ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς λειτουργεί ο αξονικός τομογράφος: Βίντεο χωρίς το κάλυμμα του μηχανήματος

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι περισσότεροι θα χρειαστεί σε κάποια στιγμή της ζωής μας να κάνουμε μια αξονική τομογραφία.

Πώς λειτουργεί ο αξονικός τομογράφος: Βίντεο χωρίς το κάλυμμα του μηχανήματος
Bigstock

Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας είναι ο στενός, κλειστοφοβικός κύλινδρος στον οποίο πρέπει να μπει και να παραμείνει ακίνητος ο ασθενής για αρκετά λεπτά της ώρας.

Κοιτώντας τον αξονικό τομογράφο εξωτερικά δεν φαίνονται οι πολύπλοκες μηχανικές και ηλεκτρικές δομές που τον κάνουν να λειτουργεί. Και, κυρίως, ελάχιστοι συνειδητοποιούν πως ο μηχανισμός που περιβάλλει τον ασθενή περιστρέφεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα, όπως θα δείτε στα βίντεο που ακολουθούν.

Τι είναι μια αξονική τομογραφία

Η αξονική τομογραφία (CT) συνδυάζει μια σειρά εικόνων ακτίνων Χ που λαμβάνονται από διαφορετικές γωνίες γύρω από το σώμα σας και μέσω υπολογιστή δημιουργεί εικόνες διατομής (φέτες) των οστών, των αιμοφόρων αγγείων και των μαλακών ιστών μέσα στο σώμα σας. Οι εικόνες αξονικής τομογραφίας παρέχουν πιο λεπτομερείς πληροφορίες από τις απλές ακτινογραφίες.

Η αξονική τομογραφία έχει πολλές χρήσεις, αλλά είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για τη γρήγορη εξέταση ατόμων που μπορεί να έχουν εσωτερικά τραύματα ή προβλήματα. Μια αξονική τομογραφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απεικόνιση σχεδόν όλων των μερών του σώματος και χρησιμοποιείται για τη διάγνωση ασθένειας ή τραυματισμού καθώς και για τον προγραμματισμό ιατρικής, χειρουργικής ή ακτινοθεραπείας.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια αξονική τομογραφία για λόγους, όπως:

  • Διάγνωση διαταραχών των μυών και των οστών, όπως όγκοι οστών και κατάγματα
  • Εντοπισμός με ακρίβεια της θέσης ενός όγκου, λοίμωξης ή θρόμβου αίματος
  • Λεπτομερής απεικόνιση πριν από διαδικασίες όπως χειρουργική επέμβαση, βιοψία και ακτινοθεραπεία
  • Εντοπισμός και παρακολούθηση της εξέλιξης καταστάσεων όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, τα οζίδια των πνευμόνων και οι μάζες του ήπατος
  • Παρακολούθηση για την αποτελεσματικότητα ορισμένων θεραπειών, όπως η θεραπεία του καρκίνου
  • Ανίχνευση εσωτερικών τραυματισμών και εσωτερικής αιμορραγίας

Βίντεο: Πώς λειτουργεί ένας αξονικός τομογράφος

Ένας σημαντικός παράγοντας των αξονικών τομογράφων είναι η ταχύτητα περιστροφής. Μια καλή ταχύτητα περιστροφής θα παράγει ταχύτερη χρονική ανάλυση συνοδευόμενη από μείωση της θολότητας κίνησης, η οποία είναι απαραίτητη στην περιοχή της καρδιάς και των πνευμόνων.

Οι πιο σύγχρονοι αξονικοί τομογράφοι έχουν ταχύτητα περιστροφής κάτω από 300 χιλιοστά του δευτερολέπτου σε σύγκριση με τα παλαιότερα μοντέλα που είναι της τάξης των 400-500 χιλιοστών του δευτερολέπτου.

Κατά συνέπεια, ένας αξονικός τομογράφος πρώτης γενιάς των 320 τομών είχε ταχύτητα περιστροφής 500 χιλιοστών του δευτερολέπτου. Αυτά τα πρώιμα μηχανήματα παράγουν πιο θολές εικόνες.

Στο πρώτο βίντεο βλέπετε έναν “γυμνό” αξονικό τομογράφο να λειτουργεί σε τρία επίπεδα ταχύτητας: χαμηλή (στο 0:45” του βίντεο), υψηλή (στο 1':43” του βίντεο) και μέτρια (στο 3':55” του βίντεο).

Στο δεύτερο βίντεο ένας ακτινολόγος που εργαζόταν σε νοσοκομείο στο Vejle της Δανίας κατέγραψε σε βίντεο το εσωτερικό ενός αξονικού τομογράφου, ενώ λειτουργούσε σε πλήρη ταχύτητα.

Το συναρπαστικό βίντεο καταγράφηκε από τον Morten Hjordt και δείχνει τον αξονικό τομογράφο να περιστρέφεται σε υψηλό ρυθμό, χωρίς να κάνει θόρυβο.

Πηγές: hmayoclinic.org, openmedscience.com