ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καπνιστά ψάρια: Ο σοβαρός κίνδυνος για εγκύους και ηλικιωμένους

Οι ηλικιωμένοι και οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν τα καπνιστά ψάρια λόγω της πιθανότητας να πάθουν τροφική δηλητηρίαση από λιστέρια, ένα άκρως επικίνδυνο βακτήριο, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Καπνιστά ψάρια: Ο σοβαρός κίνδυνος για εγκύους και ηλικιωμένους

Τα έτοιμα προς κατανάλωση καπνιστά ψάρια, όπως είναι ο καπνιστός σολομός, μπορεί να φιλοξενούν βακτήρια που προκαλούν λιστερίωση.

Στους περισσότερους ανθρώπους, η λιστερίωση δεν προκαλεί συμπτώματα ή προκαλεί μόνο μικρά προβλήματα, όπως πόνους ή διάρροια.

Για τα μωρά, τους ηλικιωμένους ή τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα όμως, η λιστερίωση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά και απειλητικά για τη ζωή προβλήματα, όπως είναι η σήψη και η μηνιγγίτιδα.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η λιστερίωση μπορεί να προκαλέσει αποβολή, ακόμη και θνησιγένεια.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καταγραφεί φέτος 8 κρούσματα λιστερίωσης.

Οι περισσότεροι από αυτούς, ανάμεσά τους και μία έγκυος, ανέφεραν ότι έτρωγαν έτοιμο προς κατανάλωση καπνιστό ψάρι. H βρετανική Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (FSA) προειδοποιεί τώρα όσους είναι άνω των 65 ετών, τις έγκυες γυναίκες και όσους έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα, όπως καρκίνο ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, να βεβαιωθούν ότι το καπνιστό ψάρι έχει μαγειρευτεί καλά πριν το φάνε.

Το μαγείρεμα του καπνιστού ψαριού στον ατμό, θα σκοτώσει τυχόν επικίνδυνα βακτήρια, καθιστώντας το ασφαλές για κατανάλωση, αναφέρει η FSA.

Η Δρ. Caroline Handford, επικεφαλής του τμήματος έκτακτων περιστατικών στην FSA, δήλωσε: «Ενώ οι κίνδυνοι για το ευρύ κοινό να αρρωστήσει σοβαρά λόγω λιστέριας είναι πολύ χαμηλός, τα άτομα που είναι ευάλωτα –ειδικά οι άνω των 65 ετών, οι έγκυες και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα– πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους από την κατανάλωση έτοιμου προς κατανάλωση καπνιστού ψαριού.

Εάν κάποιος από αυτές τις ομάδες τρώει έτοιμο προς κατανάλωση καπνιστό ψάρι, του υπενθυμίζουμε ότι πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχει μαγειρευτεί καλά πριν το φάει, ακόμη και όταν σερβίρεται ως μέρος ενός πιάτου».

Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να μειώσουν περαιτέρω τον κίνδυνο, διατηρώντας τα έτοιμα προς κατανάλωση καπνιστά ψάρια κρύα (στους -5 C ή χαμηλότερα), καταναλώνοντάς τα πάντα μέχρι την ημερομηνία λήξης τους και ακολουθώντας τις οδηγίες αποθήκευσης στην ετικέτα».

Πηγή: Mail Online