ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Εκτόξευση της θανατηφόρας λιστερίωσης στην Ευρώπη: Η έκθεση του ECDC  - Συμπτώματα και τι να κάνετε

Μιχάλης Θερμόπουλος

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση των ECDC και EFSA για τις Ζωονόσους, η λιστερίωση ήταν η 4η σε πλήθος κρουσμάτων αλλά και πιο σοβαρή ζωονόσος, με το υψηλότερο ποσοστό αύξησης νοσηλειών και το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας το 2024.

Εκτόξευση της θανατηφόρας λιστερίωσης στην Ευρώπη: Η έκθεση του ECDC  - Συμπτώματα και τι να κάνετε
Bigstock

Οι υγειονομικές αρχές προειδοποιούν ότι, αν και η λιστερίωση παραμένει σχετικά σπάνια, είναι μια από τις πιο επικίνδυνες τροφιμογενείς λοιμώξεις λόγω των υψηλών ποσοστών νοσηλείας και θνησιμότητας, ιδιαίτερα μεταξύ ηλικιωμένων, εγκύων και ατόμων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τι λέει η τελευταία έκθεση της ΕΕ για την λιστερίωση;

Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) για τις ζωονόσους επιβεβαιώνει μια συνεχή και σημαντική αύξηση των κρουσμάτων λιστερίωσης σε όλη την Ευρώπη.

Το 2024, τα κράτη-μέλη της ΕΕ ανέφεραν λίγο πάνω από 3.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα, που αντιστοιχούν στο υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από την έναρξη της πανευρωπαϊκής επιτήρησης το 2007.

Η έκθεση "One Health 2024" της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Ζωονόσους

Η έκθεση δείχνει:

  • Μια σαφή ανοδική τάση από το 2020 έως το 2024, με τα κρούσματα να αυξάνονται σταθερά μετά από μια προσωρινή πτώση κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
  • Αύξηση 3% στο ποσοστό κοινοποίησης στην ΕΕ σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
  • Στατιστικά σημαντικές αυξήσεις σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας και άλλων.
  • Σχεδόν όλα τα αναφερόμενα κρούσματα απαιτούσαν νοσηλεία, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα της νόσου.
  • Περισσότερο από το 80% των θανάτων σημειώθηκε σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Οι αρχές δημόσιας υγείας κατατάσσουν τη λιστερίωση ως την πιο σοβαρή ζωονόσο στην ΕΕ με βάση τον συνδυασμό ποσοστών νοσηλείας και θνησιμότητας.

Γιατί αυξάνεται η λιστερίωση στην Ευρώπη;

Η έκθεση της ΕΕ επισημαίνει διάφορους παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση των κρουσμάτων λιστερίωσης:

1. Γηράσκων πληθυσμός

Ο πληθυσμός της Ευρώπης γερνάει και η λιστερίωση επηρεάζει δυσανάλογα τα άτομα άνω των 65 ετών. Η σχετιζόμενη με την ηλικία εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος και οι χρόνιες παθήσεις αυξάνουν την ευαλωτότητα σε σοβαρές λοιμώξεις.

2. Μεγαλύτερη έκθεση σε έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα

Το βακτήριο Listeria monocytogenes (λιστέρια) μπορεί να επιβιώσει και να αναπτυχθεί σε θερμοκρασίες ψύξης, καθιστώντας τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα βασικό κίνδυνο. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Καπνιστά και αλλαντικά
  • Μαλακά και ημιμαλακά τυριά
  • Επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος
  • Προπαρασκευασμένα γεύματα και αλλαντικά

Ακόμα και χαμηλά επίπεδα μόλυνσης μπορούν να γίνουν επικίνδυνα με την πάροδο του χρόνου εάν τα τρόφιμα αποθηκεύονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

3. Βελτιωμένη ανίχνευση και επιτήρηση

Η εκτεταμένη χρήση της αλληλούχισης ολόκληρου του γονιδιώματος έχει βελτιώσει την ανίχνευση επιδημιών σε όλη την Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται και συνδέονται με ακρίβεια, αποκαλύπτοντας τάσεις που προηγουμένως περνούσαν απαρατήρητες.

4. Αυξημένος κίνδυνος σε περιβάλλοντα υγειονομικής περίθαλψης και οίκους ευγηρίας

Η έκθεση υπογραμμίζει ένα υψηλό φορτίο σοβαρών και θανατηφόρων κρουσμάτων, που συνδέονται με νοσοκομεία και εγκαταστάσεις μακροχρόνιας φροντίδας, όπου οι κάτοικοι είναι πιο ευάλωτοι και οι αστοχίες στην ασφάλεια των τροφίμων έχουν μεγαλύτερες συνέπειες.

bigstock-169894946.jpg

Απεικόνιση του βακτηρίου Listeria monocytogenes, το οποίο προκαλεί λιστερίωση

Bigstock

Τι είναι η λιστερίωση και πώς εμφανίζεται η μόλυνση;

Η λιστερίωση προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Listeria monocytogenes. Σε αντίθεση με πολλά βακτήρια, η Listeria μπορεί να αναπτυχθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες και να επιβιώσει σε περιβάλλοντα επεξεργασίας τροφίμων.

Οι περισσότεροι υγιείς ενήλικες μπορεί να εμφανίσουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα. Ωστόσο, σε ομάδες υψηλού κινδύνου, τα βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν πέρα από το έντερο και να προκαλέσουν διεισδυτική νόσο, επηρεάζοντας την κυκλοφορία του αίματος ή/και το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Συμπτώματα λιστερίωσης

Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με το άτομο και τη σοβαρότητα της λοίμωξης.

Πρώιμα ή ήπια συμπτώματα

  • Αυτά μπορεί να εμφανιστούν ημέρες έως εβδομάδες μετά την έκθεση:
  • Πυρετός
  • Μυϊκοί πόνοι
  • Κόπωση
  • Ναυτία ή διάρροια

Σοβαρά ή διεισδυτικά συμπτώματα

Αυτά υποδηλώνουν ανάγκη επείγουσας ιατρικής περίθαλψης:

  • Σοβαρός πονοκέφαλος
  • Δυσκαμψία στον αυχένα
  • Σύγχυση ή αλλοιωμένη συνείδηση
  • Απώλεια ισορροπίας
  • Επιληπτικές κρίσεις

Συμπτώματα που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη

Οι έγκυες μπορεί να εμφανίσουν μόνο ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, αλλά η λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε:

  • Αποβολή
  • Θνησιγένεια
  • Πρόωρο τοκετό
  • Σοβαρή λοίμωξη στο νεογέννητο

Τι πρέπει να κάνετε αμέσως εάν υπάρχει υποψία λιστερίωσης

Η άμεση δράση είναι απαραίτητη, ειδικά για άτομα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.

Τα βασικά βήματα:

  1. Ζητήστε αμέσως ιατρική φροντίδα εάν εμφανιστούν πυρετός ή νευρολογικά συμπτώματα μετά την κατανάλωση τροφών υψηλού κινδύνου.
  2. Ενημερώστε τον γιατρό για πιθανή έκθεση σε τρόφιμα και την κατάσταση της εγκυμοσύνης, εάν ισχύει.
  3. Μην περιμένετε να επιδεινωθούν τα συμπτώματα, καθώς η έγκαιρη αντιβιοτική θεραπεία βελτιώνει σημαντικά τα αποτελέσματα.

Γενικά, να έχετε τον νου σας στα ΜΜΕ για τυχόν ανακλήσεις τροφίμων και άλλες ειδοποιήσεις ασφαλείας.

Listeria

Πώς μπορεί να προληφθεί η λιστερίωση;

Η λιστερίωση αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά και η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να είναι σωτήρια. Η πρόληψη επικεντρώνεται στην ασφάλεια των τροφίμων, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες ομάδες.

Πρακτικά μέτρα:

  • Αποφύγετε το μη παστεριωμένο γάλα και τα μαλακά τυριά, εκτός εάν επισημαίνονται σαφώς ως παστεριωμένα
  • Πλήρη αναθέρμανση των έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων, όταν συνιστάται
  • Σεβασμός των ημερομηνιών λήξης, ειδικά για τα τρόφιμα ψυγείου
  • Διατήρηση της θερμοκρασίας του ψυγείου σε κατάλληλο επίπεδο
  • Εφαρμογή αυστηρής υγιεινής κουζίνας για την αποφυγή διασταυρούμενης μόλυνσης

Τα άτομα υψηλού κινδύνου θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά με τα τρόφιμα μακράς διάρκειας στο ψυγείο.

Συχνές Ερωτήσεις

Είναι η λιστερίωση τόσο συχνή στην Ευρώπη;

Όχι, παραμένει σχετικά σπάνια, αλλά αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια και αποτελεί την πιο σοβαρή τροφιμογενή λοίμωξη όσον αφορά τα ποσοστά νοσηλείας και θνησιμότητας.

Ποιος κινδυνεύει περισσότερο από σοβαρή λιστερίωση;

Οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες, τα νεογνά και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Μπορεί η λιστερίωση να είναι θανατηφόρα;

Ναι. Η έκθεση της ΕΕ δείχνει ότι η λιστερίωση έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των ζωονόσων, που βρίσκονται υπό επιτήρηση.

Πόσο καιρό μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων εμφανίζονται τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν από λίγες ημέρες έως αρκετές εβδομάδες μετά την έκθεση, γεγονός που καθιστά τη διάγνωση πιο δύσκολη.

Συμπέρασμα

Η τελευταία έκθεση της ΕΕ για τις ζωονόσους επιβεβαιώνει ότι η λιστερίωση αυξάνεται σε όλη την Ευρώπη και αποτελεί αυξανόμενη ανησυχία για τη δημόσια υγεία. Ενώ ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων παραμένει χαμηλός σε σύγκριση με άλλες τροφιμογενείς ασθένειες, η ασθένεια είναι μοναδικά επικίνδυνη λόγω της σοβαρότητάς της, του υψηλού ποσοστού νοσηλείας και του δυσανάλογου αντίκτυπου στους ευάλωτους πληθυσμούς. Η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων και η άμεση αναζήτηση ιατρικής φροντίδας είναι κρίσιμης σημασίας.

Πηγές:
ecdc.europa.eu (1)
ecdc.europa.eu (2)
efsa.europa.eu
who.int