ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στρες και ατμοσφαιρική ρύπανση: Ο συνδυασμός που επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου

Η προστασία των εγκύων από την ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να βελτιώσει το βάρος γέννησης των μωρών τους, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Στρες και ατμοσφαιρική ρύπανση: Ο συνδυασμός που επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις αγχωμένες μητέρες που ζουν σε γειτονιές που επιβαρύνονται από την κακή ποιότητα αέρα.

Η έκθεση της μέλλουσας μητέρας τόσο στην ατμοσφαιρική ρύπανση όσο και στο ψυχολογικό στρες κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της κύησης και μέχρι τα μέσα αυτής, μπορεί να διαταράξει την ευαίσθητη ανάπτυξη του εμβρύου, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

«Αν και η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει επιβλαβή επίδραση σε πολλούς διαφορετικούς πληθυσμούς, η μελέτη μας εντόπισε τις επιπτώσεις στις μέλλουσες μητέρες που είναι ήδη πιο ευάλωτες», δήλωσαν οι ερευνητές.

«Το στρες της εγκύου είναι ένας ακόμη παράγοντας που συμβάλλει στο πρόβλημα. Γνωρίζουμε ήδη ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με χαμηλό βάρος γέννησης και μελλοντικό κίνδυνο ασθενειών. Η προστασία των εγκύων από αυτούς τους κινδύνους θα προστατεύσει τελικά τις μελλοντικές γενιές» σημειώνεται.

Ένα μωρό που γεννιέται με χαμηλό βάρος αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο και για άλλα προβλήματα υγείας, όπως αναπνευστικά προβλήματα, αιμορραγία στον εγκέφαλο, ίκτερο, λοιμώξεις, ακόμη και θάνατο. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει μακροπρόθεσμους κινδύνους, όπως διαβήτη, καρδιοπάθειες, υψηλή αρτηριακή πίεση, διανοητικές και αναπτυξιακές αναπηρίες και παχυσαρκία, σημειώνουν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 628 κυρίως χαμηλού εισοδήματος ισπανόφωνες γυναίκες που ήταν έγκυες μεταξύ 2015 και 2021.

Τα στοιχεία για την κατάσταση των εγκύων συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια επισκέψεων στην κλινική, ενώ οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν και ερωτηματολόγιο για να υπολογιστεί το επίπεδο άγχους τους.

Οι ερευνητές υπολόγισαν τους στρεσογόνους παράγοντες σε επίπεδο γειτονιάς χρησιμοποιώντας το CalEnviroScreen Score, ένα εργαλείο ελέγχου που εντοπίζει τις γειτονιές που επιβαρύνονται από πολλαπλές πηγές ρύπανσης καθιστώντας τον πληθυσμό ευπαθή.

Περίπου το 21% των συμμετεχουσών ανέφερε υψηλά επίπεδα στρες. Πάνω από το 60% ζούσαν σε μια γειτονιά με βαθμολογία μεγαλύτερη από 50, η οποία θεωρήθηκε υψηλή, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

Air Pollution From A Natural Gas And Coal Power Plant. Emissions Of Harmful Substances Into The Atmo

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, η ερευνητική ομάδα εξέτασε τρία συστατικά του μολυσμένου αέρα -PM2,5, PM10 και NO2- κοντά στα σπίτια των γυναικών.

Η ρύπανση από PM2,5 προέρχεται από την καύση βενζίνης, πετρελαίου, καυσίμου ντίζελ και ξύλου. Τα PM10 μπορούν να βρεθούν στη σκόνη και τον καπνό. Το NO2, ή διοξείδιο του αζώτου, απελευθερώνεται όταν τα ορυκτά καύσιμα καίγονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις ημερήσιες εκτιμήσεις του 24ωρου μέσου όρου NO2 και σωματιδίων στην κατοικία κάθε συμμετέχουσας από τις 12 εβδομάδες πριν από τη σύλληψη έως την 36η εβδομάδα της κύησης.

Διαπίστωσαν ότι το βάρος γέννησης ήταν 9,5 γραμμάρια χαμηλότερο για κάθε αύξηση (4 μg/m3) της έκθεσης στα PM2,5 κατά την περίοδο κύησης 14-22 εβδομάδων. Οι μητέρες με υψηλά σκορ στρες γέννησαν μωρά με μικρότερο βάρος.

Επιπλέον, μητέρες με υψηλές βαθμολογίες άγχους που εκτέθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα PM2,5 στις 4 έως 20 εβδομάδες γέννησαν μωρά βάρους 34 γραμμαρίων λιγότερο. Οι μητέρες που εκτέθηκαν στα υψηλότερα PM10 στις εννέα έως τις 14 εβδομάδες κύησης γέννησαν μωρά με βάρος 39,4 γραμμάρια λιγότερο, κατά μέσο όρο.

Επίσης στην ίδια ομάδα υψηλού στρες, η έκθεση στο NO2 από τις εννέα έως τις 14 εβδομάδες κύησης συσχετίστηκε με μείωση κατά 40,4 γραμμάρια στο βάρος γέννησης. Και η έκθεση στις εβδομάδες κύησης 33 έως 36 σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση στο βάρος γέννησης: 117,6 γραμμάρια ή 4,1 ουγγιές.

«Παρά τις μειώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Καλιφόρνια, εξακολουθούμε να βλέπουμε τις επιβλαβείς επιπτώσεις των ατμοσφαιρικών ρύπων στο βάρος γέννησης, βασικό δείκτη της μελλοντικής υγείας του μωρού, σε ευάλωτους πληθυσμούς», δήλωσε η συν-συγγραφέας Carrie Breton, καθηγήτρια πληθυσμού και επιστημών δημόσιας υγείας.

«Ο συνδυασμός στρεσογόνων παραγόντων και ρύπων είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη για την προστασία της υγείας των μωρών», πρόσθεσε η Breton. «Η συνέχιση της παρακολούθησης των ατμοσφαιρικών ρύπων πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Η μείωση των στρεσογόνων παραγόντων σε άτομα και γειτονιές θα πρέπει επίσης να αποτελεί προτεραιότητα, ιδιαίτερα σε επίπεδο πολιτικής» προσθέτει.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.