ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τέσσερα σημάδια ότι οδεύετε προς την επαγγελματική εξουθένωση

Μία βρετανίδα ψυχολόγος αποκαλύπτει τέσσερα σημάδια ότι μπορεί να οδεύετε προς την επαγγελματική εξάντληση, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής και της συναισθηματικής εξάντλησης.

Τέσσερα σημάδια ότι οδεύετε προς την επαγγελματική εξουθένωση

Η Δρ. Julie Smith είναι κλινική ψυχολόγος με έδρα το Hampshire και έχει περίπου 4,2 εκατομμύρια ακόλουθους στο TikTok, όπου μοιράζεται περιεχόμενο για θέματα ψυχικής υγείας.

Σε πρόσφατο βίντεο εξετάζει μερικά από τα σημάδια ότι μπορεί να οδεύετε προς την εργασιακή εξάντληση.

Η Δρ. Smith περιγράφει επίσης τι είναι η επαγγελματική εξουθένωση.

«Όλοι καταπονούμαστε και κουραζόμαστε κάθε τόσο, αλλά η επαγγελματική εξουθένωση είναι κάτι περισσότερο από κούραση», εξήγησε.

Η επαγγελματική εξουθένωση είναι όταν το άγχος γίνεται χρόνιο και έχει επιζήμια επίδραση σε άλλους τομείς της ζωής σας».

Αναφέρει ότι στα σημάδια της επαγγελματικής εξουθένωσης περιλαμβάνεται «η χρόνια εξάντληση και η ανησυχία, καθώς και τα προβλήματα ύπνου, η ελλιπής αυτοφροντίδα, η κακή διατροφή και η απουσία σωματικής δραστηριότητας».

Η Δρ. Smith πρόσθεσε: «Άλλα σημάδια περιλαμβάνουν την παρατεταμένη συναισθηματική δυσφορία, το άγχος, την κακή διάθεση ή τις εκρήξεις θυμού».

Σημάδια ότι πλησιάζετε στην εργασιακή εξάντληση

- Αισθάνεστε αποκομμένοι από τον κοινωνικό περίγυρο και διαφωνείτε διαρκώς με τους ανθρώπους γύρω σας

- Είστε αναβλητικοί ακόμα και για τις πιο μικρές εργασίες

- Δεν δίνετε προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα όπως ο ύπνος, η άσκηση και η υγιεινή διατροφή

- Δεν μπορείτε να κοιμηθείτε παρά τη σωματική κούραση και τη συναισθηματική εξάντληση

«Μπορεί να παρατηρήσετε ότι η απόδοσή σας στη δουλειά μειώνεται, ενώ αισθάνεστε ότι εργάζεστε πιο σκληρά από ποτέ. Μπορεί επίσης να αρχίσετε να αισθάνεστε αποκομμένοι από τα αγαπημένα σας πρόσωπα και να δυσκολεύεστε να επικοινωνήσετε μαζί τους» λέει η Smith.

«Το πρώτο σύμπτωμα είναι η αποσύνδεση από τους ανθρώπους γύρω σας. Μπορεί να μαλώνετε περισσότερο με τον σύντροφό σας ή με τους φίλους σας.

Το νούμερο δύο είναι ότι καθυστερείτε περισσότερο από ποτέ να ολοκληρώσετε μια εργασία και αναβάλλετε ακόμη και την πιο μικρή υποχρέωση γιατί τις βρίσκετε υπερβολικά κουραστικές.

Το τρίτο σημάδι είναι ότι νιώθετε κούραση και συναισθηματική εξάντληση.

Το τέταρτο σημάδι είναι ότι δεν φροντίζετε τον εαυτό σας, δεν αθλείστε, δεν τρέφεστε υγιεινά, και δεν κοιμάστε καλά».

Πηγή: Mail Online