ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πάρκινσον: Η χημική ουσία στο περιβάλλον που συνδέεται με την ανάπτυξη της νόσου

Ο αριθμός των πασχόντων με νόσο του Πάρκινσον έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια και αναμένεται να διπλασιαστεί ξανά μέχρι το 2040, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών.

Πάρκινσον: Η χημική ουσία στο περιβάλλον που συνδέεται με την ανάπτυξη της νόσου

Οι αιτίες της νόσου παραμένουν ασαφείς, αν και φαίνεται ότι στην εκδήλωσή της παίζουν ρόλο συγκεκριμένες γενετικές μεταλλάξεις ή ο τραυματισμός στο κεφάλι.

Ο ρυθμός αύξησης της νόσου είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο εξαιτίας της γήρανσης, γεγονός που «γεννά» στους επιστήμονες την υποψία ότι άλλες λιγότερο ορατές αιτίες, συμβάλλουν στον επιπολασμό της.

Ανάμεσα στους λιγότερο ορατούς παράγοντες συγκαταλέγεται και ένας ευρέως χρησιμοποιούμενος βιομηχανικός διαλύτης, το τριχλωροαιθυλένιο, το οποίο μέχρι σήμερα δεν είχε αναγνωριστεί ως παράγοντας κινδύνου για την νόσο Πάρκινσον και για τον οποίο οι επιστήμονες σημειώνουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα ως προς τη συνδεσή του με τη νόσο.

Το τριχλωροαιθυλένιο είναι ένα απλό μόριο με έξι άτομα, το οποίο χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων για την εξαγωγή της καφεΐνης από τον καφέ, την απολίπανση μεταλλικών στοιχείων και το στεγνό καθάρισμα των ρούχων.

Η άχρωμη χημική ουσία συνδέθηκε για πρώτη φορά με το Πάρκινσον το 1969.

Νεότερη μελέτη που συνδυάζει τη βιβλιογραφική ανασκόπηση με επτά ενδεικτικά παραδείγματα, συμπεραίνει ότι η χημική ουσία συμβάλλει στην παγκόσμια άνοδο της νόσου Πάρκινσον. Σημειώνει μάλιστα ότι το τριχλωροαιθυλένιο είναι μια από τις αόρατες αιτίες της νόσου και προτείνει την απαγόρευση της χρήσης του.

Από το 1969 μέχρι τώρα, τέσσερις περιπτωσιολογικές μελέτες που αφορούσαν οκτώ άτομα συνέδεσαν την επαγγελματική έκθεση στο στοιχείο αυτό, με την Πάρκινσον.

Επιπλέον, μικρή επιδημιολογική μελέτη διαπίστωσε ότι η έκθεση στο διαλύτη λόγω επαγγέλματος ή χόμπι συσχετίστηκε με 500% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Πάρκινσον.

Η νέα μελέτη σημειώνει ότι η έκθεση σε αυτό το χημικό στοιχείο, δεν περιορίζεται σε όσους εργάζονται με τη χημική ουσία.

Το τριχλωροαιθυλένιο μολύνει τον αέρα και τα υπόγεια ύδατα. Το μόριο εξατμίζεται από το έδαφος και τα υπόγεια ύδατα και μπαίνει σε σπίτια, χώρους εργασίας ή σχολεία, συχνά χωρίς να το καταλαβαίνουμε.

Το τριχλωροαιθυλένιο περιέχεται σε σειρά καταναλωτικών προϊόντων όπως κόλλες, καθαριστικά, μαντηλάκια καθαρισμού, καθαριστικά χαλιών, μελάνια, λιπαντικά, προϊόντα αφαίρεσης χρωμάτων, σπρέι πιπεριού, φυτοφάρμακα, είδη αφαίρεσης λεκέδων, καθαριστικά εργαλείων κ.α. Επίσης χρησιμοποιείται στη βιομηχανία για προϊόντα φροντίδας αυτοκινήτου και επίπλων, στεγνό καθάρισμα, απολίπανση, Η/Υ και ηλεκτρονικά, απολυμαντικά, χρώματα, ενισχυτικά γεύσης, κοσμήματα, μηχανήματα, χαρτί, αρώματα, πλαστικά, σαπούνια και φάρμακα.

Η μελέτη σημειώνει πως «οι δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία που σχετίζονται με το τριχλωροαιθυλένιο εκτείνονται πολύ πέρα από την Πάρκινσον. Οι τοξικές του επιδράσεις αρχίζουν λίγο μετά τη σύλληψη. Το τριχλωροαιθυλένιο μπορεί να διαπεράσει τον πλακούντα και η έκθεση της μητέρας σε αυτό σχετίζεται με χαμηλό βάρος του νεογνού κατά τη γέννηση, συγγενή καρδιοπάθεια και νευρολογικά προβλήματα. Στο μολυσμένο με τριχλωροαιθυλένιο στρατόπεδο του Σώματος Πεζοναυτών Lejeune, τουλάχιστον επτά μωρά είχαν ανεγκεφαλία και δέκα είχαν δισχιδή ράχη. Μετά τη γέννηση, οι ασθένειες που συνδέονται με το τριχλωροαιθυλένιο πολλαπλασιάζονται καθώς ο διαλύτης συνδέεται με καταστάσεις που επηρεάζουν σχεδόν κάθε σύστημα οργάνων, καθώς επίσης και με καρκίνο».

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, «το τριχλωροαιθυλένιο είναι καρκινογόνο για τον άνθρωπο από όλες τις οδούς έκθεσης. Μια μετα-ανάλυση βρήκε ότι η επαγγελματική έκθεση «σχετιζόταν με υπερβολικά περιστατικά καρκίνου του ήπατος, καρκίνου των νεφρών, λεμφώματος non-Hodgkin, καρκίνου του προστάτη και πολλαπλού μυελώματος, με τα ισχυρότερα στοιχεία για τους τρεις πρώτους καρκίνους».

Τουλάχιστον 78 άνδρες που ζούσαν στο μολυσμένο Camp Lejeune έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού. Επιπλέον, υψηλά ποσοστά όγκων του εγκεφάλου και άλλων όγκων του κεντρικού νευρικού συστήματος έχουν αναφερθεί σε μελέτες σε ζώα και σε κοινότητες μολυσμένες με τριχλωροαιθυλένιο.

Τα συμπεράσματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Parkinson’s Disease.