ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Συνέδριο Κλινικών Μελετών: μία μεγάλη επενδυτική ευκαιρία για την χώρα

Μία μεγάλη επενδυτική ευκαιρία - αφού για κάθε 1 θέση ερευνητήβιοτεχνολογίας δημιουργούνται ταυτόχρονα άλλες 5 θέσεις εργασίας στην αλυσίδατου φαρμάκου- αποτελούν για την χώρα μας οι Κλινικές Μελέτες, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Roche Hellas κ.  Alexander Zehnder.
Συνέδριο Κλινικών Μελετών: μία μεγάλη επενδυτική ευκαιρία για την χώρα

Για μια υπόθεση χαμένωνευκαιριών, μίλησε ο Δ/νων Σύμβουλος της ROCHE Ελλάς Α.Ε. κ. Alexander Zehnder στο συνέδριο για τις Κλινικές Μελέτες (Clinical Research Conference) που οργανώνει σήμερα και αύριο στο κτίριο της Εθνικής Ασφαλιστικής η Ethos Media.

Ο AlexanderZehnder ανέφερε ότι η Ελλάδα υπολείπεται κατά πολύ του μέσου όρου των χωρών τηςΕΕ στο τομέα των κλινικών μελετών, ειδικά σε σχέση με χώρες με τα ίδιαπληθυσμιακά κριτήρια. Οι κλινικές μελέτες θα μπορούσαν να είναι μια μεγάληεπενδυτική ευκαιρία που θα μπορούσε να δίνει η χώρα μας στη φαρμακευτικήβιομηχανία, δίνοντας ταυτόχρονα λύση και στο θέμα της ανεργίας, καθώς – όπωςανέφερε – κάθε 1 θέση ερευνητήβιοτεχνολογίας δημιουργεί ταυτόχρονα άλλες 5 θέσεις εργασίας στην αλυσίδατου φαρμάκου, ενώ όλες αυτές οι θέσεις είναι αμοιβόμενες άνω του μέσω όρου, προσθέτοντας, ότι «η φαρμακευτική έρευνα και ανάπτυξη είναι μιαδιαδικασία με μεγάλο κόστος και ρίσκο για τις εταιρείες, αφού από τις5.000 κλινικές μελέτες, μόνο το 16% λαμβάνει έγκριση»


Τα καταπληκτικό δε είναι ότι – όπως ανέφερε ο κ. Zehnder – η Ελλάδα πληροί μιασειρά από δύσκολες προϋποθέσεις για την διενέργεια κλινικών δοκιμών (όπως π.χ.πληθυσμιακά κριτήρια, αριθμός δημόσιων νοσοκομείων και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων,μεγάλος αριθμός γιατρών και χαμηλό κόστος διεξαγωγής των κλινικών μελετών), ενώαπό την αντίθετη πλευρά, υπάρχουν μια σειρά από εμπόδια για την εγκαθίδρυση τηςΕλλάδας ως προτιμητέα χώρα για τη διεξαγωγή κλινικών μελετών. Τα εμπόδια αυτάέχουν να κάνουν με τη γραφειοκρατία (διοικητικές διαδικασίες, πολύπλοκεςδιαδικασίες εγκρίσεων) αλλά κατά βάση, με την απουσία πολιτικής βούλησης για ναφτιαχτεί ένα πλαίσιο τέτοιο ώστε να μπορούν να διενεργηθούν με διαφάνεια, μέσαστα νόμιμα πλαίσια και χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες.

Ουσιαστικά, όπωςχαρακτηριστικά είπε ο Alexander Zehnder, το «Οικοσύστημα ΦαρμακευτικήςΚαινοτομίας» στην Ελλάδα, χαρακτηρίζεται ως μη ευνοϊκό για επενδύσεις στηνΈρευνα & Ανάπτυξη, με πολιτική και νομική αβεβαιότητα, περικοπές σε τιμές,rebates & clawbacks και ουσιαστικά χωρίς υποστήριξη στις νέες θεραπείες.


Κλείνοντας, ο κ. Zehnder τόνισε ότι πέρα και πάνω από οικονομικά στοιχεία καιδείκτες, οι κλινικές μελέτες ωφελούν τελικά τους ασθενείς, δίνοντάς τους τηδυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες, οι οποίες μπορεί νααποβούν κρίσιμες για το προσδόκιμο ζωής τους.