ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πιθανή εστία βακτηρίων το πλυντήριο: Τι πρέπει να ξέρετε

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα ανώτερης ενεργειακής απόδοσης οικιακά πλυντήρια μπορούν να αποτελέσουν εστία βακτηρίων επειδή πλένουν τα ρούχα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Πιθανή εστία βακτηρίων το πλυντήριο: Τι πρέπει να ξέρετε
Bigstock

Τα σύγχρονα οικιακά πλυντήρια υψηλής απόδοσης μπορεί να μην εξαλείφουν τα βακτήρια τόσο καλά όσο τα παλαιότερα, λιγότερο αποδοτικά μηχανήματα.

Αυτό το εύρημα έρχεται μετά την ανακάλυψη το 2019 ενός πολυανθεκτικού παθογόνου στα ρούχα βρεφών σε μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών σε γερμανικό νοσοκομείο παίδων, παρά τις κανονικές προφυλάξεις που λαμβάνονται για την εξάλειψη της έκθεσης σε τέτοιου είδους μικρόβια.

Ο τελικός ένοχος, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, βρισκόταν στα πλυντήρια του νοσοκομείου.

Εκεί οι ερευνητές βρήκαν οικιακά πλυντήρια ρούχων αντί για τα συνηθισμένα βιομηχανικά πλυντήρια ρούχων υψηλής θερμοκρασίας που χρησιμοποιούνται συνήθως στα νοσοκομεία, ανέφεραν τότε οι ερευνητές στο περιοδικό Applied and Environmental Microbiology.

Ευτυχώς τα βρέφη εκτέθηκαν μόνο στο ανθεκτικό στα φάρμακα παθογόνο Klebsiella oxytoca αλλά δεν μολύνθηκαν στην πραγματικότητα, είπαν οι ερευνητές.

Τι κρύβεται στο πλυντήριό σας;

Αλλά τα ευρήματα εγείρουν το ερώτημα: Εάν το πρόβλημα ήταν ένα οικιακό πλυντήριο ρούχων, πρέπει οι καταναλωτές να ανησυχούν για τα επιβλαβή βακτήρια που παραμένουν στα πλυντήρια τους στο σπίτι;

Η απάντηση είναι ανάμεικτη: και ναι και όχι.

"Εκείνο ήταν ένα πλυντήριο σε ένα νοσοκομείο, ώστε σίγουρα ήταν έκθετο σε βακτήρια, που ευδοκιμούν σε νοσοκομειακά περιβάλλοντα", είπε ο δρ. Amesh Adalja, επικεφαλής στο Johns Hopkins Center for Health Security.

“Αυτό το βακτήριο είναι ανθεκτικό και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις, αλλά εξακολουθεί να απαιτεί έναν ευαίσθητο ξενιστή. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να εκτεθούν σε ανθεκτικά σε φάρμακα βακτήρια και ακόμη και να γίνουν φορείς τους (όπως πολλοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης) ωστόσο δεν έχουν εμφανιστεί λοιμώξεις”, είπε.

Αλλά για να εξοικονομηθεί ενέργεια, τα σημερινά πλυντήρια υψηλής ενεργειακής απόδοσης πλένουν τα ρούχα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες: κάτω από τους 60°C.

Αυτό σημαίνει ότι περισσότερα βακτήρια επιβιώνουν από τη διαδικασία πλύσης, σημείωσε η δρ. Ricarda M. Schmithausen, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ανώτερη ιατρός στο Ινστιτούτο Υγιεινής και Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Βόννης.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές βρήκαν βακτήρια να αναπτύσσονται στις ελαστικές στεγανοποιήσεις του πλυντηρίου, τα οποία στη συνέχεια εξαπλώνονται κατά τη διάρκεια του κύκλου ξεβγάλματος.

katharisete-plintirio-rouxon.jpg

Μικρός ο κίνδυνος, αλλά υπάρχουν εξαιρέσεις

Ωστόσο, τα περισσότερα βακτήρια είναι καλοήθη ή ακόμη και ωφέλιμα.

“Για όσους από εμάς χρησιμοποιούμε πλύσιμο με κρύο ή ζεστό νερό και σύντομους κύκλους στεγνώματος, κάποια ανθεκτικά μικρόβια θα μείνουν στα λευκά είδη και τα ρούχα μας. Αλλά η πιθανότητα επικίνδυνων, ανθεκτικών βακτηρίων στα πλυντήρια μας είναι πολύ μικρή”, είπε ο δρ. Bruce Hirsch, λοιμωξιολόγος στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο North Shore στο Manhasset της Νέας Υόρκης.

“Όλοι εκτιθέμεθα σε βακτήρια όλη την ώρα και δεν ασθενούμε. Αυτό το περιστατικό υποδηλώνει ότι εάν ένα νοικοκυριό έχει ένα μέλος της οικογένειας με πρόσφατη παρατεταμένη νοσηλεία, θα πρέπει η χρήση του πλυντηρίου να γίνει με ζεστό νερό και παρατεταμένο κύκλο στεγνώματος”, είπε.

Ο δρ. Martin Exner, πρόεδρος και διευθυντής του Ινστιτούτου Υγιεινής και Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βόννης, όπου διεξήχθη η έρευνα, συμφώνησε:

“Πρόκειται για μια αυξανόμενη πρόκληση δημόσιας υγείας, καθώς ο αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν νοσηλευτική φροντίδα στο σπίτι από μέλη της οικογένειας αυξάνεται συνεχώς”, είπε.

Πώς να διατηρείτε το πλυντήριό σας καθαρό

Εάν ζείτε με έναν ηλικιωμένο συγγενή, ένα ευάλωτο νεογέννητο ή απλά θέλετε να είστε σίγουροι για την ασφάλειά σας, μπορείτε να λάβετε ορισμένα μέτρα για να διατηρήσετε τα ρούχα και το πλυντήριό σας απαλλαγμένα από βακτήρια.

“Τα βακτήρια τείνουν να παραμονεύουν στο συρτάρι του απορρυπαντικού, στα λαστιχένια στόμια του κάδου, αλλά και μέσα σε αυτόν”, είπε η δρ. Hilary Metcalf από το Νοσοκομείο Mission στο Orange County της Καλιφόρνια.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα πλυντήρια ρούχων που είναι τοποθετημένα σε υγρά περιβάλλοντα, όπως γκαράζ ή υπόστεγα, καθώς αυτά είναι τα τέλεια περιβάλλοντα για την ανάπτυξη βακτηρίων.

Και μικρόβια όπως το E. coli, η σαλμονέλα και η Klebsiella oxytoca μπορούν να προκαλέσουν πνευμονία, δερματικές λοιμώξεις, κράμπες στην κοιλιά, έμετο και διάρροια, ειδικά σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Είναι σώφρον να καθαρίζετε τα λάστιχα στο πλυντήριο με διάλυμα χλωρίνης 10%, συνιστούν ορισμένοι ειδικοί.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να πλύνετε ολόκληρο το πλυντήριο:

“Μπορεί να φαίνεται περίεργο να... πλένεις το μηχάνημα που πλένει, αλλά το πλύσιμο του πλυντηρίου σας μία φορά το μήνα μπορεί να μειώσει σημαντικά την έκθεση σας σε μικρόβια και λοιμώξεις”, είπε η δρ. Metcalf.

Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε για κάθε κύκλο πλύσης. Αντίθετα, επιλέξτε τις ρυθμίσεις πλύσης σας κατά περίπτωση, ανάλογα με τις ανάγκες σας.

“Το κανονικό ξέπλυμα στο σπίτι θα αφαιρέσει επαρκώς τα κανονικά επίπεδα χώματος. Ωστόσο, εάν έχει λεκέδες από αίμα ή σωματικά υγρά, η διαδικασία πλυσίματος θα πρέπει να ενισχυθεί με απολυμαντικά διαλύματα όπως υπεροξείδιο του υδρογόνου ή χλωρίνη και σε νερό τουλάχιστον 70°C", είπε η ίδια.

Πολλά πλυντήρια έχουν μια ρύθμιση “απολύμανσης” που θα τα φέρει σε αυτές τις υψηλότερες θερμοκρασίες εκτός του κανονικού κύκλου πλύσης.

Και υπάρχει ένα πιο αποτελεσματικό μικροβιοκτόνο που μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε: να στεγνώνετε τα ρούχα έξω στον ήλιο!

“Ένα από τα πιο εντυπωσιακά μικροβιοκτόνα είναι ο ήλιος”, δήλωσε ο CJ Xia, αντιπρόεδρος μάρκετινγκ και πωλήσεων στην εταιρεία Boster Biological Technology. “Μερικοί επιστήμονες λένε μάλιστα να αποφύγετε τη χρήση του στεγνωτηρίου εντελώς”.