ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εξάψεις εμμηνόπαυσης: Γιατί υποφέρει διπλάσιος αριθμός γυναικών σε σχέση με 50 χρόνια πριν

Οι εξάψεις της εμμηνόπαυσης είναι δύο φορές πιο συχνές από ό,τι ήταν πριν από 50 χρόνια, αποκαλύπτει νέα πληθυσμιακή μελέτη.

Εξάψεις εμμηνόπαυσης: Γιατί υποφέρει διπλάσιος αριθμός γυναικών σε σχέση με 50 χρόνια πριν

Χρησιμοποιώντας δεδομένα για γυναίκες 50 ετών από τέσσερις διαφορετικές πληθυσμιακές μελέτες, στο πλαίσιο της Προοπτικής Μελέτης Πληθυσμού των Γυναικών στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, οι ερευνητές συνέκριναν τον επιπολασμό των καθημερινών εξάψεων σε γυναίκες που έζησαν τις περιόδους 1918 και 1930 με εκείνες που έζησαν σε μεταγενέστερες περιόδους, το 1954 και το 1966.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που γεννήθηκαν αργότερα είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώνουν καθημερινά εξάψεις από τις γυναίκες που έζησαν σε προγενέστερες περιόδους, ακόμη και αφού έλαβαν υπόψιν πιθανούς προγνωστικούς παράγοντες εξάψεων (π.χ. κάπνισμα, σύσταση σώματος, αντιληπτό επίπεδο υψηλού στρες).

Ο ακριβής λόγος για την ανησυχητική αύξηση δεν είναι σαφής, αλλά οι ερευνητές εικάζουν ότι οι συνθήκες εργασίας, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, τη διατροφή και το περιβάλλον, καθώς και οι ενδοκρινικοί διαταράκτες (EDCs) μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο.

Πώς επηρεάζουν την εμμηνόπαυση οι ενδοκρινικοί διαταράκτες

Οι ενδοκρινικοί διαταράκτες είναι χημικές ενώσεις που υπάρχουν στο περιβάλλον, στα τρόφιμα, στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας και στα βιομηχανικά προϊόντα και επηρεάζουν σοβαρά το ορμονικό σύστημα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι αυτές οι ουσίες μπορεί να προκαλούν αύξηση των εξάψεων.

Μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν προϊόντα προσωπικής φροντίδας με φθαλικές ενώσεις, οι οποίες βρίσκονται κυρίως στα πλαστικά, είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εξάψεις.

Εάν θέλετε να προστατεύσετε το ενδοκρινικό σας σύστημα κατά την εμμηνόπαυση ή μετά, είναι σημαντικό να αποφεύγετε αυτές τις χημικές ενώσεις που αποδιοργανώνουν τις ορμόνες σας.

Αντιμετώπιση

Ευτυχώς, το σώμα μας έχει ένα έμφυτο σύστημα αποτοξίνωσης που μας βοηθά να απαλλαγούμε από τις επικίνδυνες ενώσεις.

Το πρόβλημα ωστόσο έγκειται στην πληθώρα περιβαλλοντικών τοξινών. Για να καταφέρει να τις εξαλείψει, το σώμα μας χρειάζεται βοήθεια.

Ένα συμπλήρωμα αποτοξίνωσης μπορεί να γίνει σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια.

Τα όργανα που εμπλέκονται στη διαδικασία της αποτοξίνωσης, δηλαδή φιλτράρουν και απομακρύνουν τις τοξίνες, είναι το ήπαρ, τα νεφρά, το έντερο, οι πνεύμονες, το δέρμα και το λεμφικό σύστημα.

Τα αντιοξειδωτικά συστατικά που πρέπει να περιέχει ένα τέτοιο συμπλήρωμα είναι η γλουταθειόνη, η βιταμίνη C, το σελήνιο, η Ν-ακετυλοκυστεΐνη (μια μορφή του αμινοξέος L- κυστεΐνη) και το γαϊδουράγκαθο. Τα στοιχεία αυτά βοηθούν στην ενίσχυση των φυσικών οδών αποτοξίνωσης για την προώθηση του κυτταρικού καθαρισμού του σώματος.

Πηγή: mindbodygreen.com