ΕΙΔΗΣΕΙΣ

7 τρόποι για να διατηρήσετε το σπίτι σας δροσερό κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αν δεν φυσάει πολύ τα σπίτια υπερθερμαίνονται από τον ήλιο και την αύξηση της θερμοκρασίας με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο κανείς να επιβιώσει εντός τους χωρίς ανεμιστήρα ή κλιματιστικό. Ωστόσο, υπάρχουν 7 κοινά μυστικά που θα κάνουν το σπίτι δροσερότερο τα οποία είναι πιο χρήσιμα από ποτέ τη στιγμή που το κόστος της ενέργειας έχει αυξηθεί κατακόρυφα. 

7 τρόποι για να διατηρήσετε το σπίτι σας δροσερό κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα

Αν προτιμάτε να έχετε έναν οικολογικό τρόπο ζωής και πιστεύετε ότι ένα κλιματιστικό ή η συνεχής λειτουργία του ανεμιστήρα είναι επιβλαβή για την τσέπη και την υγεία σας υπάρχουν 7 τρόποι που εγγυόνται ένα πιο ευχάριστο και δροσερό κλίμα στο σπίτι σας. Φυσικά, δεν συγκρίνονται με την αρωγή του κλιματισμού αλλά κάνουν δουλειά και δεν χάνεται κάτι να δοκιμάσετε.

spiti

Κλείστε τις κουρτίνες και τα παντζούρια

Αφήνοντας το φως του ήλιου σε μια φωτεινή μέρα να διαχέει από τα παράθυρα σε όλο το σπίτι το μόνο που καταφέρνετε είναι να δημιουργηθεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αυτό συνήθως αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο η ατμόσφαιρα της Γης παγιδεύει τη θερμότητα παρέχοντας ελάχιστη έως καθόλου ευκαιρία να φιλτράρει τον αέρα πίσω.

Κρατήστε τα παράθυρα, τις κουρτίνες ή τα παντζούρια κλειστά κατά τη διάρκεια της ημέρας για να ελαχιστοποιήσετε την ποσότητα του ηλιακού φωτός που εισέρχεται στο σπίτι. Κατά τη διάρκεια της νύχτας όταν η θερμοκρασία τείνει να πέφτει, ανοίξτε τα παράθυρα για να επιτρέψετε την είσοδο ψυχρότερου αέρα.

Ωστόσο, το κλείσιμο σκουρόχρωμων περσίδων και κουρτινών θα μπορούσε να κάνει τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού να αυξηθεί. Αυτό συμβαίνει επειδή τα πιο σκούρα χρώματα απορροφούν θερμότητα, οπότε αν το σπίτι σας είναι εξοπλισμένο με περσίδες αυτής της κατηγορίας, είναι καλύτερο να τις αντικαταστήσετε με πιο ανοιχτόχρωμα χρώματα.

upnos-zesti.jpg

Μειώστε τις πηγές θερμότητας στο σπίτι

Οι ηλεκτρονικές συσκευές μπορούν να παράγουν υπερβολική θερμότητα, συμβάλλοντας περαιτέρω στη θερμοκρασία περιβάλλοντος του δωματίου.

Οι παραδοσιακοί λαμπτήρες, για παράδειγμα, χρησιμοποιούν έως και το 90% της θερμότητας που παράγει ενέργεια, με μόνο το 10% να μετατρέπεται σε ορατό φως.

Επιλέξτε λοιπόν ενεργειακά αποδοτικά φώτα και αποκτήστε τη συνήθεια να σβήνετε και να αποσυνδέετε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές που δεν χρησιμοποιούνται.

Το μαγείρεμα σε εστία ή σε φούρνο μπορεί επίσης να αυξήσει τις εσωτερικές θερμοκρασίες, οπότε επιλέξτε ένα ελαφρύτερο, κρύο γεύμα ή ένα που μπορεί να μαγειρευτεί έξω σε μπάρμπεκιου.

Βελτιστοποιήστε τη ροή του αέρα

Είτε το συνειδητοποιείτε είτε όχι, ο αέρας ρέει συνεχώς μέσα στο σπίτι σας. Χρησιμοποιήστε τον λοιπόν προς όφελός σας κλείνοντας τις πόρτες στα δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται και ανοίγοντας τις πόρτες στα μέρη που τείνετε να χρησιμοποιείτε.

Επίσης αν μπορείτε εκμεταλλευτείτε το ρεύμα που μπορεί να δροσίσει το σπίτι σας κατά συνέπεια ανοίξτε το παράθυρο της κρεβατοκάμαράς σας και του σαλονιού ώστε να έχετε επιπρόσθετη δροσιά.

anemistiras

Πού να τοποθετήσετε τον ανεμιστήρα

Η τοποθέτηση ενός ηλεκτρικού ανεμιστήρα στο επίπεδο των ματιών είναι ιδανική για άμεση ανακούφιση στο πρόσωπό σας αλλά δεν θα βοηθήσει στην κυκλοφορία του αέρα στους υπόλοιπους ενοίκους καθώς δεν θα διαχέεται σωστά στο δωμάτιο. Αντιθέτως αν τον τοποθετήσετε σε ένα ψηλό μέρος τα αποτελέσματα θα είναι σαφώς καλύτερα.

Δημιουργήστε τον δικό σας ηλιακό ανακλαστήρα

Ένας άλλος καλός και οικονομικός τρόπος για να δροσίσετε το σπίτι σας είναι να φτιάξετε τους δικούς σας ηλιακούς ανακλαστήρες.

Για να το κάνετε αυτό, απλά στρώστε αλουμινόχαρτο πάνω από τα παράθυρα - δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή σε αυτά που χτυπιούνται από το άμεσο ηλιακό φως.

Αυτό θα σας βοηθήσει να αντικατοπτρίσετε τις ζεστές ακτίνες UV του ήλιου μακριά από τα παράθυρά σας και μακριά από το σπίτι σας.

anemistiras

Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του σώματός σας με φυσικό τρόπο

Όταν ο καιρός είναι πιο ζεστός, επιλέξτε ελαφριά και δροσερά ρούχα και σεντόνια από βαμβάκι και αποφύγετε τεχνητά υλικά όπως ο πολυεστέρας.

Οι φυσικές ίνες θα απορροφήσουν την υγρασία καθώς ιδρώνετε, βοηθώντας να δροσιστεί το σώμα σας φυσικά, ενώ οι πολυεστέρες είναι ανθεκτικοί στο νερό άρα και στον ιδρώτα.

Σκεφτείτε να κάνετε ένα ζεστό ντους και όχι ένα παγωμένο. Όταν το σώμα υποβάλλεται σε ακραίο κρύο, προσπαθεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του πυρήνα του ελέγχοντας τη ροή του αίματος στο δέρμα.

Αυτό σημαίνει ότι αν και ένα κρύο ντους μπορεί να προσφέρει μια σύντομη αίσθηση δροσιάς η θερμότητα θα διατηρηθεί στην πραγματικότητα μέσα στο σώμα.

Μετά από ένα χλιαρό ντους, το σώμα θα προσπαθήσει να κρυώσει και να επιταχύνει τη ροή του αίματος στο δέρμα, γεγονός που προάγει την απώλεια θερμότητας.

Τι να κάνετε αν δεν έχετε κλιματιστικό

Φτιάξτε το δικό σας κλιματιστικό τοποθετώντας μπολ πάγου μπροστά από ανεμιστήρες. Αυτό θα βοηθήσει να μειωθεί περαιτέρω η θερμοκρασία ενώ ο αέρας περνά πάνω από τον πάγο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ