ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Κάνναβη: Ήρθε η ώρα και για την κλωστική εφαρμογή της μετά την φαρμακευτική;

Είναι γνωστές πλέον οι θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης, ενώ με το θεσμικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε πρόσφατα, δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να γίνουν γνωστές και οι επιχειρηματικές, σε μία περίοδο μάλιστα που η χώρα μας έχει ανάγκη από τόνωση της αγοράς εργασίας.

Κάνναβη: Ήρθε η ώρα και για την κλωστική εφαρμογή της μετά την φαρμακευτική;

Ειδικότερα, τις πρόσφατες αναφορές του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, για επικείμενη αύξηση των εκτάσεων ενισχύουν δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα στον Κυριακάτικο Τύπο, για απόφαση μεγάλου ομίλου που φέρεται να σχεδιάζει επενδύσεις στην αξιοποίηση τόσο της κλωστικής όσο και της φαρμακευτικής κάνναβης.

Επίσης, η βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ Χρυσούλα Κατσαβριά- Σιωροπούλου, σε ερώτησή της στη Βουλή, ανέφερε ότι η εισαγωγή της καλλιέργειας της κλωστικής κάνναβης στην Ελλάδα μπορεί ενδεχομένως να αποτελέσει μια νέα προοπτική για την ελληνική γεωργία, καθώς πρόκειται για μια κερδοφόρα εναλλακτική καλλιέργεια που βρίσκει πλήθος βιομηχανικών εφαρμογών. Η καλλιέργεια αυτή αφενός είναι σχετικά εύκολη καθώς οι εδαφικές και κλιματικές συνθήκες είναι ευνοϊκές και απαιτεί λιγότερους πόρους σε νερό και λιπάσματα σε σύγκριση, για παράδειγμα, με άλλες ποτιστικές καλλιέργειες. Αφετέρου η κάνναβη θα μπορούσε να στηρίξει μια αλυσίδα δραστηριοτήτων με προφανείς θετικές επιδράσεις στην απασχόληση και το εισόδημα των αγροτών που θα το καλλιεργήσουν.

Σημειώνεται ότι μετά και τη δημιουργία ρυθμιστικού πλαισίου για την καλλιέργεια κάνναβης που ξεκαθάρισε το θολό τοπίο γύρω από το φυτό, ο ΕΛΓΟ-Δήμητρα έχει αναλάβει την ευθύνη της δημιουργίας οδηγού καλλιέργειας ποικιλιών βιομηχανικής κάνναβης και της αξιολόγησης των ποικιλιών βιομηχανικής κάνναβης.

Επίσης, το Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Βάμβακος Καρδίτσας, το οποίο αποτελεί τμήμα του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού Δήμητρα, είναι διαπιστευμένο από το ΕΣΥΔ και μένει να λάβει εξουσιοδότηση από τον οργανισμό προκειμένου να υποστηρίξει την καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης.

Διαβάστε ακόμη

Νόμος του κράτους η χρήση της κάνναβης για ιατρικούς λόγουςΕξαρτήσεις στην Ελλάδα: Το ΚΕΘΕΑ μεγάλο στήριγμα - Διαρκής η αύξηση της κάνναβη