ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος: Πόση άσκηση αντιμετωπίζει τον πόνο και τη δυσκαμψία

Ακόμη και οι σύντομες περίοδοι ήπιας άσκησης, μπορούν να βοηθήσουν τα εκατομμύρια των ανθρώπων με οστεοαρθρίτιδα γόνατος να μειώσουν τον πόνο και να βελτιώσουν το εύρος της κίνησής τους.

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος: Πόση άσκηση αντιμετωπίζει τον πόνο και τη δυσκαμψία

Η εκφυλιστική πάθηση φθείρει τον χόνδρο μεταξύ των οστών, προκαλώντας πόνο, δυσκαμψία και πρήξιμο.

Οι ερευνητές συνέκριναν την επίδραση άσκησης υψηλής και χαμηλής δόσης σε 189 άτομα πάσχοντες με οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Όλοι ασκούνταν τρεις φορές την εβδομάδα για 12 εβδομάδες.

Οι ασκήσεις περιελάμβαναν ποδήλατο σε εσωτερικούς χώρους και ασκήσεις για το κάτω μέρος του σώματος, όπως καθίσματα χωρίς φορτίο και εκτάσεις γονάτων. Οι ασκήσεις χωρίς φορτίο χρησιμοποιούν τροχαλίες για να αφαιρέσουν το βάρος από την άρθρωση του γόνατος και να ελαχιστοποιήσουν τον πόνο.

Οι άνθρωποι στην ομάδα υψηλής δόσης έκαναν 11 ασκήσεις σε συνεδρίες διάρκειας 60 έως 90 λεπτών.

Οι άνθρωποι στην ομάδα χαμηλής δόσης έκαναν πέντε ασκήσεις κατά τη διάρκεια συνεδριών διάρκειας 20 έως 30 λεπτών.

Το αποτέλεσμα ήταν όλοι οι συμμετέχοντες να δουν βελτίωση σε μια τυπική κλίμακα μέτρησης του πόνου και της λειτουργίας του γόνατος στους τρεις, έξι και 12 μήνες.

Όσοι έκαναν περισσότερη άσκηση παρουσίασαν μεγαλύτερη βελτίωση στη λειτουργία του γόνατος κατά τη διάρκεια αθλημάτων στους έξι μήνες.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η καλύτερη άσκηση για όσους πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα γόνατος, είναι αυτή που ταιριάζει με τον τρόπο ζωής, τους στόχους και τις δυνατότητές του.

Η άσκηση αποτελεί σημαντικό μέρος της θεραπείας της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος.

Ένας παράγοντας της οστεοαρθρίτιδας γόνατος είναι η αποδυνάμωση των μυών που περιβάλλουν το γόνατο. Η άσκηση δυναμώνει αυτούς τους υποστηρικτικούς μυς.

Πολλοί ανησυχούν ότι η άσκηση θα επιδεινώσει την κατάσταση, κάτι που δεν ισχύει.

Είναι σημαντικό, σύμφωνα με τους ειδικούς, να αξιολογείται ο κίνδυνος πτώσεων και το ιστορικό άσκησης ενός ατόμου όταν λαμβάνει οδηγίες. Για όσους δεν έχουν κάνει ποτέ καμία άσκηση, ακόμη και η απλή κίνηση και το περπάτημα τούς δυσκολεύει.

Η συντηρητική αντιμετώπιση, όπως η φυσικοθεραπεία και η άσκηση, είναι θεραπείες πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση του πόνου στην οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Ακολουθούν οι ενέσεις στεροειδών ή υαλουρονικού και αναλγητικά όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine.