ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το νέο φάρμακο που μειώνει τα τριγλυκερίδια στο μισό

Σινάνη Αικατερίνη

Ένα νέο φάρμακο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων σχεδόν στο μισό, στοχεύοντας έναν γενετικό παράγοντα που προκαλεί υψηλά επίπεδα των λιπιδίων στην κυκλοφορία του αίματος, δήλωσαν ερευνητές.

Το νέο φάρμακο που μειώνει τα τριγλυκερίδια στο μισό

Το ενέσιμο φάρμακο Olezarsen, μείωσε τα επίπεδα τριγλυκεριδίων κατά 49% στη δόση των 50 χιλιοστογραμμαρίων (mg) και κατά 53% στη δόση των 80 mg σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο, ανέφεραν οι ερευνητές.

Το φάρμακο μείωσε επίσης τα επίπεδα δύο ακόμη παραγόντων που συμβάλλουν στην απόφραξη των αρτηριών, της απολιποπρωτεΐνης Β και της «κακής» χοληστερόλης.

Το Olezarsen αναστέλλει τη δραστηριότητα του APOC3, ενός γονιδίου που μειώνει την ικανότητα του ήπατος να φιλτράρει τα τριγλυκερίδια στην κυκλοφορία του αίματος, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι η στόχευση του APOC3 είναι μια πολλά υποσχόμενη νέα οδός για τη μείωση των τριγλυκεριδίων και τη δυνητική μείωση του κινδύνου εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου», δήλωσε ο ερευνητής Δρ. Brian Bergmark, του Τμήματος Καρδιαγγειακής Ιατρικής του Νοσοκομείου Brigham and Women's.

Τα τριγλυκερίδια είναι λιπαρά σωματίδια στην κυκλοφορία του αίματος που συμβάλλουν στον κίνδυνο καρδιακής νόσου, τόσο μόνα τους όσο και σε συνδυασμό με την «κακή» LDL χοληστερόλη, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Οι ερευνητές μελέτησαν 154 ενήλικες που λάμβαναν ήδη θεραπεία για τη μείωση της χοληστερόλης. Τους χώρισαν σε τρεις ομάδες και τους ανέθεσαν να λάβουν είτε εικονικό φάρμακο είτε χαμηλή ή υψηλή δόση Olezarsen, σε μορφή ενέσεων που χορηγούνταν κάθε τέσσερις εβδομάδες για ένα έτος.

Τόσο η μικρή όσο και η μεγάλη δόση του φαρμάκου μείωσαν σχεδόν το ίδιο τα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Το φάρμακο μείωσε επίσης τα επίπεδα της απολιποπρωτεΐνης Β, μιας πρωτεΐνης που μεταφέρει την κακή χοληστερόλη στην κυκλοφορία του αίματος, κατά περίπου 18%, ενώ μείωσε και τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης κατά 23% έως 25%.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι απαιτούνται μεγαλύτερες και πιο μακροχρόνιες μελέτες για την περαιτέρω αξιολόγηση του φαρμάκου, ιδίως της ικανότητάς του να προλαμβάνει τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας στην Ατλάντα στις 7 Απριλίου και δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine.