φύγει το αλάτι. Στη συνέχεια, θα το πλύνετε στο χέρι.

antiliako.jpg

Χρήσιμες συμβουλές

Το αντηλιακό με τη μορφή λοσιόν μπορεί να φαίνεται πιο δύσχρηστο στην εφαρμογή, αλλά είναι ευκολότερο να κρατηθεί μακριά από τα ρούχα σας.

Τι είναι η αβοβενζόνη

Η αβοβενζόνη (avobenzone) είναι μια λιποδιαλυτή οργανική ένωση, μια αρωματική β-δικετόνη, παράγωγο του διβενζοϋλομεθανίου (C6H5COCH2COC6H5). Χρησιμοποιείται ευρύτατα σε διάφορα αντιηλιακά παρασκευάσματα (λοσιόν και κρέμες) και θεωρείται ως ένα από τα αποτελεσματικότερα συστατικά για παρασκευάσματα αυτού του είδους. Απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία και στις δύο περιοχές UV-A και UV-B και σε συνολικά ευρύτερη περιοχή απ' ό,τι άλλες οργανικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα αντιηλιακά. Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιείται σε αντιηλιακά, τα οποία χαρακτηρίζονται με τον εμπορικό όρο αντιηλιακά ευρέος φάσματος (broad spectrum sunscreens).

Η αβοβενζόνη διατίθεται με διάφορα εμπορικά ονόματα, όπως Parsol 1789, Eusolex 9020, Escalol 517 κ.α. Η ουσία αυτή εγκρίθηκε από την Ενωμένη Ευρώπη το 1978 και από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ το 1988 και σήμερα χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο.