ΥΓΕΙΑ

Γιατί η κάνναβη ανοίγει την όρεξη - Τι σημαίνει αυτό για τους καρκινοπαθείς

Σινάνη Αικατερίνη

Είναι γνωστό ότι το κάπνισμα κάνναβης ανοίγει την όρεξη. Έρευνα αποκαλύπτει τι συμβαίνει στον εγκέφαλο και πόσο χρήσιμη είναι αυτή η γνώση για καρκινοπαθείς.

Γιατί η κάνναβη ανοίγει την όρεξη - Τι σημαίνει αυτό για τους καρκινοπαθείς

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πολιτείας Ουάσινγκτον εξέθεσαν αρουραίους και ποντίκια σε ατμούς κάνναβης προκειμένου να διεγείρουν ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την όρεξη. Στη συνέχεια κατέγραψαν τη διατροφική συμπεριφορά των τρωκτικών προκειμένου να εξετάσουν πόσο συχνά έτρωγαν.

Ο Ντόναλντ Άμπραμς, ογκολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, δεν συμμετείχε στην έρευνα. Θεωρεί ωστόσο ότι τα αποτελέσματα αποτελούν χρήσιμη συμβολή στις υπάρχουσες έρευνες γύρω από την ιατρική χρήση της κάνναβης. «Τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να βοηθήσουν ανθρώπους που υποβάλλονται σε αντικαρκινική θεραπεία και σε πολλές περιπτώσεις τους κόβεται η όρεξη. Για τους ασθενείς όμως είναι ζωτικής σημασίας να τρώνε αρκετά για να διατηρούν τις δυνάμεις τους».

Τι μας σηκώνει από τον καναπέ για να πάμε στην κουζίνα

Η διατροφική συμπεριφορά των αρουραίων και των ποντικών έδειξε ότι μετά την εισπνοή ατμών κάνναβης αναζητούσαν τροφή συχνότερα. Στη συνέχεια οι ερευνητές ανέλυσαν τη δραστηριότητα των νευρώνων και διαπίστωσαν ότι η κάνναβη ενεργοποιούσε μια μικρή ομάδα συγκεκριμένων νευρώνων στον υποθάλαμο. Ο υποθάλαμος ελέγχει την όρεξη αλλά και άλλες σημαντικές λειτουργίες όπως η θερμοκρασία του σώματος και η διάθεση.

Όταν ενεργοποιούνται οι εν λόγω νευρώνες, ενεργοποιείται ένας σημαντικός αριθμός νευρωνικών σημάτων που σχετίζονται με τα κίνητρα και την κίνηση. Αυτό είναι που μας κάνει να σηκωθούμε από τον καναπέ για να αναζητήσουμε γλυκά και πατατάκια στα ντουλάπια και τα συρτάρια της κουζίνας.

Στη συνέχεια οι ερευνητές ανέλυσαν την αλληλεπίδραση μεταξύ των χημικών ουσιών της κάνναβης και της εγκεφαλικής δραστηριότητας που σχετίζεται με την όρεξη και την πρόσληψη τροφής. Η κάνναβη απελευθερώνει χημικές ουσίες, γνωστές ως κανναβινοειδή: Δέλτα-9-τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και κανναβιδιόλη (CBD).

Η κάνναβη ανακουφίζει και θεραπεύει

Εδώ και χρόνια επιστήμονες διερευνούν τις ιδιότητες της κάνναβης που διεγείρουν την όρεξη. Ελπίζουν ότι η ιατρική κάνναβη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παράδειγμα σε άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία και ως εκ τούτου δεν έχουν όρεξη ή σε άτομα που πάσχουν από ανορεξία.

Στις ΗΠΑ, αλλά και άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η χρήση κάνναβης εξακολουθεί να είναι παράνομη.Από την 1η Απριλίου 2024 θα επιτραπεί περιορισμένη χρήση της στη Γερμανία. Σε αμερικανικές πολιτείες, όπως το Κολοράντο και η Καλιφόρνια, όπου η κάνναβη διατίθεται σε καταστήματα με ειδική άδεια, απαγορεύεται πάντως η χρήση της για ιατρικούς λόγους.

Ο αμερικανός ογκολόγος Ντόναλντ Άμπραμς θεωρεί ότι η χρήση κάνναβης έχει σαφώς θετική επίδραση και εξηγεί: «Η κάνναβη είναι η μόνη θεραπεία για τη ναυτία που ανοίγει επίσης την όρεξη. Είναι επίσης καλή στην αντιμετώπιση του άλγους, της αϋπνίας, του άγχους και της κατάθλιψης, οπότε είναι κάτι που συστήνω συχνά σε ανθρώπους που ζουν με καρκίνο ή έχουν θεραπευθεί από την ασθένεια», τονίζει ο Ντόναλντ Άμπραμς, ο οποίος συστήνει τη χρήση κάνναβης εδώ και 40 χρόνια, αλλά δεν του επιτρέπεται να την συνταγογραφήσει.

Πηγή: DW