ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναπτύσσουν τα μωρά γεύση ενώ βρίσκονται ακόμη στη μήτρα; - Μελέτη

Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας πρόσφατης μελέτης το φαγητό που τρώνε οι έγκυες μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις γευστικές προτιμήσεις των μωρών.

Αναπτύσσουν τα μωρά γεύση ενώ βρίσκονται ακόμη στη μήτρα; - Μελέτη

Ποιες τροφές και γεύσεις θα αρέσουν στο μωρό σας και ποιες θα του είναι απεχθείς; Η γενετική είναι το κλειδί, αλλά παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες.

Τα μωρά, όπως είναι γνωστό, αρχίζουν να αναπτύσσουν γευστικούς κάλυκες κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Έτσι τα τρόφιμα που τρώτε ενώ είστε έγκυος μπορούν ακόμη και να επηρεάσουν την αίσθηση της γεύσης του παιδιού σας και τις διατροφικές του προτιμήσεις όταν έρθει στον κόσμο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το φαγητό που κατανάλωνε η μητέρα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της επηρέασε σημαντικά τις διατροφικές σας συνήθειες.

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Durham μελέτησαν πώς τα έμβρυα ανταποκρίθηκαν σε δύο ξεχωριστές γεύσεις λίγο αφότου η μητέρα τους κατανάλωσε καρότο και λαχανίδα.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Psychological Science την Τετάρτη 21/9, έδειξαν ότι το φαγητό που τρώνε οι έγκυες μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις γευστικές προτιμήσεις των μωρών.

Συγκεκριμένα η ερευνητική ομάδα σημείωσε ότι στο αμνιακό υγρό υπήρχαν αρώματα από τη διατροφή της μητέρας. Οι γευστικοί κάλυκες του εμβρύου μπορούν να ανιχνεύσουν χημικές ουσίες που σχετίζονται με τη γεύση από την 14η εβδομάδα κύησης και τα μόρια της οσμής μπορούν να ανιχνευτούν από την 24η εβδομάδα κύησης.

Image Ultrasound 3d Or 4d Of Baby In Mother's Womb. Picture 4d With Ultrasound Of Baby In Mother's W

Η μελέτη

Οι ερευνητές ζήτησαν από τη μία ομάδα που συμμετείχε στην έρευνα να πάρουν μια κάψουλα kale (λαχανίδα) σε σκόνη 20 λεπτά πριν από τον υπερηχογράφημα και από την άλλη ομάδα παρατήρησης ζητήθηκε να πάρουν μια κάψουλα καρότου. Να σημειωθεί πως η κατανάλωση λαχανικών από τις δύο ομάδες δεν διέφερε.

Για να διερευνήσει η ερευνητική ομάδα αν τα έμβρυα διαφοροποιούν συγκεκριμένες γεύσεις, εξετάστηκαν οι υπέρηχοι των 70 εγκύων, ηλικίας 18 έως 40 ετών από τη βορειοανατολική Αγγλία, οι οποίες όπως ήδη εξηγήσαμε, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.

Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε καρέ - καρέ τις κινήσεις του προσώπου των εμβρύων, συμπεριλαμβανομένων των αντιδράσεων που έμοιαζαν με γέλιο ή κλάμα. Και αυτό που παρατήρησαν ήταν πολύ ενδιαφέρον.

Μεταξύ των αποτελεσμάτων, η ομάδα διαπίστωσε ότι τα έμβρυα έδειχναν μια έκφραση κλάματος δύο φορές πιο συχνά όταν η μητέρα τους κατάπινε την κάψουλα λαχανίδας σε σύγκριση με την κάψουλα καρότου. Στον αντίποδα, όταν η μητέρα έπαιρνε μια κάψουλα καρότου, τα έμβρυα έδειχναν να χαμογελούν δύο φορές πιο συχνά.

Η επικεφαλής της έρευνας Beyza Ustun είπε: «Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα μωρά μπορούν να γευτούν και να μυρίσουν στη μήτρα, αλλά αυτά τα πορίσματα βασίζονται στα συμπεράσματα που προέκυψαν μετά τον τοκετό, ενώ αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που διερευνά αυτές τις αντιδράσεις πριν από τη γέννηση του βρέφους.

Πιστεύουμε ότι η επαναλαμβανόμενη έκθεση του εμβρύου σε πολλές γεύσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα μπορούσε να συμβάλει στο μεγαλύτερο εύρος των διατροφικών του προτιμήσεων όταν έρθει στον κόσμο και την ευκολότερη αποδοχή του σε όλες τις ομάδες τροφών μετά τον απογαλακτισμό».

Στη συνέχεια η Ustun είπε: «Ήταν πραγματικά εκπληκτικό να βλέπεις την αντίδραση των αγέννητων μωρών όταν η μητέρα τους έλαβε την κάψουλα λαχανίδας ή καρότου κατά τη διάρκεια του υπέρηχου και να μοιράζεσαι αυτές τις στιγμές με τους γονείς τους».