ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Vegan διατροφή: Η συμβολή της στην εξυγίανση του περιβάλλοντος

Το παγκόσμιο σύστημα παραγωγής τροφίμων έχει τεράστιο αντίκτυπο στον πλανήτη, καθώς ευθύνεται για το ένα τρίτο των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούν την υπερθέρμανσή του.

Vegan διατροφή: Η συμβολή της στην εξυγίανση του περιβάλλοντος

Χρησιμοποιεί επίσης το 70% του γλυκού νερού και προκαλεί το 80% της ρύπανσης των ποταμών και των λιμνών.

Περίπου το 75% του εδάφους του πλανήτη χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο, σε μεγάλο βαθμό για τη γεωργία, ενώ η καταστροφή των δασών είναι η κύρια αιτία των τεράστιων απωλειών στη βιοποικιλότητα.

Ο μεγάλος αντίκτυπος του κρέατος και των γαλακτοκομικών στον πλανήτη είναι ευρέως γνωστός και οι άνθρωποι των πλούσιων χωρών θα πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος προκειμένου να τερματιστεί η κλιματική κρίση.

Νέα βρετανική μελέτη έδειξε ότι η vegan διατροφή μειώνει σημαντικά την περιβαλλοντική ζημιά που προκαλείται στον πλανήτη από την παραγωγή τροφίμων.

Η έρευνα έδειξε ότι οι δίαιτες vegan είχαν ως αποτέλεσμα 75% λιγότερες εκπομπές θερμότητας, μικρότερη ρύπανση των υδάτων και χρήση γης συγκριτικά με τις δίαιτες στις οποίες καταναλώνονται περισσότερα από 100 γραμμάρια κρέατος την ημέρα. Οι vegan δίαιτες μείωσαν επίσης την καταστροφή της άγριας ζωής κατά 66% και τη χρήση νερού κατά 54%.

Η νέα μελέτη ανέλυσε τις πραγματικές δίαιτες 55.000 ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Χρησιμοποίησε επίσης δεδομένα από 38.000 αγροκτήματα σε 119 χώρες για να εξηγήσει τις διαφορές στον αντίκτυπο συγκεκριμένων τροφίμων που παράγονται με διαφορετικούς τρόπους και σε διαφορετικά μέρη.

Αποδείχθηκε ότι αυτό που καταναλώθηκε ήταν πολύ πιο σημαντικό από την άποψη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, από το πού και πώς παρήχθη. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι ακόμη και το κρέας με τη χαμηλότερη επίδραση -το βιολογικό χοιρινό- είναι υπεύθυνο για οκτώ φορές μεγαλύτερη κλιματική βλάβη από το φυτό με τις μεγαλύτερες επιπτώσεις, την ελαιοκράμβη.

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Peter Scarborough, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε: «Οι διατροφικές μας επιλογές έχουν μεγάλο αντίκτυπο στον πλανήτη. Η μείωση της ποσότητας κρέατος και γαλακτοκομικών στη διατροφή μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στο διατροφικό αποτύπωμα».

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας Neil Ward, δήλωσε: «Αυτό είναι ένα σημαντικό σύνολο ευρημάτων. Ενισχύει επιστημονικά την επισήμανση της Επιτροπής Κλιματικής Αλλαγής και της Εθνικής Διατροφικής Στρατηγικής τα τελευταία χρόνια ότι η διατροφική αλλαγή από τα ζωικά τρόφιμα μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Ηνωμένου Βασιλείου».

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε κρέας –λιγότερο από 50 γραμμάρια την ημέρα– είχαν το μισό αντίκτυπο της δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε κρέας στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, τη ρύπανση του νερού και τη χρήση της γης.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι δίαιτες που στηρίζονται στη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων μπορούν να μειώσουν ριζικά την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών.

Η μεγαλύτερη διαφορά που παρατηρήθηκε στη μελέτη, αφορούσε τις εκπομπές μεθανίου, ενός ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου που παράγεται από βοοειδή και πρόβατα, οι οποίες ήταν 93% χαμηλότερες για τις δίαιτες vegan σε σύγκριση με τις δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κρέας.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Nature Food.