Πρόδρομο στάδιο Πάρκινσον: Η διατροφή που επιταχύνει τα συμπτώματα
Η προδρομική φάση της νόσου του Πάρκινσον είναι το αρχικό στάδιο, στο οποίο αρχίζει η νευροεκφύλιση, αλλά δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της ασθένειας, όπως τρόμος, προβλήματα ισορροπίας και επιβράδυνση των κινήσεων.

Αυτά τα πρώιμα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν χρόνια ή ακόμη και δεκαετίες πριν από την εμφάνιση των τυπικών συμπτωμάτων.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως δημητριακά πρωινού, μπισκότα και χοτ ντογκ, είναι πιο επιρρεπή σε πρώιμα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον σε σύγκριση με εκείνα που καταναλώνουν πολύ λίγα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα.
«Η υγιεινή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας, καθώς έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών και οι διατροφικές επιλογές που κάνουμε σήμερα μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία του εγκεφάλου μας στο μέλλον», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Xiang Gao, από το Ινστιτούτο Διατροφής του Πανεπιστημίου Fudan στη Σαγκάη της Κίνας.
«Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη της νόσου του Πάρκινσον. Η έρευνά μας δείχνει ότι η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, όπως ζαχαρούχα αναψυκτικά και συσκευασμένα σνακ, μπορεί να επιταχύνει τα πρώιμα σημάδια της νόσου του Πάρκινσον», είπε.
Στη μελέτη συμμετείχαν 42.853 άτομα μέσης ηλικίας 48 ετών που δεν είχαν νόσο του Πάρκινσον κατά την έναρξη της μελέτης και παρακολουθήθηκαν για έως και 26 χρόνια.
Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τακτικές ιατρικές εξετάσεις και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια υγείας. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα για να προσδιορίσουν εάν οι συμμετέχοντες παρουσίαζαν πρώιμα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον, όπως γρήγορες κινήσεις των ματιών, διαταραχές του ύπνου, δυσκοιλιότητα, συμπτώματα κατάθλιψης, πόνο στο σώμα, διαταραχή στην αντίληψη των χρωμάτων, υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και μειωμένη ικανότητα όσφρησης. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ένα ημερολόγιο διατροφής κάθε δύο έως τέσσερα χρόνια, καταγράφοντας τι έτρωγαν και πόσο συχνά.

Οι ερευνητές εξέτασαν διάφορα είδη υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, όπως σάλτσες, αλείμματα ή καρυκεύματα, συσκευασμένα γλυκά, σνακ ή επιδόρπια, ποτά με τεχνητά γλυκαντικά ή ζάχαρη, προϊόντα ζωικής προέλευσης, γιαούρτι ή επιδόρπια με βάση τα γαλακτοκομικά προϊόντα και συσκευασμένα αλμυρά σνακ. Μία μερίδα ισοδυναμούσε με ένα κουτάκι αναψυκτικό, 30 γραμμάρια πατατάκια, μία φέτα συσκευασμένο κέικ, ένα χοτ ντογκ ή μία κουταλιά της σούπας κέτσαπ.
Οι ερευνητές υπολόγισαν πόσα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα κατανάλωναν κατά μέσο όρο οι συμμετέχοντες κάθε μέρα. Χώρισαν τους συμμετέχοντες σε πέντε ομάδες. Η ομάδα με την υψηλότερη κατανάλωση κατανάλωνε κατά μέσο όρο 11 ή περισσότερες μερίδες υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων ανά ημέρα.
Η ομάδα με τη χαμηλότερη κατανάλωση έτρωγε κατά μέσο όρο λιγότερες από τρεις μερίδες την ημέρα.
Αφού συνυπολογίστηκαν παράγοντες όπως η ηλικία, η σωματική δραστηριότητα και το κάπνισμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν 11 ή περισσότερες μερίδες υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων την ημέρα είχαν 2,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν τρία ή περισσότερα πρώιμα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερες από τρεις μερίδες την ημέρα.
Εξετάζοντας τα μεμονωμένα πρώιμα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η κατανάλωση περισσότερων υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για σχεδόν όλα τα συμπτώματα, εκτός από τη δυσκοιλιότητα.
«Η επιλογή να τρώμε λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα και περισσότερα ολόκληρα, θρεπτικά τρόφιμα θα μπορούσε να είναι μια καλή στρατηγική για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί το εύρημά μας ότι η κατανάλωση λιγότερων επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να επιβραδύνει τα πρώτα σημάδια της νόσου του Πάρκινσον», δήλωσε ο Gao.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.