ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παχυσαρκία: Πώς συνδέεται με τον κίνδυνο ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας

H παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει αργότερα σε φλεγμονώδη νόσο, ακόμη και αν κάποιος δεν είναι πλέον υπέρβαρος.

Παχυσαρκία: Πώς συνδέεται με τον κίνδυνο ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές, οι οποίοι μελέτησαν παχύσαρκα νεαρά ποντίκια, τα οποία ανέπτυξαν στην πορεία ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας στους ηλικιωμένους, μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη τύφλωση.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξή της.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια νευροφλεγμονώδης κατάσταση.

Πιστεύεται ότι η φλεγμονή στα μάτια σχετίζεται με την παχυσαρκία, αλλά η ακριβής σύνδεση δεν έχει εντοπιστεί.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές προσπάθησαν να εντοπίσουν τη σύνδεση μελετώντας την παχυσαρκία και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας σε ποντίκια.

Οι ερευνητές τάιζαν τα ποντίκια με τροφές πλούσιες σε λιπαρά για να μελετήσουν τις επιπτώσεις στα μακροφάγα του λιπώδους ιστού (τύποι λευκών αιμοσφαιρίων που αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος).

Διαπίστωσαν ότι η παχυσαρκία στα ποντίκια οδήγησε σε επιγενετικές αλλαγές στα μακροφάγα που προκάλεσαν αύξηση της έκφρασης των γονιδίων που υποκινούν μια φλεγμονώδη απόκριση.

Διαπίστωσαν επίσης ότι η αυξημένη έκφραση συνεχίστηκε ακόμη και αφού τα ποντίκια ακολούθησαν δίαιτα που τα οδήγησε να επιστρέψουν στο κανονικό τους βάρος.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η παχυσαρκία έτεινε να ωθεί τα λιπαρά οξέα, όπως το στερικό οξύ να αλλοιώσουν τα μακροφάγα, γεγονός που οδήγησε στην επίμονη γονιδιακή τους έκφραση και στην επακόλουθη άσκοπη φλεγμονή.

Ανακάλυψαν τέλος, ότι τα μακροφάγα που παράγονται στα λιποκύτταρα μπορούσαν να μεταναστεύσουν σε άλλα μέρη του σώματος, όπως τα μάτια, γεγονός που οδήγησε στην εμφάνιση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science.