ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Euromedica: βελτιωμένα αποτελέσματα, νέες συμβάσεις με Λιβύη & ιατρικός τουρισμός στην ατζέντα

Στην σύναψη νέων συμβάσεων με το υπουργείο Υγείας της Λιβύης προχώρησε η διοίκηση της Euromedica με στόχο να ενισχύσει ακόμη περισσότερο το χαρτοφυλάκιό της, καθώς στον επανασχεδιασμό της επιχειρηματικής της ατζέντας, εντάσσεται η συνειδητοποιημένη- όπως αναφέρει- στροφή στις αγορές του εξωτερικού.

Euromedica: βελτιωμένα αποτελέσματα, νέες συμβάσεις με Λιβύη & ιατρικός τουρισμός στην ατζέντα

Οι εν λόγω συμβάσεις ενεργοποιήθηκαν στην λήξη της συγκριτικής χρήσεως 2013, συνεισφέροντας τόσο στην πληρότητα των μονάδων της Εταιρείας όσο και στα οικονομικά αποτελέσματα της κλειόμενης περιόδου, αναφέρει η διοίκηση της εισηγμένης.

Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών της Εταιρείας και του Ομίλου αυξήθηκε κατά € 12.833 λόγω των ανωτέρω συμφωνιών. Η εν λόγω συνεργασία αναμένεται να συνεχιστεί και κατά τα επόμενα τρίμηνα της τρέχουσας χρήσης.

Στο πλαίσιο του επιχειρηματικού επανασχεδιασμού της διοίκησης της εταιρείας, οι προσπάθειες της Διοίκησης επικεντρώνονται στην υλοποίηση συγκεκριμένων ενεργειών με στόχο την επίτευξη βιώσιμης χρηματοοικονομικής δομής και θετικών λειτουργικών ταμειακών ροών, οι οποίες θα διασφαλίσουν την ικανότητα αποπληρωμής των υποχρεώσεων και θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση της αναχρηματοδότησης του τραπεζικού δανεισμού.

Σημειώνεται ότι ο Όμιλος βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τα τραπεζικά ιδρύματα με σκοπό την αναδιάρθρωση του υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για την είσπραξη των απαιτήσεων από τα Δημόσια Ασφαλιστικά Ταμεία. Παράλληλα, συνεχίζονται οι ενέργειες για την διεύρυνση των διεθνών δραστηριοτήτων του Ομίλου, κυρίως στις αγορές της Μέσης Ανατολής, της βορείου Αφρικής και των Βαλκανίων, με σχετικές επενδυτικές επαφές να βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ περαιτέρω ενέργειες γίνονται και για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού και την διασύνδεση των επιτυχημένων μονάδων του Ομίλου στην Ελλάδα με κατοίκους ξένων χωρών.

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα της εισηγμένης για το πρώτο τρίμηνο του 2014, έχουν ως εξής:

Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων σε ενοποιημένο επίπεδο ανήλθαν σε ποσό € 9.602 έναντι € 7.949 κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η αύξηση των ενοποιημένων κερδών προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων αποδίδεται κυρίως στην αύξηση του ενοποιημένου κύκλου εργασιών, όπως αναφέρεται ανωτέρω, σε συνδυασμό με την επιτυχή υλοποίηση αποφάσεων που οδήγησαν στη μείωση των λειτουργικών εξόδων.

Στις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις της περιόδου που έληξε την 31/3/2014 η Διοίκηση της Εταιρείας προχώρησε στην αναγνώριση μέρους μόνο των σχετικών δουλευμένων εσόδων (πωλήσεων) προς τον ασφαλιστικό οργανισμό ΕΟΠΥΥ, λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις για την εφαρμογή rebate & clawback και στο πλαίσιο τήρησης της αρχής της συντηρητικότητας κατά την παρουσίαση των οικονομικών καταστάσεων.

Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε στο πρώτο τρίμηνο του 2014 σε 45,1 εκ. ευρώ έναντι 43,6 εκ. ευρώ το 2013, ενώ προ των επιπτώσεων από το rebate και το clawback ανήλθε στο πρώτο τρίμηνο του 2014 σε 55,9 εκ. ευρώ έναντι 43,6 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι σημειώνοντας αύξηση κατά 28,0%. Η αύξηση αυτή αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην ενίσχυση της πληρότητας των μονάδων υγείας του Ομίλου, απόρροια των νέων συμβάσεων με πελάτες του εξωτερικού, στοιχείο που αντιστάθμισε τις αρνητικές επιδράσεις που προήλθαν από τη παρατεταμένη οικονομική ύφεση της ελληνικής οικονομίας που επηρέασε και τον ιδιωτικό τομέα υγείας.

Αντίστοιχη βελτίωση είχε και η κερδοφορία του Ομίλου με τα ενοποιημένα μικτά κέρδη να διαμορφώνονται στο πρώτο τρίμηνο του 2014 σε 12,8 εκ. ευρώ έναντι ζημιών 0,4 εκ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2013, παρά τις προβλέψεις ύψους 10,8 εκ. ευρώ & 10,2 εκ. ευρώ αντίστοιχα, που σχηματίστηκαν για την κάλυψη ενδεχόμενης επιβάρυνσης από την εφαρμογή των διατάξεων για το clawback και το rebate από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ. Σημειώνεται ότι τόσο η Euromedica όσο και οι υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου έχουν προσφύγει κατά των συγκεκριμένων υπουργικών αποφάσεων στο ΣτΕ διεκδικώντας την ακύρωση τους.

Σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στο πρώτο τρίμηνο του 2014 σε 9,6 εκ. ευρώ έναντι ζημιών 2,3 εκ. ευρώ το 2013. Σημειώνεται ότι μη λαμβάνοντας υπόψη τις ανωτέρω αναφερόμενες προβλέψεις το EBITDA το πρώτο τρίμηνο του 2014 διαμορφώνεται σε κέρδη 20,4 εκ. ευρώ, έναντι 7,9 εκ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2013, αυξημένο κατά 156,9%, ως αποτέλεσμα των εντατικών προσπαθειών του Ομίλου στην κατεύθυνση της περιστολής λειτουργικών δαπανών σε συνδυασμό με τη διατήρηση ισχυρού μεριδίου αγοράς, κεφαλαιοποιώντας την ευρεία γεωγραφική διασπορά των μονάδων του Ομίλου και την υψηλή εξειδίκευσης του προσωπικού.

Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2014 κερδοφόρα στο ύψος των 0,3 εκ. ευρώ έναντι ζημιών 11,2 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε κέρδη 0,9 εκ. ευρώ έναντι ζημιών 3,4 εκ. ευρώ το 2013.