ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβήτης: Αρκούν 10'' ηχογραφημένης ομιλίας για 86% επιτυχή διάγνωση

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ένα πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης που αναλύει 10 δευτερόλεπτα ομιλίας είναι ικανό να εντοπίσει με μεγάλη ακρίβεια εάν κάποιος έχει διαβήτη.

Διαβήτης: Αρκούν 10'' ηχογραφημένης ομιλίας για 86% επιτυχή διάγνωση
Bigstock

Ακόμα καλύτερα, σύντομα θα είναι δυνατή η λήψη του ως εφαρμογή σε οποιοδήποτε smartphone.

Μια ομάδα ερευνητών στο Klick Labs ζήτησε από είχε 267 άτομα (που είχαν πρόσφατα υποβληθεί σε τεστ για διαβήτη τύπου 2) να καταγράφουν μια σύντομη φράση στο τηλέφωνό τους έξι φορές την ημέρα για δύο εβδομάδες. Στη συνέχεια έψαξαν για ακουστικές διαφορές μεταξύ εκείνων που είχαν βγει θετικοί και εκείνων που είχαν βγει αρνητικοί για διαβήτη.

Συνδυάζοντας την παρουσία ή την απουσία συγκεκριμένων χαρακτηριστικών στις φωνητικές καταγραφές με την ηλικία, το φύλο, το ύψος και το βάρος των συμμετεχόντων, ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης (AI) προέβλεψε την πιθανότητα διαβήτη. Και το έκανε με 86% ακρίβεια για τους άνδρες και 89% για τις γυναίκες!

“Η σύνθεση της φωνής είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που βασίζεται σε διάφορους παράγοντες του λάρυγγα, του αναπνευστικού και του νευρικού συστήματος. Οτιδήποτε επηρεάζει αυτά τα συστήματα μπορεί να επηρεάσει τη φωνή”, γράφουν οι ερευνητές. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να μην είναι σε θέση να αναγνωρίσουν αυτές τις αλλαγές, αλλά οι υπολογιστές μπορούν να κάνουν πολύ βαθύτερες αναλύσεις.

Ο τόνος και η διακύμανση της φωνής ως διαγνωστικοί παράγοντες διαβήτη

Τα πιο ισχυρά προγνωστικά εργαλεία ήταν ο τόνος και η διακύμανση του τόνου μεταξύ των φορών που καταγράφηκε η φράση. Κάποιες άλλες μέθοδοι προστέθηκαν στην ακρίβεια των προβλέψεων μόνο για ένα φύλο. Για παράδειγμα η φράση "perturbation jitter" ορίστηκε ως προγνωστικό για τις γυναίκες και η φράση "amplitude perturbation quotient shimmer" για τους άνδρες.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει, ότι τα μακροχρόνια υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να βλάψουν τα περιφερικά νεύρα και τις μυϊκές ίνες, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει φωνητικές διαταραχές. Ακόμη και προσωρινές αιχμές στην γλυκόζη αίματος, τις οποίες ο διαβήτης μπορεί να επιδεινώσει, έχουν προταθεί ότι επηρεάζουν την ελαστικότητα των φωνητικών χορδών, αν και αυτό δεν έχει ακόμη αποδειχθεί. Πιο έμμεσα, το άγχος και η κατάθλιψη μπορούν να αλλάξουν τη φωνή των ανθρώπων και ο διαβήτης μπορεί να συμβάλλει και στα δύο.

“Η έρευνά μας υπογραμμίζει σημαντικές φωνητικές διακυμάνσεις μεταξύ ατόμων με και χωρίς διαβήτη τύπου 2 και θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο η ιατρική κοινότητα ελέγχει για διαβήτη. Οι τρέχουσες μέθοδοι ανίχνευσης μπορεί να απαιτούν πολύ χρόνο και κόστος. Η τεχνολογία φωνής έχει τη δυνατότητα να άρει εντελώς αυτά τα εμπόδια”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας, δρ. Jaycee Kaufman.

Διαβήτης: Μια επιδημία του 21ου αιώνα

Τα ποσοστά διαβήτη εκτοξεύονται παγκοσμίως, δημιουργώντας μια από τις πιο σοβαρές κρίσεις υγείας που αντιμετωπίζει ο κόσμος και επιδεινώνοντας πολλά άλλα προβλήματα. Η καθυστερημένη διάγνωση συμβάλλει σημαντικά, καθώς πολλές παρεμβάσεις που αποτρέπουν ή μετριάζουν σε μεγάλο βαθμό τις συνέπειες του διαβήτη γίνονται πολύ αργά.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη εκτιμά ότι σχεδόν οι μισοί ενήλικες με διαβήτη δεν γνωρίζουν την κατάστασή τους. Αναπόφευκτα, το ποσοστό είναι υψηλότερο στις χώρες με συστήματα υγειονομικής περίθαλψης λιγότερο ικανά να αντιμετωπίσουν αυτό που θα ακολουθήσει. Οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν μια εκτίμηση ότι ο αδιάγνωστος διαβήτης θα κοστίζει στον κόσμο 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι το 2030.

Διάφορες εξετάσεις χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό του διαβήτη τύπου 2, αλλά όλες απαιτούν τη συλλογή δειγμάτων αίματος (την οποία ορισμένοι άνθρωποι αποφεύγουν) και την επίσκεψη σε παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και εργαστηριακές εξετάσεις.

Η τεχνολογία φωνής θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στις πρακτικές υγειονομικής περίθαλψης ως ένα προσβάσιμο και προσιτό εργαλείο ψηφιακού ελέγχου”, δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Yan Fossat.

Η Klick Labs σκοπεύει να επαναλάβει την μελέτη με ένα μεγαλύτερο δείγμα, καθώς και να αναζητήσει τρόπους για να βελτιώσει περαιτέρω την ακρίβεια και να διερευνήσει εάν η ανίχνευση μπορεί να περιλαμβάνει και το πόσο καιρό κάποιος έχει αναπτύξει διαβήτη. Ενδιαφέρονται επίσης να επεκτείνουν την έρευνά τους και σε άλλες παθήσεις, όπως ο προδιαβήτης και η υπέρταση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Mayo Clinic Proceedings: Digital Health.