ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ξηροί καρποί: Τα οφέλη τους για την καρδιαγγειακή υγεία

Οι ξηροί καρποί τροποποιούν τον μεταβολισμό της L-τρυπτοφάνης, ενός από τα οκτώ απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα, αλλά του πλέον σπάνιου, μειώνοντας ορισμένους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ξηροί καρποί: Τα οφέλη τους για την καρδιαγγειακή υγεία

Η τρυπτοφάνη συμβάλλει στη σύνθεση και παραγωγή της σεροτονίνης, η οποία υποστηρίζει μια σειρά λειτουργιών του σώματος, συμπεριλαμβανομένων της διάθεσης, του ύπνου και της πέψης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών -αμύγδαλα, κάσιους, φουντούκια, μακαντέμια, πεκάν, φιστίκια και καρύδια- μειώνει την αρτηριακή πίεση, ενός σημαντικού παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Στην τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη, παράλληλη μελέτη, συμμετείχαν 131 υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα που ακολουθούσαν πρόγραμμα απώλειας και διατήρησης βάρους 24 εβδομάδων.

Η διατροφή όλων των συμμετεχόντων περιελάμβανε ένα καθημερινό σνακ 1,5 ουγκιάς, δηλαδή 42,5 γραμμαρίων. Από τα 95 άτομα που ολοκλήρωσαν τη μελέτη, τα 56 έτρωγαν μικρογεύμα ξηρών καρπών, ενώ τα 39 έτρωγαν άλλο σνακ ίσης θερμιδικής αξίας.

Στο τέλος της περιόδου μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα κοπράνων και πλάσματος αίματος από κάθε συμμετέχοντα για να εξακριβώσουν την επίδραση των διαφορετικών σνακ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ξηροί καρποί αύξησαν τα επίπεδα των καρδιοπροστατευτικών μεταβολιτών L-τρυπτοφάνης σε δείγματα πλάσματος και κοπράνων που συλλέχθηκαν από τους συμμετέχοντες.

Όσοι έτρωγαν ξηρούς καρπούς, παρουσίασαν σημαντικές αυξήσεις στα επίπεδα σεροτονίνης στο αίμα την εβδομάδα 12 (60,9%) και την εβδομάδα 24 (82,2%), σε σύγκριση με τα αρχικά τους επίπεδα. Εκείνοι που έτρωγαν άλλο σνακ, παρουσίασαν αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης στο αίμα κατά τη διάρκεια της φάσης συντήρησης, μεταξύ των εβδομάδων 12 και 24.

Οι συγγραφείς εικάζουν ότι αυτή η τελική αύξηση της σεροτονίνης στο αίμα σε όλους τους συμμετέχοντες, μπορεί να είναι απόδειξη της ανταπόκρισης του σώματος στην απώλεια βάρους.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ