ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Novartis: Όταν το επιχειρείν συμβαδίζει με την κοινωνική ευαισθησία & την προσφορά στους ασθενείς

Novartis: Όταν το επιχειρείν συμβαδίζει με την κοινωνική ευαισθησία & την προσφορά στους ασθενείς

Στην «καρδιά» της κουλτούρας της βρίσκεται η ασθενοκεντρική προσέγγιση, η έμφαση στα δικαιώματα των ασθενών, και η ηθική στο επιχειρείν, μία στρατηγική που αποτελεί δομικό και αναπόσπαστο στοιχείο της φιλοσοφίας της, όπως προκύπτει από την Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας (ΕΕΥ) 2013-2015, που παρουσίασε χθες, η διοίκηση της φαρμακευτικής Novartis

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Αυτη ακριβώς η έμφαση στον ασθενή, αποτελεί τη μακροπρόθεσμη δέσμευση της εταιρείας, στην εξέλιξη της ιατρικής πρακτικής και στη φιλοσοφία του βιώσιμου επιχειρείν.

Η ασθενοκεντρική της προσέγγιση μάλιστα, αποτελεί σημείο αναφοράς στη χάραξη προτεραιοτήτων ΕΥ, την οποία εστιάζει σε δύο βασικούς τομείς: την επέκταση της πρόσβασης στην υγεία και στην υπεύθυνη επιχειρηματική δραστηριότητα.

Εμπιστοσύνη στην ελληνική αγορά

Ταυτόχρονα, η εταιρεία δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά (επιλέγοντας ελληνικές φαρμακοβιομηχαίες να συνεργαστεί) παρά τις τεράστιες δυσκολίες και τα μνημονιακά μέτρα (clawback, rebate, νοσοκομειακό clawback) εξακολουθεί και επενδύει, με περισσότερες από 180 κλινικές μελέτες που ξεπερνούν τα 18,8 εκατ. ευρώ και με ένα βαρύ χαρτοφυλάκιο 33 νέων φαρμάκων (με εγκρίσεις σε σκευάσματα όπως το πολλαπλούν μυέλωμα και το μελάνωμα) που βρίσκονται ante portas.

Ειδικότερα, όπως ανέφεραν ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis Hellas, Riccardo Canevari, και η επικεφαλής του τμήματος Επικοινωνίας κυρία Φωτεινή Μπαμπανάρα, για τη Novartis Hellas, η ΕΥ (Εταιρική Υπευθυνότητα) σχετίζεται πρωτίστως με την κάλυψη και διαχείριση των αναγκών και προσδοκιών των ασθενών και των φροντιστών τους, των ενώσεων ασθενών, των επαγγελματιών υγείας, της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας, των εργαζομένων, των συνεργατών και προμηθευτών της εταιρείας και άλλων ενδιαφερομένων μερών, στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης επιτυχίας και βιώσιμης ανάπτυξης.

Έρευνα και Καινοτομία, ο άλλος στρατηγικός πυλώνας

Για τη Novartis, η επένδυση στην Έρευνα και την Ανάπτυξη νέων και καινοτόμων φαρμάκων είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς προσυπογράφει το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στην υγεία και επενδύει στην ανακάλυψη και ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων για να καλύψει ανεκπλήρωτες θεραπευτικές ανάγκες σε συνεργασία με επαγγελματίες υγείας, κυβερνητικούς φορείς και ρυθμιστικές αρχές.

Παράλληλα η εταιρία υποστηρίζει με συνέπεια κοινωνικές και επιστημονικές πρωτοβουλίες όπως δωρεές φαρμάκων, δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις, προγράμματα πρώιμης πρόσβασης ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, δωρεές προς Δημόσια Νοσοκομεία και Πανεπιστημιακές Κλινικές για τη στήριξη ερευνητικών έργων.

Εκστρατείες και Ολιστικά Προγράμματα

Η Novartis Hellas εκπονεί προγράμματα πρόληψης και ενημέρωσης κοινού σε όλη τη χώρα, εκστρατείες ευαισθητοποίησης για σημαντικά νοσήματα (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, δερματικά νοσήματα, πολλαπλή σκλήρυνση, κυστική ίνωση και σπάνιες παθήσεις) σε συνεργασία με επιστημονικές εταιρείες και συλλόγους ασθενών καθώς και για τα δικαιώματα των ασθενών, με την αιγίδα της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Novartis έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη προγραμμάτων ολιστικής υποστήριξης και ενδυνάμωσης ασθενών παρέχοντάς τους τα απαραίτητα εργαλεία, ώστε να αντεπεξέλθουν με σθένος και αυτοπεποίθηση στον αγώνα τους, με χαρακτηριστικό, πρόσφατο παράδειγμα την πρωτοβουλία για γυναίκες ασθενείς με καρκίνο του μαστού (με τον εμβληματικό τίτλο: Είσαι Γυναίκα Είσαι δύναμη).

Επενδύσεις κόντρα στην ύφεση

Κατά την τριετία 2013-2015, η Novartis Hellas επένδυσε συνολικά €138,2 εκ. στην ελληνική κοινωνία, μέσω Έρευνας και Ανάπτυξης, πληρωμών φόρων, μισθοδοσίας 500 περίπου εργαζομένων, δωρεών και χορηγιών.

Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις για τη διεξαγωγή περισσότερων από 180 κλινικών μελετών ξεπερνούν τα €18,8εκ. και η συνεργασία της με ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες όπως Demo, Elpen, Famar, Pharmathen,WinMedica για την παραγωγή και την προώθηση φαρμακευτικών σκευασμάτων, πραγματοποιείται μέσα από επένδυση €80 εκ. Η εταιρία διατηρεί το ποσοστό των αγορών της από εγχώριους προμηθευτές στο 88% ενισχύοντας περαιτέρω την εγχώρια οικονομία. Εξέχουσα θέση κατέχει επίσης και η επένδυση για κοινωνικά προγράμματα, δωρεές και χορηγίες, που άγγιξε τα €9,4 εκ. με ενεργή υποστήριξη περισσότερων από 35 συλλόγων ασθενών. Τέλος, η Novartis υλοποιεί προγράμματα ανακύκλωσης, μείωσης εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου και, μεταξύ άλλων, πέτυχε και τη μείωση της κατανάλωσης νερού κατά 7,8% σε σχέση με το 2010.

Ηγέτης με κοινωνικό πρόσωπο

Ο κ. Riccardo Canevari, πρόσθεσε ακόμη: «Η Novartis Hellas εδώ και 20 χρόνια έχει αποδείξει ότι βρίσκεται δίπλα στον ασθενή και στην ελληνική κοινωνία, καθώς η χώρα δοκιμάζεται από τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων χρόνων, ενισχύεται η ευθύνη μας, ως ηγέτιδα εταιρεία, να βρισκόμαστε δίπλα στους Έλληνες ασθενείς και πολίτες χωρίς πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Εμείς είμαστε εδώ και θα παραμείνουμε εδώ, ώστε να δίνουμε στο σωστό ασθενή, τη σωστή θεραπεία, τη σωστή στιγμή, το συντομότερο δυνατόν. Κανένας ασθενής που λαμβάνει τα φάρμακά μας, δεν θα μείνει ποτέ χωρίς την κατάλληλη θεραπεία γι’ αυτόν, ανεξαρτήτως των οικονομικών και κοινωνικών συγκυριών.»

Όπως τόνισε ακόμη, επενδύουμε στην Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια και αυτό ευελπιστούμε πως θα πράξουμε και τα επόμενα χρόνια, αλλά σίγουρα έχει σημασία να γίνουν βασικές μεταρρυθμίσεις στην φαρμακευτική αγορά και φυσικά να πάψουν σταδιακά τα ανάλγητα μέτρα για την επιχειρηματικότητα, όπως το clawback και rebate.

Σχετικά με το προφίλ της Έκθεσης (ΕΕΥ)

Η Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας (ΕΕΥ) 2013-2015 έχει συνταχθεί σύμφωνα (“in accordance-Core”) με τις Κατευθυντήριες Οδηγίες Σύνταξης Απολογισμών Βιωσιμότητας GRI G4, με στόχο να ανταποκριθεί στις ανάγκες και στις προσδοκίες των ενδιαφερομένων μερών της εταιρείας και να παρουσιάσει τον τρόπο με τον οποίο η Novartis Hellas διαχειρίζεται τις πιο ουσιαστικές επιδράσεις της στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης.

Για τον προσδιορισμό των περιεχομένων της Έκθεσης, η Novartis Hellas διεξήγαγε ανάλυση ουσιαστικότητας βάσει των οδηγιών GRI G4. Επιπλέον, η εταιρεία προετοίμασε την Έκθεση ώστε να δημοσιοποιήσει τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζει και ακολουθεί τις οδηγίες του ISO26000, το ΑΑ1000APS, τις Δέκα Αρχές του Οικουμενικού Συμφώνου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, καθώς και να παρουσιάσει τη συνεισφορά της ως προς την επίτευξη των παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε.

H κατάρτιση της Έκθεσης έχει υλοποιηθεί με την υποστήριξη της Ernst & Young Hellas.

BEST OF NETWORK

Δημήτρης Λιγνάδης: Οδηγείται στις φυλακές Τρίπολης μετά την απόφαση για προφυλάκιση

Κούγιας για προφυλάκιση Λιγνάδη: Γιατί χρειάστηκαν 5 ώρες διάσκεψη για μια δικογραφία με 10 φύλλα;

Lockdown: Το στοίχημα του Πάσχα και τα σενάρια για σχολεία, καταστήματα, εστίαση

Βεβαίωση μετακίνησης εργαζομένων: Τι θα ισχύει από 1η Μαρτίου - Όλες οι αλλαγές

Προκαταβολή σύνταξης: Πώς θα δοθούν τα 384 ευρώ - Τι πρέπει να προσέξετε

Βίντεο-ντοκουμέντο από άγρια ληστεία: Έριξαν υπάλληλο φούρνου πάνω σε τζαμαρία - «Θα πεθάνεις»

Ψάλτου για Φιλιππίδη: Έτρεμα να βγω στη σκηνή, με χτυπούσε με μένος – Η καταγγελία που σοκάρει

Τούρκοι πιλότοι: «Ουρλιαχτά» μέσα στο κοκ πιτ - Να ποιοι ρίχνουν θερμοβολίδες για να ξεφύγουν

Θεσσαλονίκη: Βίντεο – ντοκουμέντο από το δυστύχημα με νεκρό οδηγό μηχανής που έπεσε σε λεωφορείο

Survivor spoiler - «Βόμβα»: Nέα οικειοθελής αποχώρηση από το reality;

Ανδρέας Μικρούτσικος: «Λύγισε» μιλώντας για τον αδελφό του – Η αποκάλυψη για υπόθεση βιασμού

Κάτια Ταραμπάνκο: Η εξομολόγηση για το Survivor - «Θέλησα να σώσω τον εαυτούλη μου»