ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το αντιυπερτασικό φάρμακο που αντιμετωπίζει το άγχος του αυτισμού

Σινάνη Αικατερίνη

Θα μπορούσε ένα φάρμακο για την αρτηριακή πίεση που κυκλοφορεί από τη δεκαετία του 1960 να βοηθήσει τα άτομα με αυτισμό να ανακουφιστούν από το άγχος;

Το αντιυπερτασικό φάρμακο που αντιμετωπίζει το άγχος του αυτισμού

Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα μελέτης, στην οποία συμμετείχαν 69 άτομα ηλικίας 7 έως 24 ετών με αυτισμό που έλαβαν το φάρμακο, που ονομάζεται προπρανολόλη.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι η προπρανολόλη θα μπορούσε να αποτελέσει μια χρήσιμη παρέμβαση για τη μείωση του άγχους σε άτομα με αυτισμό», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. David Beversdorf, κλινικός γιατρός στο Κέντρο Thompson για τον αυτισμό και τη νευροανάπτυξη του Πανεπιστημίου του Μιζούρι.

«Το φάρμακο αυτό υπάρχει από τη δεκαετία του 1960 και είναι πολύ φθηνό. Μέχρι τώρα, δεν είχαμε κανένα γνωστό φάρμακο που να στοχεύει σε ψυχιατρικά ζητήματα ειδικά για άτομα με αυτισμό, οπότε αυτά τα αποτελέσματα είναι πολύ ελπιδοφόρα και μπορούν να υποστηρίξουν μελλοντικές έρευνες».

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που έλαβαν προπρανολόλη είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα άγχους κατά τον τρίμηνο έλεγχο.

Αν και οι ερευνητές έλεγξαν επίσης τις επικοινωνιακές δεξιότητες των συμμετεχόντων, δεν βρέθηκαν οφέλη που να συνδέονται με τη χρήση της προπρανολόλης.

Ο Beversdorf δήλωσε ότι έχει δει από πρώτο χέρι τα οφέλη της προπρανολόλης για τα άτομα με αυτισμό που παλεύουν με το άγχος.

«Ως ερευνητές, προσπαθούμε με κάθε τρόπο να βελτιώνουμε τη ζωή των ασθενών μας και αισθανόμαστε ικανοποιημένοι που βοηθάμε», δήλωσε ο Beversdorf, ο οποίος είναι επίσης καθηγητής ακτινολογίας, νευρολογίας και ψυχολογικών επιστημών στο πανεπιστήμιο.

«Μπήκα στον τομέα της νευρολογίας θέλοντας να βρω νέες θεραπευτικές επιλογές και παρεμβάσεις προς όφελος των ατόμων με αυτισμό» πρόσθεσε.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Psychopharmacology.