ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η συχνή χρήση χασίς προκαλεί ψύχωση

Όσο συχνότερη είναι η χρήση χασίς, τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες εκδήλωσης ψύχωσης για τον χρήστη.

Η συχνή χρήση χασίς προκαλεί ψύχωση

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το King's College του Λονδίνου (KCL), διαπίστωσαν ότι το χασίς τριπλασιάζει τον κίνδυνο ψύχωσης στους σποραδικούς χρήστες του και τον πενταπλασιάζει σε όσους κάνουν καθημερινή χρήση.

Τα ευρήματα αυτά, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Lancet Psychiatry», υποδηλώνουν ότι οι ισχυρές δόσεις κάνναβης μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας.

Στη σχετική μελέτη συμμετείχαν 410 εθελοντές με ψύχωση και 370 υγιή άτομα, ηλικίας 18 έως 65 ετών, από το νότιο Λονδίνο, το οποίο είναι μία από τις περιοχές της Βρετανίας με τα υψηλότερα ποσοστά ψύχωσης στους κατοίκους του.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι εθελοντές που έκαναν χρήση χασίς είχαν αυξημένο κίνδυνο να πάσχουν από ψυχώσεις έναντι όσων έκαναν χρήση μαριχουάνας ή δεν έκαναν χρήση.

Η διαφορά αυτή πιστεύεται πως οφείλεται στο ότι το χασίς έχει υψηλότερα επίπεδα τετραϋδροκανναβινόλης απ' ό,τι η μαριχουάνα. Η τετραϋδροκανναβινόλη (ή THC) είναι το συστατικό της κάνναβης που σχετίζεται με τα ψυχωτικά επεισόδια.

Μάλιστα, επειδή στο νότιο Λονδίνο είναι εκτεταμένη η χρήση χασίς, οι ερευνητές υποστηρίζουν πως μπορεί να ευθύνεται για το 24% των νέων κρουσμάτων ψύχωσης στην συγκεκριμένη περιοχή.

«Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η χρήση της κάνναβης αυξάνει τον κίνδυνο ψύχωσης, αλλά οι σκεπτικιστές εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι δεν αποτελεί σημαντική αιτία της ασθένειας αυτής», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής σερ Ρόμπιν Μάρεϋ, καθηγητής Ψυχιατρικής Έρευνας στο KCL

«Τα ευρήματά μας, όμως, υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να αποτραπεί ένα στα τέσσερα κρούσματα ψύχωσης, εάν κανένας άνθρωπος δεν κάπνιζε πια "βαριά" κάνναβη».

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ο κίνδυνος ψύχωσης εξαρτάται από τη συχνότητα της χρήσης και το πόσο ισχυρή είναι η κάνναβη», δήλωσε η ερευνήτρια δρ Μάρτα Ντι Φόρτι, πρώτη συγγραφέας της μελέτης.

«Αυτό σημαίνει πως, όπως ισχύει με το τσιγάρο και το αλκοόλ, έτσι και με την κάνναβη, οι γιατροί δεν πρέπει να ρωτούν αν κάποιος κάνει χρήση, αλλά πόσο συχνά και τι είδους κάνναβη χρησιμοποιούν. Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα μπορούν να δώσουν μια πολύ καλύτερη εικόνα για τον κίνδυνο ψύχωσης απ' ό,τι ένα απλό ναι ή όχι στην ερώτηση "καπνίζεις χασίς;"».

Η μαριχουάνα είναι το μείγμα αποξηραμένων θρυμμάτων από όλα τα μέρη της κάνναβης, ενώ το χασίς είναι συμπιεσμένη ρητίνη (ρετσίνι) ή σκόνη του φυτού, εξ ου και η διαφορά τους σε περιεκτικότητα σε THC.

Διαβάστε επίσης:

Τεστ αίματος θα προβλέπει τον κίνδυνο σχιζοφρένειας

Βρήκαν το «διακόπτη» της απογοήτευσης στον εγκέφαλο