ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Euromedica: συμβάσεις με Λίβυους και τραπεζική αναδιάρθρωση

Σε συζητήσεις προκειμένου να ενεργοποιήσει νέες συμβάσεις με τοκράτος της Λιβύης- μετά την επιτυχημένη εμπειρία που είχε με την περίθαλψη τωντραυματιών του κράτους-  βρίσκεται η διοίκηση της Euromedica.
Euromedica: συμβάσεις με Λίβυους και τραπεζική αναδιάρθρωση

Αρνητικά αποτελέσματα καταγράφειτο 9μηνο της Euromedica, οι μετοχές της οποίας διαπραγματεύονταιστην κατηγορία της Επιτήρησης.

Ωστόσο η διοίκηση της εταιρείας,βρίσκεται σε συζητήσεις προκειμένου να ενεργοποιήσει νέες συμβάσεις με τοκράτος της Λιβύης- μετά την επιτυχημένη εμπειρία που είχε με την περίθαλψη τωντραυματιών του κράτους- και ήδη τα νέα περιστατικά έχουν έλθει στην χώρα μας τηντελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου. Η Διοίκηση εκτιμά ότι η τρέχουσα σύμβαση θαεξελιχθεί θετικά, για την ρευστότητα και την πληρότητα των μονάδων του Ομίλουκαι της Εταιρείας.

Εξάλλου, η Διοίκηση τουΟμίλου λαμβάνοντας υπόψη το εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό και επιχειρηματικόπεριβάλλον, και εξαιτίας των ληξοπρόθεσμων υποχρεώσεών της, προσπαθεί μέσωσυγκεκριμένων ενεργειών να επιτύχει βιώσιμη χρηματοοικονομική δομή.


Επίσης, βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τα τραπεζικά ιδρύματα με σκοπότην αναδιάρθρωση του υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού.


Η Διοίκηση του Ομίλου προτίθεται να προβεί σε μια σειρά πρόσθετων ενεργειών γιατην ενίσχυση της ρευστότητάς του, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:

- Η πρόσφατη Γενική Συνέλευση της Εταιρείας την 24/7/2013, αντιλαμβανόμενη τιςεξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στην αγορά χρήματος και κεφαλαίου,αποφάσισε να επανεξετάσει την δυνατότητα αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με καταβολήμετρητών μελλοντικά, όταν οι συνθήκες δεν θα καθιστούν την υλοποίηση μιαςτέτοιας απόφασης εξαιρετικά δυσχερή έως αδύνατη.

- Η κατά περίπτωση αποεπένδυση σε πάγια περιουσιακά στοιχεία και συμμετοχικούενδιαφέροντος επιχειρήσεις, στην περίπτωση που υπάρξουν συμφέρουσες επενδυτικέςπροτάσεις καθώς και η επανεξέταση διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας τουΟμίλου με σκοπό την αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση της.

- Η τροποποίηση των πιστωτικών όρων με τους κύριους προμηθευτές του Ομίλου, μεσκοπό α) την αναλογική μετακύλιση του κουρέματος των παλαιών απαιτήσεων απόασφαλιστικούς φορείς και β) την σύγκλιση των χρόνων αποπληρωμής των εμπορικώντου υποχρεώσεων και είσπραξης των εμπορικών του απαιτήσεων, λαμβάνοντας υπόψητο χρονοδιάγραμμα είσπραξης από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

- Η διοικητική και οργανωτική αναδιάρθρωση του Ομίλου.


Επιπλέον, στο πλαίσιο εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικήςσταθερότητας και με στόχο την τήρηση των εγκεκριμένων πιστώσεων τουπροϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος για το 2013 δεν μπορεί να υπερβεί το ποσότων € 520 εκ. για νοσηλεία (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ), ενώ για διαγνωστικέςεξετάσεις και φυσιοθεραπεία το ποσό των € 370 εκ., την 23/7/2013 ψηφίστηκε ο Ν.4172/2013, στο άρθρο 100 του οποίου καθορίζεται ο μηχανισμός αυτόματηςεπιστροφής. Οι διατάξεις του εν λόγω άρθρου έχουν αναδρομική ισχύ από 1/1/2013και διάρκεια έως 31/12/2015. Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο εν λόγω άρθρο, σεεξάμηνη βάση θα υπολογίζεται το ποσό επιστροφής (clawback) που αντιστοιχεί σεκάθε συμβεβλημένο ιδιώτη πάροχο υπηρεσιών υγείας στη βάση της διαφοράς μεταξύτης προϋπολογισμένης και της πραγματικής δαπάνης.

Τέλος να σημειωθεί, ότι οι κλινικές του Ομίλου, καθώς επίσης και οι λοιπέςκλινικές του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ), έχουν προσφύγει στο Συμβούλιοτης Επικρατείας για την ακύρωση των ανωτέρω υπουργικών αποφάσεων. Οι εν λόγωπροσφυγές, θα εκδικασθούν στις 17 Δεκεμβρίου.

Αναφορικά με τα αποτελέσματά τηςεταιρείας, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στο πρώτο εννεάμηνο του2013 σε € 131.391 έναντι € 176.040 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνονταςμείωση της τάξεως του 25,4%.

Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικώναποσβέσεων σε ενοποιημένο επίπεδο ανήλθαν σε ποσό € 24.170 έναντι € 30.751 κατάτην αντίστοιχη περσινή περίοδο.